Keskiviikko 23.09.2020
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
18°C
Tuuli: 3 m/s EEL
 

Hattulassa ei annettu koronan estää nuorten kesätöitä

Monelle nuorelle jäi tänä vuonna kesätöiden suhteen tyhjä arpa käteen.

Se tuntuu kurjalta, etenkin jos kohdalle sattui jo varmistuneen paikan peruuntuminen. Mutta eivät kesätyöt ole koronasta huolimatta täysin tauolla. Monien tavallisten pestien tilalle on kehitetty uudenlaisia töitä, joita voi tehdä turvallisesti rajoituksia noudattaen ja käytössä olevia resursseja soveltaen. Myös Hattulan kunnassa on poikkeustilanteen siivittämänä avattu täysin uusia tehtäviä niiden tilalle, joita ei pystytty järjestämään.

Onni potkaisi muun muassa peruskoulunsa Parolan yhteiskoulussa tänä keväänä päättäneitä Akseli Savosta ja Emilia Mikkolaa. Molemmat kertovat hakeneensa ihan normaalisti kunnan kesätyöhaussa. Mikkolalle kesätyö on ensimmäinen koskaan, Savosella kunnan kesätöistä on jo kokemusta edellisvuodelta.

– Kun näitä kesätöitä oli peruuntunut, niin sitten tuli tämmöinen korvaustyö. Sieltä kysyttiin, että olisinko kiinnostunut, Savonen sanoo.

Kaksikko toimi kesäkuun ensimmäisen viikon ajan lapsiparkin ohjaajina Kuusitien leikkipuistossa Parolassa. Käytännössä vanhemmat tuovat lapset puistoon, ja Savosen ja Mikkolan tehtävänä on katsoa lasten perään. He kuvailevat työtään rennoksi, eivätkä työpäivätkään ole kovin pitkiä.

– Tämä on oikeasti tosi kivaa. Itsekin tykkään olla lapsien kanssa, Mikkola kertoo.

– On ollut aika vähän lapsia, mutta tänään tulee vähän enemmän.

Niin ikään peruskoulunsa Parolan yhteiskoulussa juuri päättänyt Ronja Suonperä nappasi itselleen erään kunnan tarjoamista uusista kesätöistä. Suonperä toimi viikon ajan kunnan kesätoimittajana. Suonperä kertoo, että työ on sisältänyt monipuolisesti kaikenlaisia viestintään liittyviä tehtäviä. Pääasiallisena tarkoituksena on tuottaa sisältöä Hattulan nuorisotyön nettisivulle sekä Instagramiin.

– Somepäivityksiä on ollut, ja sitten joitain kirjoitushommia ja valokuvausta, Suonperä toteaa.

Lisäksi kesätoimittajan työhön kuuluu erilaisten projektien ideointi ja toteutus. Toimenkuva elää ja kehittyy tekemisen sekä omien mielenkiinnon kohteiden kautta. Suonperän mielestä kesätoimittajan työhön voisi palkata nuoria vielä seuraavinakin kesinä.

Uudeksi työtehtäväksi avautui myös kunnostustyö Ahorannassa. Viikon ajan nelihenkinen porukka nuoria laittaa leirikeskusta kesäkuntoon. Työnkuvaan kuuluvat siivous- ja huoltotoimet. Eräs kunnostusporukan nuorista on Rasmus Pylkkänen. Hän kuvailee työtä suhteellisen rennoksi.

– Siistitään Ahorannan leirikeskusta niin, että porukka pääsee sinne leireille ja viettämään kesää, Pylkkänen selostaa.

Työryhmän reippaan asenteen nojalla uusi tehtävä on lähtenyt hyvin käyntiin.

Sekä lapsiparkin ohjaajan, kunnostustyöntekijän että kesätoimittajan pestit ovat viikon mittaisia rupeamia, jonka jälkeen työntekijät vaihtuvat uusiin. Sillä tavoin mahdollisimman moni nuori ehtii työllistyä olosuhteista huolimatta.

Teksti ja kuva: Julia Angelma

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.