Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
18°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Annele Heikkilää kiinnostavat lukion jälkeen fysiikan opinnot

Hattulalainen Parolan lukion abiturientti Annele Heikkilä valmistautuu ylioppilasjuhliinsa. Annelen peruskouluvuodet ovat saaneet alkunsa Hurttalan ala-asteelta ja nyt hän pääsee laittamaan valkolakin päähänsä Parolan lukion juhlasalissa. Annele kirjoitti seitsemän ainetta, joista yhtä monta tuli takaisin arvosanalla laudatur.

Annele Heikkilän ylioppilaskirjoitukset menivät hyvin.

Annele Heikkilän ylioppilaskirjoitukset menivät hyvin.

Lukio lähenee loppuaan. Kun katselet kouluvuosiasi taaksepäin, mitkä ovat päällimmäiset ajatukset?

– Kouluvuodet ovat olleet työntäyteiset ja antoisat. Vuosiin on mahtunut paljon kivoja kokemuksia.  Luokastani tunsin entuudestaan suurimman osan, sillä olimme samalla yläasteella Parolassa. Kuitenkin lukion aikana ystävyyssuhteet syvenivät ja ryhmähenki luokassa tiivistyi.

Mitä ennakkoajatuksia sinulla oli ylioppilaskirjoituksista ? Ja nyt kun kirjoitukset ovat ohi, vastasivatko nämä ajatuksiasi?

– Ylioppilaskirjoitukset tuntuivat kovin kaukaisilta ja asialta joka tuntui enempi aikuisten elämään kuuluvilta. Näin jälkeenpäin voin todeta, että kirjoitukset tulivat eteen yllättävän nopeasti ja eivät olleetkaan kuitenkaan niin iso asia kuin ajattelin.

Mitkä aineet kirjoitit? Ja miksi?

– Kirjoitin syksyllä ruotsin ja kemian. Keväällä kirjoitin äidinkielen, matikan, englannin, fysiikan ja venäjän. Kaikista kokeista jäi itselle hyvä fiilis. Kielet ovat aina kiinnostaneet ja lukion alussa ajattelin, että pyrkisin lukion jälkeen lääketieteelliseen, minkä takia valitsin myös luonnontiedeaineita.

Mitä tämän jälkeen on suunnitelmissa?

– Ajatus lääketieteen opinnoista on vaihtunut fysiikan opintoihin. Olen hakenut Jyväskylän sekä Uppsalan yliopistoihin lukemaan fysiikkaa. Esimerkiksi ydinfysiikka kiinnostaa minua.

Millaisia oppimisrutiineja sinulla on ollut?

– Niitä aineita, jotka minua ovat kiinnostaneet tai olen kokenut aineet itselleni tarpeellisiksi, olen lukenut ja sisäistänyt enemmän pitkin kurssia. Mutta täytyy tunnustaa, että olen ollut viimeisen illan kokeisiin lukija niissä aineissa, jotka minua ei ole niin kiinnostaneet.

Onko menestyksesi koulussa ollut enempi älykkyyttä vai ahkeraa puurtamista?

– Uskon, että menestykseeni on tarvittu molempia asioita.

Onko hyvästä koulumenestyksestäsi ollut sinulle joskus harmia?

– Ala-asteella ja yläasteella tuntui välillä että koulumenestys ei tuo ainakaan itselleni kovin coolia vaikutelmaa. Mutta lukiossa en ole tuntenut asiaa enää niin.

Mitä neuvoja antaisit peruskoulun opintiellä oleville oppilaille, jotka haluisivat myös menestyä koulussa?

– Asenne ja halu oppimiseen on kaikista tärkein. Lukiota ajatellen kannattaa tehdä töitä vuosien varrella eikä jättää paniikkia siten lukulomalle. Kannattaa myös lukea ja innostua kiinnostavista aiheista. Koulussakin voi oppia siistejä juttuja!

Miia Salminen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.