Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
11°C
Tuuli: 3 m/s I
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

TUOMAS NIEMINEN: Hattula myrskyn silmässä

Lähdin viisi vuotta sitten politiikkaan sen suuremmin päätöstä miettimättä. Tulin valituksi valtuustoon ja nyt tämä nelivuotinen taival on päättymässä. Rehellisesti sanoen sitä kuitenkin toivoisi, että kunnassamme puhaltaisivat vaalien alla lempeämmät tuulet.

Hattula on ollut valtuustokauteni ajan esillä hyvässä ja pahassa. Tavallistakin synkempiä pilviä on kuitenkin kerääntynyt viime aikoina kunnan taivaalle tavalla, joka on saanut minut pohtimaan poliittisen toimintani jatkoa, jos mahdollista, vieläkin tarkemmin.

Kuntaorganisaatio Hattulassa on haavoittuneessa tilassa. Tilan vakavuus yhdistettynä ihmisten kykenemättömyyteen löytää yhteistuumin ratkaisuja on lämmittänyt ilmaa myrskylle suosiolliseksi. Tämä taas on tehnyt paitsi oman oloni päättäjänä tukalaksi, myös lisännyt ahdistusta päättäjissä laajemmin.

Uskoakseni moni kuntalainenkin haluaisi aukoa umpisolmulle vedettyjä naruja, keskittyä positiiviseen ja katsoa eteenpäin. Sen sijaan tunnelma on epäuskoinen ja monet ihmettelevät aiheellisesti, mikä rakasta kuntaamme oikein vaivaa.

Politiikka on monimutkaista, aivan kuten kaikki inhimillinen toiminta. Siinä kietoutuvat valta, vastuu, periaatteellisuus, arvot, ihmissuhteet, persoonat, raha ja monet muut tekijät toisinaan sellaiselle sykkyrälle, että voi olla syystäkin hankalaa löytää lankojen päitä. Vihanpitoa en kuitenkaan kykene ymmärtämään. Se on hukkaenergiaa, joka on aina hyvästä pois.

Myrsky Hattulassa on yltynyt hetkellä, jolloin puolueet etsivät kaikin keinoin uusia kasvoja ja tuttavuuksia listoilleen. Itse olen mukana politiikassa, koska se on yksi tapa vaikuttaa itseäni, perhettäni, lähiyhteisöäni, maatani ja planeettaani koskeviin asioihin. Se ei kuitenkaan ole vaikuttamisen keinona tai foorumina ainoa.

Henkilökohtaisesti en todellakaan tarvitse politiikkaa, eikä politiikka liioin hengitä läsnäolostani. Näin varmasti ajattelee moni muukin istuva poliitikko tai poliittista vastuutehtävää harkitseva. Huolimatta jo aiemmin tekemästäni päätöksestä asettua uudelleen ehdolle, tulen pohtineeksi miltei päivittäin kysymystä: kannattaako politiikalle uhrata muutoinkin kallisarvoista aikaa? Pienet lapseni ainakin tarvitsevat isäänsä enemmän kuin yksikään kunta tarvitsee yhtä rivivaltuutettua.

Kaikki myrskyt laantuvat lopulta, mutta ne ottavat aina aikansa yhteisön toipua. Seuraavan valtuuston tehtäväksi jää väistämättä tuhojen korjaaminen ja uuden toivon herättäminen. On syytä kysyä, miten toipumiskykyinen kuntamme lopulta on? Onko myrskyn jälkeen jäljellä enää turvallisuuden tunnetta? Luottamusta? Tulevaisuudenuskoa? Halua jälleenrakentaa?

Haasteet kaiketi kuuluvat politiikkaan. Silti, hartaasti toivon uuden valtuuston voivan aloittaa urakkansa myrskykeskuksen sijaan selkeämmässä säässä. Heitän toivoni minua korkeammille luonnonvoimille.

Tuomas Nieminen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.