Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Evolla tähdättiin tulevaisuuteen

Hattulaan nousee parhaillaan yksi kunnan historian merkittävimmistä investoinneista, Juteinikeskus. Se on määrä ottaa käyttöön syksyllä 2016, samalla kun Suomen kouluissa otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma. Hattulassa nämä kaksi uutta asiaa aiotaan hyödyntää ennakkoluulottomasti ja muutoshakuisesti.

– Uusi opetussuunnitelma pahimmillaan voi olla jotain, joka vain laitetaan mappiin. Parhaimmillaan se on mahdollisuus tehdä suurin uudistus sitten peruskoulun tulon, sanoo Hattulan sivistysjohtaja Jari Wihersaari.

IMG_5518

Suureen uudistukseen harvoin kyetään hetkessä. Kunnan sivistystoimen työntekijöiden aloitteesta lähes sata kunnan työntekijää olikin torstaina Lammin Evolla luontoäidin helmassa hakemassa henkisiä rakennustarvikkeita uuteen toimintamalliin. Tulevaisuuteen tähdättiin paitsi konkreettisesti, kuten jutun pääkuvassa jousipyssyä virittelevä Kyösti Ypyä, myös ilmiöoppimista, lapsen filosofiaa, rajat ylittävää oppimista, dramaan käyttöä ja tiimityötä kehittämisen työkaluna käsittelevillä teemarasteilla.

– Minulle idean tästä koulutuspäivästä esittivät Minna Kallio, Mika Saarinen ja Marko Seppälä ja sanoin heti, että mikäli se minusta riippuu niin tämä toteutuu. Takana on todella loistava tiimi, en ole koskaan ollut tällaisen porukan kanssa tekemisissä, Wihersaari sanoo.

Ykkösrastia isännöinyt filosofi Johannes Ojansuu piti päivän ideaa hauskana.

– Ei ihan jokapäiväistä ja todella piristävää, hän kiitteli.

Oppiminen teknologisoituvassa ympäristössä muuttuu koko ajan. Sen ei silti tarvitse tarkoittaa pysymistä vain kirjoituspöydän takana tai pulpetissa. Kunnan työntekijöilläkin oli Evolla iPadit mukana repussa, jotta rastien herättämät ajatukset sai tarvittaessa heti kirjattua ylös. Toisaalta reput symboloivat sitä, että tietoa kerättiin myös ajan kanssa käytäntöön jalostettavaksi.

Ajatus- ja toimintamallien kehittämisen lisäksi Juteinikeskus itsessään on myös suunniteltu palvelemaan uuden opetussuunnitelman painopisteitä.

– Opetussuunnitelman soveltamisessa hyödynnetään myös paikallisuutta, vaikka Hämeenlinnan seudulla sovimmekin seudullisesti tietyistä perusrakenteista, Jari Wihersaari toteaa.

Evolla keskusteltiin myös siitä kiistattomasta tosiasiasta, että uudistamista ei pidä käsittää kritiikiksi nykyisiä toimintamalleja kohtaan.

– Nyt on kuitenkin rakenteet jotka antavat mahdollisuuden ja täällä olo on yksi tapa muuttaa kulttuuria, Wihersaari kiteyttää.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.