Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s WSW
 

80-VUOTIAS: Kuvataiteilija Sirkku Rahunen-Ahtila piti ensimmäisen näyttelynsä 60 vuotta sitten

Sirkku Rahunen-Ahtilalle läheinen aihe ovat joulukortit, joita kotiateljeessa syntyy tänäkin vuonna. Kuva: Juha Reinikainen.

Hieman alle puolet elämästään Hattulassa asunut kuvataiteilija Sirkku Rahunen-Ahtila täytti lokakuussa 80 vuotta. Näyttelyhistoriaa Rahunen-Ahtilalla on peräti 60 vuotta, sillä ensimmäisen grafiikan näyttelynsä hän piti jo vuonna 1961 Turun Konserttitalossa.

Nykyinen taidemaalari ja graafikko sai uralleen alun juuri Turussa, jossa hänet hyväksyttiin arvostettuihin Turun Taidegraafikoihin. Kolme ja puoli vuotta kestäneet opinnot piirustuskoulussa sujuivat alansa tuolloisten huippujen alaisuudessa ja antoivat monipuolisen osaamisen.

– En edusta mitään tiettyä tyylisuuntaa, vaan innostuessani teen vähän kaikkea, Rahunen-Ahtila sanoo.

– Pitkän koulutuksen aikana opiskelimme joka päivä lauantait mukaan lukien ja se antoi pätevyyden monille aloille. Kaikkea muuta olen taiteilijana tehnytkin paitsi veistänyt kiveä ja puuta, hän jatkaa.

Turun vuosinaan Sirkku Rahunen-Ahtila teki aluksi grafiikkaa mutta myös maalauksia. Muutettuaan Hattulaan hän on keskittynyt maalaustaiteeseen.

– Elämä on ollut jatkuvaa kuvataiteilua ja myös opettamista. Hattulassa pidin MLL:n taidekoulua yli kymmenen vuotta, lisäksi opetin Iittalassa kansalaisopiston ryhmiä ja kehitysvammaisia. Vielä viime vuosikymmenellä opetin Lepaalla taidekasvatusta, hän summaa.

Nuoruusvuosinaan Rahunen-Ahtila myös kilpaurheili ja keikkaili laulajana.

– Sijoituin Ponnahdus pinnalle -kisassa kakkoseksi ja siitä kisasta ponnahti Saksaan asti oopperalaulajaksi Tamara Lund, muistelee Rahunen-Ahtila.

Sirkku Rahunen-Ahtilan taide koristaa monien suomalaisten koteja, ja hänen teoksiaan on myyty myös eri puolille maailmaa.

– Juhlavuoden merkeissä en järjestänyt mitään erityistä, mutta syntymäpäivänäni kiersin kakkujen kanssa kaikkien niiden ystävien luona, jotka eivät pääse enää liikkumaan.

Rahunen-Ahtilan kotiateljeeseen Hattulassa pääsee tutustumaan sopimalla käynnistä etukäteen puhelimitse. Juhlavuosiaan viettävän taiteilijan jouluisia töitä voi myös hankkia Hattulan Taiteilijaseuran joulumyyjäisistä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.