Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

Etsivässä nuorisotyössä saa iloita myös onnistumisista

235_685x514

Hattulan etsivässä nuorisotyössä vuosi 2014 on ollut edellistä vilkkaampi.

– Vuosi on mennyt työntäyteisesti. Viime vuonna asiakkaita oli alle 60, tänä vuonna menee yli 60:n, sanoo etsivä nuorisotyöntekijä Tiina Tuori.

Tuori ja hänen kollegansa Annukka Venetmäki ovat saaneet kääriä hihansa kesän päätyttyä.

– Syksyllä on tullut paljon asiakkuuksia. Kesä menee nuorelta helposti lomaillessa, vaikka olisi jäänyt ilman opiskelu- tai työpaikkaa, mutta syksyllä usein havahdutaan todellisuuteen, kuvailee Venetmäki.

Termi ”etsivä nuorisotyö” aiheuttaa ainakin tämän tekstin laatijan päässä mielikuvan teini-ikäisten parissa tehtävästä ongelmien selvittelystä. Yleisimmin etsivä nuorisotyö kuitenkin työskentelee 19–21-vuotiaiden opiskelunsa keskeyttäneiden parissa ja autettavien ikähaarukka ulottuu aina 29-vuotiaisiin asti.

– Työllistävin ryhmä ovat toisen asteen opintonsa keskeyttäneet, Tuori kertoo.

Tieto mahdollisista asiakkaista kantautuu etsivää nuorisotyötä tekeville paitsi koulujen, myös nuorten vanhempien tai jopa nuorten itsensä kautta.

– Usein suurin ja tärkein työ on löytää ongelmien alkusyy, jotta päästään puuttumaan seurauksiin. Joillekin syy voi olla vaikka parisuhteeseen tai yleiseen elämänhallintaan, kuten normaalista vuorokausirytmistä lipsumiseen liittyvä, Tiina Tuori kuvailee.

Hattulan kunnassa toimii nuorten työpaja Veijari, jonne autettavia voidaan ohjata työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimissä. Etsivien nuorisotyöntekijöiden apuna tarvittaessa ovat myös muut ammattiryhmät, kuten aikuissosiaalityön tai terveydenhuollon työntekijät.

– Kun yhteistyö on moniammatillista, saadaan kerralla monta asiaa hoidettua, kiittelee Tuori.

Tuorin ja Venetmäen työn kannalta on eduksi, että vain hyvin harva nuori suhtautuu auttamispyrkimyksiin torjuvasti.

– Ne ovat ihan yksittäistapauksia, että joku ei halua ottaa apua vastaan, Tuori luonnehtii. – Ja viimeksi eilen säästimme miljoonan, kun saimme yhden nuoren töihin, toteaa Venetmäki hymyillen.

Venetmäen kommentin takana on paljon tosiasiapohjaa, sillä yhden nuorena pysyvästi syrjäytyneen henkilön on laskettu tuovan yhteiskunnalle miljoonalaskun. Etsivän nuorisotyön arjessa ei silti kuljeta tulostavoitetaulukot silmissä.

– On totta, että jos yksikin nuori syrjäytyy, hintalappu on aika kova. Me koemme tämän kuitenkin ihan normaalina työnä.

Se ei tietenkään estä iloitsemasta työn usein tärkeistä tuloksista.

– Paljon on niitäkin nuoria, jotka eivät pyöri tässä kauaa. Kyllä ne ovat hienoja hetkiä, kun jonkun on onnistunut auttamaan eteenpäin.

Tiina Tuori on työskennellyt Hattulassa vuodesta 2008 alkaen ja etsivänä nuorisotyöntekijänä vuodesta 2011. Annukka Venetmäki puolestaan aloitti tehtävässään viime syksynä. Palkkansa he saavat hankerahoituksena AVIlta.

– Juuri lähetimme jatkoa varten hankehakemuksen.

Etsivä nuorisotyö on yksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista ja sille on taattu rahoitus nykyisen hallituskauden loppuun. Mahdollisen jatkon tarpeellisuutta voi pohtia esimerkiksi esimerkiksi tämän, kokemuksen jalostaman Tiina Tuorin kommentin pohjalta:

– Ikävä kyllä yhteiskunta on rakennettu niin, että hyvät pärjäävät aina, mutta jos on yksikin heikko kohta, voi pudota ja äkkiä.

Nurtsi-illat olleet suosittuja

Hattulan nuorisotalolla on ollut tänä syksynä enimmillään jopa 90 kävijää illassa.

– Pari piikkiä kävijämäärissä on ollut. Nuorisotila Nurtsi on auki maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, jolloin järjestämme jotain erikoisohjelmaa kuten ruoanlaittoa tai liikuntaa, kertoo nuoriso-ohjaaja Maija Huotari.

Huotarin lisäksi nuorisotyötä kunnassa tekee nuorisotyöntekijä Jenni Koskivuori ja heidän lisäkseen nuorten kanssa varsinkin iltaisin työskentelee myös tuntityöntekijöitä. Koskivuoren vastuulla on muun muassa nuorisovaltuuston, kansainvälisen toiminnan ja ehkäisevän päihdetyön kaltaisia kokonaisuuksia. Yksi ajankohtainen seudullinen hanke puolestaan on viisivuotiseksi aiottu lasten kulttuurihanke, jossa on mukana myös muita kunnan toimialoja.

– Kulttuurihanke alkoi vuoden alussa ja olemme jo ehtineet tehdä taideprojekteja tässä nuorisotalon pihapiirissä, Koskivuori kertoo.

Parolassa sijaitseva Nurtsi on nykyisin Hattulan kunnan ainoa nuorisotila. Kyselyt ja kokemus kertovat, että valtaosa Nurtsin kävijöistä on Parolasta.

– Väkisinkin se keskittyy Parolaan, mutta kyllä nuorisotiloilla on kävijöitä kunnan joka kolkasta varsinkin koulupäivien jälkeen, kun ovemme aukeavat jo neljältä, Koskivuori pohtii.

Hattulasta kotoisin oleva Jenni Koskivuori sanoo, että nuorisotyöntekijöillä on mielestään kohtuullisen hyvä kuva kunnan nuorista.

– Joissain jutuissa näemme koko ikäluokan ja osan kanssa olemme sitten jatkossa enemmän tekemisissä ja osan kanssa vähemmän. Nuorisotilat eivät kuitenkaan kiinnosta kaikkia nuoria. Itsekin muistan, että minua ei olisi saanut nuorena kunnan nuorisotiloille varmaan maksamallakaan, hän naurahtaa.

Nuorten houkuttimeksi kunnan nuorisotyö järjestää loppuvuonna vielä muun muassa lanitapahtuman lukiolla marraskuun lopulla. Wanhan meijerin joulua puolestaan vietetään 13. päivänä joulukuuta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.