Edunvalvontaa monella portaalla

Arto Laine kertoo, että MTK tutkii mahdollisuutta uuden viljan markkinointiorganisaation perustamiseksi.
Maatalouden edunvalvonta on nykyään neliportaista, kuvailee Hattulan Tenholan kylällä asuva MTK Hämeen puheenjohtaja Arto Laine. Paikallisyhdistykset kuntatasolla, aluejärjestöt maakuntatasolla, keskusliitto valtakunnantasolla ja keskusliiton edustusto Brysselissä yrittävät kaikki tahollaan edistää tällä hetkellä monien paineiden keskellä elävää toimialaa.
– Edunvalvonnan suhteen eletään aika haasteellisia aikoja. EU:n ja Suomen budjetit ovat tiukkoja ja markkinoilla ovat voimassa EU:n Venäjä-pakotteet. Toisaalta pakolliset kustannukset nousevat koko ajan, Laine sanoo.
Itse vehnän- ja kauranviljelyyn keskittyvä Laine kertoo, että tänä vuonna käynnistyneellä EU:n ohjelmakaudella keskeisimmät maataloustukia koskevat muutokset koskevat ympäristösäädöksiä.
– Tukiehdot edellyttävät entistä enemmän ympäristöön vaikuttavia toimenpiteitä. Omalla tilalla tukipotista leikkaantuu pois kymmenisen prosenttia viime vuoteen verrattuna, kaikkiaan 97 hehtaarin peltoja viljelevä Laine toteaa.
Hattulassa karjatilat ovat vähentyneet EU-jäsenyysaikana roimasti ja viljatilojen keskimääräinen viljelty ala puolestaan on kasvanut.
– Enimmäkseen peltojen vuokrauksen kautta on siirrytty suurempiin yksiköihin ja kokopäiväisesti kasvinviljelyn kautta elantonsa saavien määrä laskee jatkuvasti. Monilla tiloilla on oheistoimintaa, kuten meillä mökkivuokrausta tai käydään tilan ulkopuolella töissä.
Laine sanoo, että tulorakenne maataloudessa on 20–30 vuoden aikana muuttunut paljon. Laineilla eli Koivunkannon tilalla oheiselinkeinoksi tuli vuonna 2007 mökkivuokraus.
– Tämän kokoinen tila olisi vielä takavuosikymmeninä elättänyt yhden perheen. Itse olin palkkatöissä Pro Agrialla kunnes kolmas vuokramökkimme valmistui, Arto Laine kertoo.
Sateisen ja kylmän kesän jäljiltä loppukesän lämpö on ollut viljelijöille tervetullutta.
– Sato vaihtelee, osa lohkoista on kärsinyt mutta osalla sato näyttää ihan hyvältä, Laine kertoo.
Erilaisten markkinahäiriöiden keskellä maatalousväki näkee myös yhden pidemmän aikavälin trendin, johon halutaan muutosta.
– MTK on yrittänyt herätellä keskustelua viljan hinnasta, joka Suomessa on EU-aikana ollut alhaisempi kuin Keski-Euroopassa. Nyt ainakin selvitetään uuden, tuottajavetoisen markkinointiorganisaation perustamista, Laine kertoo.
Juha Reinikainen
Jätä vastaus
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.