Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 1 m/s EEL
 

Empaattista muutosjohtajuutta

566_660x659Hattulan edellinen kunnanjohtaja Heidi Rämö siirtyi Lempäälän kunnanjohtajaksi elokuun alussa. Hattulaan haettiin uutta kunnanjohtajaa ensin kesäkuussa ja uusi hakukierros päättyy 30.9. Kuntamme tilanne tarjoaa hyvän lähtökohdan jatkaa siitä, mihin on jääty ja tämä toimii myös positiivisena viestinä ulospäin, kuntamarkkinointimielessä. Tosiasia on, että väkilukumme kasvaa ja talous kehittyy positiivisesti, toki haasteita on meilläkin eikä laakereille voi jäädä lepäämään. Asioita on kuitenkin tehty oikein ja vilpitön työ Hattulan elinvoiman turvaamiseksi jatkuu. Heidi kunnostautui muutosjohtajana ja myös NASTA –malli kiteytyy suurelta osin häneen. Millaista kuntalaivan kipparia tarvitsemme jatkossa? Mielestäni edelleen kehittävää muutosjohtajaa. Näin on myös poliittisen johdon suunnalta linjattu. Kenenkään kopiota ei toki tavoitella, eikä pidäkään.

Muutosjohtajuus on hyvin moniulotteinen kokonaisuus. Muutos ei saa olla itseisarvo, vaan työkalu jonkin hyvä päämäärän tavoittelemiseksi. Tänä päivänä muutos on terminä sekä toimintatapana välttämättömyys, mutta itse tapa jolla muutosta tehdään, ei ole kiveen hakattu. Muutoksen ei pitäisi olla kurjaa, vaan toivottu apu tulevaisuuden turvaamiseksi. Hyvä, kehittävä muutosjohtaja tarvitsee väkevien visioiden, tiedon, jämäkkyyden, koordinointikyvyn, neuvottelu- sekä vakuuttamistaitojen lisäksi myös empaattisuutta. Yliopistossa meille painotettiin empatian ja turvallisen, välittömän keskusteluyhteyden merkitystä muutosjohtajan ja organisaation välillä. Organisaation jäsenten vakuuttaminen sekä heidän aito innostus ja mandaatti ovat erittäin tärkeä osa muutosprosessia. Muutosta tehdään yhdessä. Tämän saavuttamiseksi ei yleensä vaadita poppaskonsteja vaan kuulevia korvia, empaattisuutta sekä rakentavaa johtamistapaa. Siltojen rakentaminen sekä lämpimän vuorovaikutussuhteen luominen organisaatiossa on aivan yhtä tärkeää kuin faktoihin perustuva päätöksentekokin. Tämä ei tarkoita 24/7 tavoitettavuutta eikä ”joo joo” -asennetta, vaan yksinkertaisesti aitoa ja tervettä vuoropuhelua. Nykypäivän muutosjohtaja kun ymmärtää myös työhyvinvoinnin merkityksen kustannustehokkuuden kasvattamiseksi. Hänellä on organisaation kunnioitus.

Meillä Hattulan NASTA on integroitumassa paikkakunnalle, mutta hakee vielä paikkaansa, luonnollisesti. Kyseessä on tuore juttu, joka pitää sisällään suuren mahdollisuuden kunnan elinvoiman ja kilpailukyvyn kasvattamiseksi. NASTA -malliin kytkeytyy työhyvinvoinnin lisäksi kokeilukulttuuri, jonka hyödyntämisen tulisi kuulua myös seuraavan kunnanjohtajamme työkalupakkiin. Samalla kun kuntien rooli muuttuu, on uuden kuntakipparin tarpeen ymmärtää joustavaa ja dynaamista toimintakulttuuria, jota tulevaisuudessa tarvitsemme entistä enemmän. Tehtävät eivät lopu kunnilta jatkossakaan.

Launo Haapamäki

Viestintäkoordinaattori

Hattulan kunta

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.