Lauantai 20.04.2019
Nimipäivät: Lauha, Nella
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
4°C
Tuuli: 0 m/s P
 

ERINOMAISEN ANTOISAA: Kyläyhdistyksen puheenjohtaja kiittelee Maisa-hankkeen avaustilaisuutta

Keskustelua herättivät ja ideoita jatkojalostusta varten kokosivat hankkeen parissa toimivat projektipäällikkö Niina Ihalainen LAMKista (vas.) sekä maisema-asiantuntijat Auli Hirvonen ja Katriina Koski ProAgria Etelä Suomi, Maa- ja kotitalousnaisista.

Hattula Golfin tiloissa Satulinnalla järjestettiin torstai-iltana Maisa-hankkeen paikallisesti avannut työpaja. Lehijärven kulttuurimaisemat Hattulassa ovat yksi maisemapalvelutuotteita kehittävän hankkeen pilottialueista.

Muut pilottialueet ovat Sääksmäen ja Tarttilan kulttuurimaisemat Valkeakoskella sekä Hollolan Salpakankaan läheinen maaseutu ja Hämeenkosken alue.

– Tilaisuudessa edettiin niin kuin ajatuskin oli, eli perehdyttiin hankkeen ideaan ja kerättiin ideoita mukanaolijoilta. Vetäjät karsivat ja jalostavat ideoita edelleen, kertoo työpajaan osallistunut Reijo Lehtinen joka on Sattulan kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

Projektipäällikkö Niina Ihalainen Lahden Ammattikorkeakoulusta kertoi ennen tilaisuuden alkua, että tavoitteena on löytää kolme tärkeintä asiaa joiden varaan maisemapalvelutuotteita voi ryhtyä kehittämään.

Pilottialueiden valinnassa on painotettu alueiden kulttuurihistoriallista monipuolisuutta, arvokkaan maisema-alueen statusta sekä olemassa olevaa yritystoimintaa.

Mäkelän taidenavetta on yksi Sattulan mainetta niittäneistä kohteista.

– Lehijärven ympäristöstä on taustalla paljon entistä tietoa maisemallisesta arvosta, kiitteli Ihalainen.

Reijo Lehtinen kertoo, että työpajan osallistujat toivat esiin toistakymmentä ideaa.

– Tämä oli hyvä alku ja porukkaakin oli aika mukavasti mukana. Tästä saattaa syntyä ihan toimivia pilottihankkeita ja uutta elinkeinotoimintaakin alueelle, erinomaisen antoisa tilaisuus, Lehtinen sanoo.

Lehtisenkin mukaan positiivista on jo se, että Hattula ja Lehijärven ympäristö on noteerattu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi. Alueen asukkaat ovatkin tehneet paljon työtä seudun historian selvittämiseksi ja vaalimiseksi, kuten kunnostaneet Sepänpirtin.

Sepän pirttiä on kunnostettu myös Museoviraston rahoituksella.

Sepän pirtin sisätiloja.

– Historian lisäksi huomiota on kiinnitetty myös yhteiseen tekemiseen, meillä on Sattulassa esimerkiksi yhteinen kylän ranta, kertoo Lehtinen.

Hän toteaa, että alueelta löytyy varmasti ihmisiä kiinnostavia asioita kuten Panssarimuseo, unohtamatta myöskään esimerkiksi Nikkilän ja Pelkolan kartanoita.

Lehijärven ympäristössä on myös elävää maataloutta. Pyöräilijälle maisemat näyttävät kesäisin parhaimmillaan tältä.

– Puhumattakaan Lehijärvestä. Alueella on ihan ympärivuotisia mahdollisuuksia, koko Lehijärven ympäristö pitäisi saada mukaan ja tietysti löytää asukkaiden ja maanomistajien lisäksi se usein kriittinen tekijä, eli mahdollisuudet hyödyntävä yrittäjä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.