Lauantai 10.12.2022
Nimipäivät: Jutta
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-6°C
Tuuli: 2 m/s ENE
 

Hattulan kunnanvaltuusto päätti jättää Terveystalon option käyttämättä

Kunnanjohtaja Pekka Järvi tervehti saliin kokoontuneita valtuutettuja. Kokoukseen ei oteta tänään yleisöä. Lehdistö seuraa kokousta välittömästi kokoussalin oven takana striimistä.

Hattulan kunnanvaltuusto on kokoontunut kesäkuun kokoukseensa. Päätöslistalla on muun muassa Terveystalon option käyttö. Optio koskee kunnan perusterveydenhuollon ulkoistusta.

Päätöslistalla on ensin vastauksia valtuusto- ja kuntalaisaloitteisiin.

Leikkipuistojen kehittämistä koskevaan kristillisdemokraattien valtuustoaloitteeseen vastauksena on, että vuoden 2023 talousarvion laatimisen yhteydessä selvitetään mahdollisuudet. Kunnan vuoden 2022 talousarviossa ei ole varattu määrärahoja uusien aloitteiden rahoittamiseksi.

Pentti Pietilän valtuustoaloite Pappilanniemen kiinteistön myynnistä saa vastauksekseen, että rakennuksen merkittävistä käyttömenoista ja tulevista korjaustarpeista johtuen sen myyminen ilman rakennukseen soveltuvaa uutta käyttötarkoitusta ja omistajalleen kannattavaa liiketoimintasuunnitelmaa osoittautui haasteelliseksi tehtäväksi ja myyntiä valmistellaan.

Tuleva kiinteistöinsinööri yhdessä rakennuttajapäällikön kanssa kartoittaa Pappilanniemen rakennuksen kuntoa, korjaustarpeita ja kiinteistökehityksen mahdollisuuksia vuoden 2022 jälkipuoliskolla.

Nuorisovaltuuston aloite Pride-liputuksesta on ollut kunnassa kuuma peruna. Vastausesityksenä aloitteeseen on, että kunnanvaltuusto hyväksyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pride-viikon liputuksen liputtamalla Suomen lipulla Juteini-talon eli kirjaston edessä. Valtuustossa on käytetty puheenvuoroja sekä sen puolesta, että kunta liputtaisi pride-lipulla että sen puolesta, että kunta ei liputtaisi lainkaan. Meneillään on vilkas keskustelu, jossa on puolustettu ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta, mutta todettu pridella olevan myös poliittinen agenda.

Teija Vekka-Pirhonen esittää kolmannen vaihtoehdon, että lippuja ripustettaisiin muun muassa Juteinitalon seinään.

Kaikkia vaihtoehtoisia esityksiä on kannatettu ja kohta äänestetään.

Äänin 19–14 jatkoäänestykseen etenee liputtaminen pride-lipulla lipputangossa, vastassa on Vekka-Pirhosen esitys seinäliputuksesta kunnanvirastolla ja Juteinitalolla.

Alkuperäistä esitystä vastaan etenee esitys liputtamisesta sateenkaarilippulla lipputangossa.

Viimeinen esitys päättyy äänin 18–15 sen puolesta, että Hattulassa liputetaan pridea jatkossa sateenkaarilipulla. Tämä on nuorisovaltuuston alkuperäisen aloitteen mukainen päätös.

Kuntalaisaloite kasvisruokatarjonnan parantamiseksi kouluruokailussa on saanut seuraavan vastausesityksen:

“Hattulassa perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa noudatetaan kouluruokasuositustenmukaista ruokailua, jossa tarjotaan kerran viikossa kasvisruokapäivä. Toisen asteen opiskelijoiden ruokalistalla on suositeltavaa olla päivittäin tarjolla kaikille vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto, joten esitetään, että 10.8.2022 alkaen toisen asteen opiskelijoille ruokailussa on tarjolla vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto.”

Valtuusto on keskustellut tästäkin pykälästä jo kymmenen minuuttia.

Nyt äänestetään siitä, palautetaanko aloite uudelleen valmisteluun. Tulos on, että aloite palautuu valmisteluun.

Kuhamajan ranta-asemakaava hyväksytään.

Panssariportin elinkeinoalueen tonttihinnoittelu hyväksytään.

Nyt käsitellään Hattulan kunnan hyvinvointikertomusta ja tulevien vuosien hyvinvointisuunnitelmaa. Seppo Kopra käyttää yleisluontoisen positiivisen puheenvuoron nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tärkeydestä.

Valtuutettu Tuomas Nieminen huomauttaa, että asiat ovat kohtuullisen hyvin, mutta vaaran merkkejä on ilmassa. Myös Nieminen korostaa nuorten hyvinvoinnin tärkeyttä muun muassa osallisuuden tunteen ja elämäntapojen osalta.

Suunnitelma hyväksytään.

Valtuusto merkitsee tietoonsa saatetuksi kunnan osavuosikatsauksen.

Vuorossa on pykälä Terveystalon option käytöstä. Asiasta on pyydetty lausunto myös uuden sote-alueen valmistelijoilta. Käsitys on, että sopimuksen periaatteet hintojen tarkistuksen osalta poikkeavat hyvinvointialueen rahoituksen periaatteista ja optiota ei tulisi käyttää. Näin valtuusto myös päättää.

Ulkoistuksen sopimuskausi päättyy siis 31.12.2023, jonka jälkeen mahdollisuutena ollutta kolmen vuoden optiokautta ei käytetä. Tilaajan eli kunnan tuli ilmoittaa mahdollisesta option käytöstä palvelun tuottajalle kesäkuun 2022 loppuun mennessä.

Hattulan kunnan tilinpäätös vuodelta 2021 on seuraavana vuorossa. Lisäselvityksiä on pyydetty ja saatu muun muassa kunnan elinkeinoyhtiön Hattulan Kehitys Oy:n perustamisen vaiheista. Valtuutettu Seppo Söderlund toteaa, että yhtiön perustaminen on tärkeä asia ja ansaitsee tulla kirjatuksi oikein.

Yhtiön perustamisen osalta päätetään kirjata joitain perustamiseen liittyviä päivämääriä ja toimia, jotta historioitsijoiden työ jatkossa helpottuu.

Tilinpäätös hyväksytään tällä teknisellä muutoksella.

Kunnan arviointikertomus kirjataan tiedoksi.

Ilmoitusasiana kerrotaan, että Hattulan kokoomuksen ja kd:n yhteisen valtuustoryhmän puheenjohtajana on aloittanut Teija Vekka-Pirhonen ja varapuheenjohtajana Nina Aitola.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.