Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 

Vakautta murrosten keskellä

566_660x659Talousarvioiden puurtaminen on kuntakentällä loppusuoralla. Hattulassa vuoden 2016 talousarvio vahvistetaan valtuuston kokouksessa joulukuun 9. päivä. Talousarvioesitys lupaa tehostamistoimenpiteitä, mutta toisin kuin laajalti Suomessa, ei paniikkijarrutuksiin tai tiukkoihin U-käännöksiin ole meillä tarvetta. Kustannustehokkuutta lisätään inhimillisin keinoin niin kuntalaisten kuin henkilöstönkin näkökulmasta. Lisäksi mm. työttömyyden hoitoon, samoin kuin hoito- ja opetustyöhön esitetään jopa lisärekrytointeja. Uunituoretta NASTA-lähiötupaa voidaan pitää erinomaisena työkaluna kuntalaisten aktivointiin, osallistamiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Sitä kautta moni voi saada kiireisesti kaivattua apua, joka muuten voisi jäädä saamatta. Vaikka haasteitta ei selvitä ”Hämeen helmessäkään”, näyttää talousarvioesitys valopilkulta Suomessa: väkiluvun ennakoidaan jatkavan kasvuaan, samoin verotulojen ja kumulatiivisen ylijäämän. Valtionosuuksienkin arvioidaan vaihteeksi kasvavan.

Henkilöstökuluihin ja kunnan lainamäärään on odotettavissa maltillista kasvua, mutta ratkaisut ovat proaktiivisia, eli strategisesti tulevaisuuteen suuntautuneita. Lainataakkaa kasvattava, 2016 valmistuva Juteinikeskus on ollut merkittävä taloudellinen ponnistus, mutta tehostaa kunnan toimintaa merkittävästi. Henkilöstökuluihin taas on uusien toimenpiteiden myötä odotettavissa lisätuottavuutta pidemmällä tähtäimellä. Valtuusto päätti 11.11. säilyttää veroprosentit, mikä kertoo myönteisistä tulevaisuuden näkymistä. Ruuvia ei tarvitse kiristää eikä huomisesta huolestua. Valppaana toki pysyä.

Ensi vuoden näkymät antavat hieman taloudellisia, mutta ennen kaikkea henkisiä resursseja pitkäjänteiselle kehittämistyölle. Esimerkiksi matkailupalveluiden kehittäminen, keskustan elävöittäminen sekä tutut Merve ja HHT tarjoavat mahdollisuuksia lisätä Hattulan vetovoimaa. Samoin aktiiviset yhdistykset ja niiden positiivinen vaikutus myös kuntakeskustan ulkopuolella. Kehittämis- ja elinvoimatyössä on Hattulan tulevaisuuden avaimet, jotka pysyvät omissa näpeissämme.

Erilaisia mielipiteitä toki löytyy ja osa on vakaasti sitä mieltä, että kunnista tulee turhia sote-ratkaisujen myötä. Ihmettelen tällaisia näkemyksiä. Ovatko kunnat olleet tähän mennessä vain sosiaali- ja terveyspalveluiden pyörittäjiä? Eivät toki. Suuret muutokset herättävät aina vahvoja tunteita, mutta ajan kelkassa on pysyttävä ja suhtauduttava tulevaisuuteen rohkean proaktiivisesti. Vaihtoehtona on luovutus ja taantumus. Paikallistason päätöksenteolle ja kehittämiselle on jatkossakin tilausta, sillä maakunnallisella saati valtakunnallisella tasolla ei paikallisia tarpeita ja potentiaalia samalla tavalla tunnisteta. Huolimatta suurista kansallisista murroksista Hattula voi suunnata uuden kuntakipparinsa kanssa tulevaisuuteen luottavaisena ja vakaasti Kanta-Hämeen kirjomaasälvällä ”jäpittäen”. Mukavaa alkavaa joulunodotusta ja muistutukseksi Hattulan entistäkin upeampi joulutapahtuma ”Wanhan Meijerin Joulu” 12.12. Seuraa tiedotusta!

Launo Haapamäki

Viestintäkoordinaattori

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.