Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Panssarimuseon luentoiltana dokumenttielokuvia

5.12. klo 18:00 Parolan Panssarimuseo

Panssarimuseon luentoillassa näytetään poikkeuksellisesti kaksi dokumenttielokuvaa. Elokuvat on tuottanut sotakamreeri, kansandokumentaristi Raimo Salo.

“Sissilentäjien matkassa”- dokumenttielokuva (n. 40 min.) kertoo, kuinka partiotoiminta alkoi, kuinka sissit saivat hyppykoulutusta Luonetjärvellä ja Utissa ja kuinka ilmakuljetukset Muuramesta Keski-Suomesta järjestettiin linjojen taakse. Dokumentissa partiossa olleet ja heitä Keski-Suomen Muuramesta lennättäneet osasto Jaurin lentäjät kertovat kokemuksistaan eli siitä kuinka heidän tehtävänään oli turvata Suomen puolustukselle tärkeiden kaukopartioiden toimintakyky jatkosodassa. Kertomusta täydentävät muutamat maajalkasissit ja kyynelmies, eli vihollisen radioliikennettä kuunnellut viestimies.

“Sotalotta, Fanni Luukkosen muotokuva” (n. 35 min) kertoo lottakenraaliksikin kutsutun sota-ajan lottajohtajan elämästä, kuinka hänestä tuli ennen sotaa ja sen aikana yksi suomalaisen yhteiskunnan merkittävimmistä naisjohtajista. Fanni Luukkosen työtä arvostettiin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 23. marraskuuta 1944 valtioneuvosto lakkautti Neuvostoliiton painostamana Lotta Svärd -järjestön, joka oli koonnut toimintaansa noin 240.000 suomalaista vapaaehtoista naista. Lottapukujen ja järjestön tunnusten käyttö kiellettiin. Samalla lottajärjestön johtajasta Fanni Luukkosesta tuli henkilö, josta virallinen Suomi vaikeni. Hän oli persona non grata, josta ei voitu puhua.

– Jokainen voi kuvitella omalle kohdalleen sellaisen tilanteen, että et ole olemassa, toteaa Sotalotta-dokumentin tekijä Raimo Salo

Elokuvan haastatteluissa ilmeni, miten raskasta järjestön lakkauttaminen oli Luukkoselle ja miten lotat kokivat, että heidän johtajaansa kohdeltiin rankasti.

Dokumenttielokuvailtaan on vapaa pääsy. Illan esityksiä ei striimata tekijänoikeudellisista syistä. Kahvio on avoinna kello 17–20.