Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Sydänturvallisuuden kehittäminen Hattulassa

Suomen Sydänliitto julkaisi keväällä uuden Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelun. Palvelusta voidaan tarkastaa koko Suomen sekä jokaisen kunnan ja hyvinvointialueen sydänturvallisuuden taso. Lisäksi palvelusta löytyy toimintaohjeita sydänturvallisuuden parantamiseksi.

Yhteistyössä VTT:n kanssa kehitetty mittaristo arvioi sydänturvallisuuden kokonaistason neljän eri osa-alueen yhteistuloksena ja hyvinvointialueiden kokonaistaso lasketaan alueen kuntien keskiarvona. Luokitteluasteikolla hyvä-arvosana on yli 66,67 ja heikko alle 33,33, maksimiarvon ollessa 100.

Osa-alueiden mittarit ovat 1) sydäniskurien määrä, 2) iskurien sijoittelu, 3) iskurien sijoittelu – 65+ väestö sekä 4) sepelvaltimotauti-indeksi. Tämän lisäksi on mitattu ensiapukoulutusten määrää alueittain. Viimeisin ei ole mukana kokonaisarviossa, koska koulutusten raportointi on vielä kehitysvaiheessa. Myöhemmin myös tämä otetaan mukaan arviointiin.

Nykyinen mittaristo painottaa sydänturvallisuuden tason laskennassa sydäniskurien määrää ja harkittua sijoittelua. Jatkossa tavoitteena on saada parempi käsitys asukkaiden elvytysvalmiuksista sekä tietoja erityisesti yläkoululaisten saamasta elvytysopetuksesta.

Näiden neljän osa-alueen perusteella Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sydänturvallisuus saa tunnusluvun 35/100 eli sijoittuu mittarissa arvosanan ”parannettavaa” alarajalle. Verrattaessa lähialueiden sydänturvallisuuteen Kanta-Häme suoriutuu heikommin kuin Pirkanmaa (tunnusluku 39) ja Päijät-Häme (tunnusluku 39). Parhaiten hyvinvointialueista sijoittuu Keski-Suomi (54), jossa alueen Sydänpiiri on tehnyt järjestelmällistä työtä sydänturvallisuuden kehittämiseksi.

Parhaan arvosanan Kanta-Hämeen kunnista saa Ypäjä 46/100 ja heikoimman Hattula 28/100. Hämeenlinnan Seudun Sydänyhdistyksen toiminta-alueen kunnista parhaiten sijoittuu Loppi 37/100, Hausjärvi, Hämeenlinna ja Riihimäki saavat arvosanan 34/100 eli ovat juuri heikon
arvosanan yläpuolella ja Hattula selvästi alueella ”heikko”.

Verrattuna Suomen kärkikuntaan Kustaviin 78/100 sijoitumme koko alueena melko heikosti. Yksityiskohtaiset tiedot kunnittain ja hyvinvointialueittain löytyvät verkkosivuilta www.sydan.fi.

Hattulan osalta mittarissa heikon arvosanan saavat erityisesti sydäniskurien määrä 1.000 asukasta kohti sekä sydäniskureiden sijoittelu riskialueluokkiin nähden. Sydäniskurien sijoittelussa -65+ -ikäisen väestön osalta kuntamme on tasolla ”parannettavaa”. Sepelvaltimotauti-indeksi on Hattulassa tasolla ”hyvä”.

Tarkasteltaessa defi.fi-verkkosivustolta sydäniskureiden sijoittelua nähdään, että sivustolle ilmoitettuja iskureita Hattulassa on 7, joista 5 Parolassa ja 2 Lepaalla. Ongelmana on paitsi iskurien sijoittuminen myös se, että suurin osa iskureista sijaitsee paikoissa, joista niitä ei ole ainakaan helposti saatavissa käyttöön iltaisin ja viikonloppuisin.

Huomattava on myös, että suurimman työnantajan tiloissa eli Panssariprikaatissa ei näytä olevan iskureita lainkaan tai ainakaan niiden tietoja ei toimitettu defi.fi-sivustolle.

Tilanteen parantamiseksi Hämeenlinnan Seudun Sydänyhdistys ry. on käynnistänyt Hattulan kunnan aktiivisuusrahan turvin hankkeen, jolla kuntaan saadaan 2 iskuria lisää. Lisäksi Sydänyhdistys yhteistyössä Sydän-Suomen alueen kanssa toteuttaa Hattulassa avoimen sydänturvallisuustilaisuuden sekä iskureihin perehdytykset niiden sijoituspaikkojen henkilöstölle.

Hattulassa toinen hankituista iskureista on sijoitettu Juteinitalolle kirjastoon ja toisen sijoituksesta päätetään lähipäivinä.

Hankkeella ei Hattulan sydänturvallisuutta paranneta läheskään riittävälle tasolle, mutta tämä on hyvä alku ja jatkohanke on tarkoitus käynnistää kevään aikana. Laajemmin sydänyhdistysten, Sydän-Suomen alueen sekä Kanta-Hämeen hyvinvointialueen ja kuntien kanssa pyritään käynnistämään koko alueen sydänturvallisuuden kehittämistä koskeva hanke ensi vuoden aikana.

Sydänyhdistyksen ja Sydän-Suomen alueen yhteistyönä toteutetaan kaikille avoin sydänturvallisuuden luentotilaisuus Juteinitalon auditoriossa to 17. marraskuuta klo 18. Paikalla on Sydän-Suomen sydänturvallisuuden asiantuntija Anne Kettula sekä paikallisen Sydänyhdistyksen edustajia.

Lisäksi 17. ja 18. marraskuuta on tarkoitus toteuttaa kunnassa useampia perehdytystilaisuuksia jo sijoitettujen ja nyt sijoitettavien iskurien sijaintipaikkojen henkilöstölle sekä yhteistyössä Hattulan apteekin kanssa sydänturvallisuusiltapäivä. Näistä tilaisuuksista tiedotetaan tarkemmin lähempänä ko. ajankohtaa.

Sydänyhdistys haastaakin Hattulan kunnan edustajat, työnantajat, yrittäjät, järjestöt ja yhteisöt yhteisiin kunnan alueen sydänturvallisuuden kehittämistalkoisiin. Esimerkkejä onnistuneista hankkeista löytyy Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta, joissa eri kunnissa on saatu hyviä tuloksia sydänturvallisuuden parantamisessa.

Timo Luopajärvi

Hämeenlinnan Seudun Sydänyhdistys ry., varapuheenjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.