Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
10°C
Tuuli: 2 m/s I
 

Hattulassa kartoitetaan nyt ihmisten käsitystä osallisuudestaan

Heikki Konsalalla on 20 vuoden kokemus Leader-ryhmistä.

Hattulassa on käynnistynyt osallisuuskysely, jonka avulla halutaan saada ikäryhmittäin selville ihmisten käsitys muun muassa omista vaikutusmahdollisuuksista ja elämän mielekkyydestä.

– Mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset Hattulassa osallisuutensa kokevat, hehkuttaa hankekoordinaattori Heikki Konsala.

Hattulan kunnan töissä maaliskuussa aloittaneen Konsalan töihin lukeutuu myös viime vuonna valmistuneen yhdistysohjelman jalkauttaminen. Suomen Kylien viime vuonna Vuoden kylätoimijana palkitseman Konsalan tavoitteena on perustaa Hattulaan kumppanuuspöytiä kylien ja yhdistysten kanssa.

– Kyliä voi tilanteen mukaan olla useitakin samassa pöydässä. Esimerkiksi Janakkalassa on kaksi pöytää teemoittain, kertoo Konsala.

Lempäälässä asuva Heikki Konsala on toiminut jo 20 vuoden ajan maaseudun EU-rahoitusta kanavoivissa Leader-ryhmissä. Myös Hattulassa hän on jo ehtinyt neuvoa paikallisia toimijoita avustus- ja hankehakemuksissa.

– Kumppanuuspöytien käynnistämisen kannalta korona on rajoittanut tilaisuuksien pitoa. Muutenkin ensimmäiset kuukaudet olivat hiljaisia, mutta kesällä yhteistyö paikallisten yhdistysten kanssa lähti loksahtamaan eteenpäin, Konsala toteaa.

Lokakuussa järjestettyä järjestöpäivää voi jo luonnehtia menestykseksi, sillä edustettuna oli 24 järjestöä ja mukana yhteensä 50 henkilöä.

– Yhdistysten kesken toivottavasti syntyy yhteistyötä resurssien ja osaamisen käytön suhteen. Väestön ikääntyminen rokottaa myös yhdistystoimintaa eikä tehtäviin sitoutuminen välttämättä enää kiinnosta, vaikka projektiluontoisesti ehkä halutaankin olla mukana, pohtii Konsala ääneen.

Esimerkkinä yhteistyöstä Hattulassa hän mainitsee Soppaset-ryhmittymän kesällä järjestämän lasten ja nuorten ruokailun ja leikkihetken.

– Yhdessä toimiminen ei häviä, mutta muodot muuttuvat.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.