Lauantai 10.12.2022
Nimipäivät: Jutta
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-6°C
Tuuli: 2 m/s ENE
 

HARTAUS: Viisi leipää, kaksi kalaa, vinoristi ja adventin aika

Marraskuun viimeisenä päivänä vietämme Antin päivää. Antti nimisten lisäksi nimipäiviään viettävät myös Atet ja Anterot. Samana päivänä sekä itäisessä, että läntisessä kirkkokunnassa vietetään Pyhän Andreaksen muistopäivää. Päivää on vietetty jo 300-luvulta asti. Tästä nimestä ehkä tuo suomalaiseen korvaan peremmin sopiva Antti on johdettu.

Andreas oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista nimeltä mainituista opetuslapsista. Hän oli myös apostoli Pietarin veli. Kalastajia kumpikin. Andreas oli kulkenut Johannes Kastajan matkassa ja yhdellä tuollaisella matkalla he kohtasivat Jeesuksen. Tuon kohtaamisen jälkeen Andreas lähti seuraamaan Jeesusta ja johdatti myös veljensä Simon Pietarin Jeesuksen luo. Tästä syystä ortodoksisessa kirkossa Andreas on Pyhä apostoli Andreas Ensinkutsuttu. Yhdessä muiden kutsuttujen opetuslasten kanssa veljekset kulkivat Jeesuksen jalanjäljissä kuunnellen, oppien ja myöhemmin itse opettaen.

Eräällä Jeesuksen puhujamatkalla heitä oli kuulemassa suuri joukko ihmisiä ja päivä oli jo pitkällä. Ehkä ammattinsa vuoksi, kalastaja, opetuslapsi, apostoli Andreas huomasi pienen pojan eväät ja meni kertomaan siitä Jeesukselle. Pojan eväinä oli viisi leipää ja kaksi kalaa. Ja eväistä riitti viidelle tuhannelle miehelle ja heidän vaimoilleen ja lapsilleen ja vielä jäi ylikin monta korillista. Kalastaja näki kalat ja leivät ja mahdollisesti jopa ihmeen mahdollisuuden.

Kuinka monta sinä ruokkisit viidellä leivällä ja kahdella kalalla? Ehkä ruokkisit vain perheesi, kenties vähän laajennettuna muutamalla ruokailijalla, mutta ylimääräistä ei taitaisi jäädä. Andreas näki jotakin enemmän. Viisi leipää ja kaksi kalaa riittävät. Antamisen ja jakamisen ihme on totta, vaikka itse emme aina sitä huomaisikaan.

Adventin aika on odottamisen aikaa. Mitä sinä odotat? Unelmia, toiveita ja haaveita on monenlaisia. Osa on toteutettavissa piankin ja osaa joutuu odottamaan kauan, vuosiakin. ”Odottavan aika on pitkä” sanonnan on monet oppineet jo lapsuudessa. Adventin aika on malttamisen aikaa. Malta vielä vähän! Maltatko sinä? Hellittää hieman kiireestä, maltatko antaa aikaa olemiseen, maltatko kuunnella tarkemmin, nähdä pienet eväät, joista on suuremmaksi lahjaksi kuin ehkä osaat odottaa.

Andreas kulki ja kuunteli. Jätti paljon elämästään pois ja keskittyi Jeesuksen sanomaan. Hän uhrasi myös elämänsä. ja kärsi marttyyrikuoleman. Kristillisen perimätiedon mukaan tullessaan tuomituksi kuolemaan, Andreas ei pitänyt itseään arvollisena naulittavaksi samanlaiselle ristille kuin Jeesus Kristus ja siksi hänet naulattiin vinoristiin, jollaista kutsutaan hänen mukaansa Andreaan ristiksi. Sattumalta Kristuksen kreikkalaisilla kirjaimilla kirjoitettu nimi alkaa juuri X-kirjaimella.

Niinpä kun tulet adventin ja joulun aikaan Hattulan kirkkoon, katsele ympärillesi ja voit nähdä monta Andreaan ristikuviota ovissa, alttarikaiteessa, saarnatuolissa sekä seiniä kiertävässä ornamentissa. Andreaan risti kertoo rakkaudesta Vapahtajaan ja Vapahtajan rakkaudesta ihmiseen.

Adventin ajan odottamisen jälkeen näemme pienet eväät ja pienen Jeesuslapsen seimessä. Mutta vielä saamme odottaa, vielä on lupa malttaa.

Sari Airola

Diakoniatyöntekijä

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.