Maanantai 25.05.2020
Nimipäivät: Urpo
Hämeenlinna
Pilvistä
11°C
Tuuli: 1 m/s PPI
 

Esitutkinta: Yhtä varusmiestä ja kahta ammattisotilasta epäillään sotilasrikoksista

Ilmatorjuntakanuunan ammus räjähti varusmiehen käsissä valtakunnallisessa ilmapuolustusharjoituksessa toukokuussa 2019.

Pääesikunta suoritti esitutkinnan tapauksessa, jossa 23 mm ilmatorjuntakanuunan ammus räjähti varusmiehen käsissä. Valtakunnallisessa ilmapuolustusharjoituksessa Lohtajalla tapahtui 17.5.2019 onnettomuus, jossa ilmatorjuntakanuunan 23ITK61 ammuksia käsitellyt Panssariprikaatin varusmies sai lieviä vammoja, kun yksi ammuksista räjähti.

Esitutkinnassa on syytä epäillä, että varusmies oli määräysten vastaisesti lyönyt ammusta toisella ammuksella hänen vyöttäessään ammuksia.

Lisäksi on syytä epäillä, että varusmiesten valvonta ja koulutus on ollut puutteellista. Epäiltyinä rikosnimikkeinä varusmiehen osalta on vaaran aiheuttaminen ja palvelusrikos ja kahden puolustusvoimien ammattisotilaan osalta palvelusrikos.

Esitutkinnassa kuulusteltiin lisäksi neljä tapahtumapaikalla ollutta varusmiestä asianomistajina. Lisäksi esitutkinnassa kuulusteltiin kahta todistajaa. Asia on siirretty toimivaltaiselle kurinpitoesimiehelle Panssariprikaatin komentajalle, joka päättää asian lähettämisestä syyttäjälle syyteharkintaa varten.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.