Tiistai 11.08.2020
Nimipäivät: Sanna, Susanna, Sanni, Susanne
Hämeenlinna
Melkein selkeää
17°C
Tuuli: 3 m/s PI
 
lukijalta-blogi

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

TUOMAS NIEMINEN: Luvassa vihdoin koulutusvaalit

Educa-messut ovat Suomen suurin ja merkittävin opetusalan tapahtuma. Eduskuntavaalien alla messuilla käyty keskustelu koulutuksesta ja sen tärkeydestä oli, jos mahdollista, entistäkin terhakampaa. Kaikki valtakunnan johtavat poliitikot tuntuvat hekin olevan yhtä mieltä siitä, että koulutus ratkaisee Suomen tulevaisuuden suunnan, vaikka koulutuspolitiikan painopisteet toki puolueesta toiseen vaihtelevat. Leikkausten tie on kuitenkin kuljettu loppuun.

Viime vuodelta jäi Educasta mieleeni erityisesti hetki, jolloin Iisalmen kunnanjohtaja kertoi kuulijoille oman kuntansa valtuutettujen tehneen koulutuslupauksen; koulutuksesta ei leikata, olivat taloudelliset olosuhteet sitten mitkä tahansa. Aplodeerasin tuolloin muiden kasvatusalan ihmisten kanssa miettien samalla, miten varmasti hienoa tuollaisessa valtuustossa on olla osallisena.

Opetustyössäni lukiossa aloitan jokaisen uuden vuosikurssin kanssa siitä, mitkä tekijät ovat elämässä menestymisen taustalla. Paitsi, että jokainen koulussa vietetty vuosi lisää yksilön älykkyysosamäärää 1-5 pistettä, on koulutuksella selkeä yhteys sekä terveyteen ja hyvinvointiin että työelämässä sijoittumiseen. Koulutus on miltei millä mittarilla tahansa mitattuna järkevä ja kannatettava investointi, oli sitten kyse yksittäisestä ihmisestä, kunnasta tai kaupungista tai isommin koko yhteiskunnasta.

Suomalaisten sivistystahto on läpi itsenäisyytemme ollut vahva. Vuonna 2009 suomalaiset katsoivat ylivoimaisesti merkittävimmäksi asiaksi Suomen historiassa oppivelvollisuuden, peruskoulun ja ilmaisen koulutuksen. Tätä kollektiivista mielipidettä sopii myös päättäjien kunnioittavan. Koulutuksesta leikkaaminen on lyhytnäköistä ja tulevaisuutta kurjistavaa politiikkaa, joka toivottavasti Hattulassakin ymmärretään. Myös meillä on mahdollisuus saada tunnustusta hyvistä koulutuspäätöksistä, se edellyttää vain sitoutuneisuutta ja halua puolustaa koulutusta yhdessä rintamassa.

Educasta ei tämän vuoden osalta jäänyt yhtä muita kirkkaampaa asiaa mieleen. Hämeessä on paljon hienoja koulutuksesta ja sen turvaamisesta huolta kantavia ehdokkaita. Laajaa ehdokastarjontaa enemmän minua kuitenkin ilahduttaa, että kevään eduskuntavaaleista on vihdoin tulossa oikeat koulutusvaalit.
Tuomas Nieminen
eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.