Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 8 m/s NE
 

50-VUOTIAS: Lähilehden tekijä nauttii päivittäisistä kohtaamisista

Juha Reinikainen uskoo työnteon hillinneen urheilemistaan.

Hattulaan-lehden päätoimittaja, yrittäjä Juha Reinikainen täyttää syyskuussa 50 vuotta. Reinikainen olisi urheillut elämässään enemmän, jos ei olisi 22-vuotiaana päätynyt hakemaan Tampereen yliopistoon ja vieläpä päässyt sinne.

– Jos taas en olisi päätynyt 12-vuotiaana kokeilemaan kilpapyöräilyä, saattaisin olla entinen semihyvä jääkiekkoilija ja muuten täysi huligaani, syntymäpäiväsankari tuumii.

– Kyllä eniten minua on muokannut se, että 12-vuotiaana olin pyöräilyssä seurakisojen hännänhuippu ja päätin silti pyrkiä mahdollisimman kovaksi kilpakuskiksi. Kaksi vuotta meni siihen, että kehtasin lähteä muuallekin kisoihin, taas kaksi vuotta että aloin voittaa kisoja ja vielä kaksi vuotta, että sain pukea nuorten maajoukkuepaidan. Taas kaksi vuotta sen jälkeen, eli 19-vuotiaana vuonna 1991, pystyin ajamaan kotimaassa miesten elite-kisojen kärkikolmikkoon ja kansainvälisissä rahakisoissa Belgiassa top 20:een.

– Ikähaitarissa 17–22 harjoitusmääräni pyörivät 800-1000 vuositunnissa. Armeija ja kauppiksen loppuunsaattaminen veivät osittain kilpailuterää ja kun lähdin 1994 yliopisto-opintoihin, kevensin omaa harjoittelua. Aloin kuuden vuoden jääpaussin jälkeen kiekkoilla kolmosdivarissa ja valmentaa junioreita. Opintojen loppusuoralla kaivoin taas fillarin esiin ja vuodet 1999-2003 harjoittelin ja kilpailin minkä työn ohessa ehdin. Kaudesta 2003 oli tulossa kova, koska alkukaudesta mahduin elitessä huonoimman osa-alueeni, aika-ajojen kärkikolmannekseen. Paha kaatuminen keskikesällä kuitenkin pilasi loppuvuoden ja ura elite-luokassa päättyi Turun Etappiajojen maaliintuloon syksyllä 2003 Hirvensalon Toijaisten mäen päälle.

Urheilu oli vilkkaalle pojalle hyvä kasvuympäristö ja kurissa pitäjiä löytyi aina olympiapyöräilijä Mauno Uusivirrasta lähtien, muistelee Reinikainen.

– Henkilökohtainen valmentajani Turussa oli usean vuoden ajan Erkki Sorsakivi ja parhaat tulokseni ajoin Let´s Go Vantaassa Vesa Hiltusen valmennuksessa. 2000-luvun vaihteessa edustin Tampereen Yritystä, sovelsin kaikkea oppimaani ja valmensin itse itseäni.

Myös 1990-luvun puolivälin Tampereen yliopisto oli hyvä ja inhimillinen opinahjo.

– Tulin sinne sananmukaisesti suoraan tien päältä hyvien yo-papereiden ansiosta enkä esimerkiksi osannut käyttää tietokonetta lainkaan.

Historian laitokselta Reinikainen muistaa erityisesti Jouko Jaakkolan ja Pertti Haapalan ohjaukset niin opinnoissa kuin työelämänkin suuntaan.

– Akateeminen urani ylsi tutkijaharjoittelijaksi asti, jolloin kirjoitin yhden osan Tampereen Kaupunginosat -kirjasarjaan. Muutamien historiikkien jälkeen rinnalla koko ajan kulkenut toimittajantyö vei kuitenkin mukanaan.

– Yliopiston tiedotusopin laitoksen harjoitustoimitusjaksoilla Olli Ylösen ja Kaarina Melakosken johdolla tehtiin työpäivän verran alan töitä kerrallaan.

Ensimmäiset juttuni Aamulehteen sain läpi vuonna 1998 ja pian pääsin urheilutoimitukseen sijaistyövoimaksi, Juha Reinikainen kertoo.

Opintojen ohessa keikkatyökokemusta kertyi myös aikansa ilmiöstä, TV-Tampereesta.

– Viimeinen velvollisuuteni yliopiston suuntaan ennen tutkintotodistuksen noutoa oli toimitustyön työharjoittelu vuonna 2000. Jos luulinkin olevani urheilun ja toimitustyön alalla jo valmis osaaja, ensin muutaman kuukauden työharjoittelu ja siitä jatkuneet sijaisuudet Valkeakosken Sanomissa opettivat muuta, naurahtaa Reinikainen.

Paikallislehtityöstä tulikin keskeinen osa Reinikaisen työuraa ja vuonna 2005 hänet valittiin Suomen tuolloin nuorimmaksi tilattavan paikallislehden päätoimittajaksi Lammille Keski-Hämeeseen.

Vuodesta 2014 alkaen hän on päätoimittanut Hattulan lähilehti Hattulaan.fi:tä ja sittemmin myös Hämeenlinnan lähilehti Reska.fi:tä ja Ydin-Hämeen ykköstä Lammille.fi:tä.

– Paikallisessa uutistyössä ei pääse sermin taakse piiloon, vaan ihmiset on kohdattava silmästä silmään. Tämä on työn ehdoton rikkaus, jonka korona-aika on valitettavasti osin muuttanut.

50-vuotiaana miehen pitää pystyä jollain lailla kohtaamaan omat tekemiset ja tekemättä jättämiset, linjaa Reinikainen.

– Urheilusta oppi ainakin epävarmuuden sietämistä, päivittäistä kovaa työtä ja myös sen, että kun kaikkensa tekee ja onnistuu, on tuloksistakin oikeus nauttia.

50-vuotias: Juha Reinikainen

  • Syntynyt: 16.9.1971 Turku.
  • Perhe: Vaimo Virpi ja kaksi alakouluikäistä lasta.
  • Koulutus: Yo-ulkomaankaupan merkonomi 1992, filosofian maisteri 2000.
  • Kursseja: Henkivartija-turvamies, JOKO.
  • Työura: Kesätöissä pysäköintialueen valvojana, myymäläetsivänä, mansikanpoimijana, minigolfradan hoitajana, sanomalehtien varhaisjakelijana, huvipuiston ajolaitteenhoitajana. Kirjoittanut historiikkeja ja työskennellyt vuodesta 1998 toimittajana ja vuodesta 2005 päätoimittajana.
  • Urheilussa: Parhaimmillaan kv-tason kilpapyöräilijä, valmentanut tyttärensä maastopyöräilyssä juniorien XCO:n Suomen cupin voittoon ja SM-pronssille. Poikansa jalkapallojoukkueen apuvalmentaja, opiskelee UEFA C -valmentajaksi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.