Keskiviikko 17.08.2022
Nimipäivät: Verneri
Hämeenlinna
Pilvistä
20°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

Arja Oja on äitienpäivänä palkittavien joukossa

Parolassa asuva Arja Oja saa äitienpäivänä Tasavallan presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Mitali on tunnustus Ojan kasvattajana tekemästä arvokkaasta työstä.

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö antaa 29 äidille Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Äidit saavat kunniamerkit äitienpäiväjuhlassa Säätytalolla Helsingissä.

Viime kesänä Hattulaan muuttanut Arja Oja pitää nytkin huolta kolmesta lapsesta.

Viime kesänä Hattulaan muuttanut Arja Oja pitää nytkin huolta kolmesta sijoituslapsesta.

Viidestä hänen biologisesta lapsestaan kaksi on näkövammaisia ja Oja oli aikanaan aktiivisesti mukana näkövammaisten lasten tukiyhdistyksessä. Hän oli käynnistämässä näkövammaisten lastenleirejä, joita nyt valtakunnallisesti järjestetään RAY:n tukemana.

– Omien lasteni vartuttua olin pitkään kolmen, erityistä huomiota tarvitsevan sisaruksen sijaisäitinä. He ovat pärjänneet hyvin ja pääsivät muuttamaan biologisen äitinsä luokse vuosi sitten, Oja kertoo.

Oja myös iloitsee, että kaikki hänen omat lapsensa ovat pärjänneet hyvin.

– Täysin sokea tyttäreni valmistautuu parhaillaan Rion paralympialaisiin, hän kertoo.

Hattulaan Arja Oja muutti viime kesänä Tuusulasta. Täälläkin hän aloitti kriisperheenä ja nyt yksi, kriisijoitettuna taloon tullut 17-vuotias nuori asuu Ojan luona pidempiaikaisesti. Eikä siinä kaikki. Ojan kotona asuu myös ekaluokkalainen lapsi, joka on ollut sukulaissijoituksessa jo 6,5 vuotta ja 15-vuotias sijoituslapsi.

Arja Oja pitää keskeisimpänä tarjota sijaislapsille turvalliset ja säännölliset olot eli normaalia arkea.

– Meillä on välillä tosi paljon sakkia, kun lasten kavereita käy kylässä. Lisäksi on kiva antaa lapsille uusia kokemuksia ja käymme ahkerasti esimerkiksi risteilyillä ja muilla matkoilla.

Oja arvioi, että ainakin osa halusta huolehtia muista on peruja siitä, että hän itse on 6-lapsisen sisarusparven vanhin.

– Yhdistystoiminta taas on isän peruja, halu toimia tulee varmaan sieltä.

Näkövammaisten lasten yhdistystoiminnan lisäksi Oja on ollut perustamassa SF Caravan Ydin-Häme -yhdistystä ja toiminut sen sihteerinä useita vuosia. Leipätyökseen hän oli 25 vuotta helsinkiläisen Lähiöteatterin puvustaja.

Ilonaiheita Ojalle tarjoavat myös kaksi lastenlasta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.