Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 

Hämeen Kylät kutsuu kylätreffeille verkossa

Hämeen Kylät järjestää syksyllä 2020 neljät kylätreffit kylä- ja asukastoimijoille sekä kylien ystäville. Olet tervetullut mukaan Kylätreffeille, jos sinua kiinnostaa toiminta omalla asuinalueellasi tai vaikkapa mökkikylällä. Samalla opetellaan treffaamista verkossa, kuinka etänä voi osallistua ja kysellä toisilta sekä vaihtaa kokemuksia ja vinkkejä.

Kylätreffit järjestetään arki-iltaisin kuudelta. Treffeillä kuullaan alkuun pieni alustus ja sen jälkeen kylien kokemuksia illan aiheesta.

Ensimmäisillä kylätreffeillä maanantaina 5.10. aiheena on kylä- ja asukastoiminta. Kyläasiamies Elina Leppänen kertoo lyhyesti yleisistä periaatteista ja sitten kuullaan kaksi erilaista käytännön esimerkkiä. Hämeen Vuoden Kylänä on ensimmäistä kertaa palkittu kaupunginosa. Viksbergin asukasyhdistyksen veturit kertovat ja näyttävät kuvia toiminnastaan, joka keskittyy asukastalo Vikspirtille.

Toinen esimerkki on pienen pieni Tuittulan kylä Hämeenlinnasta. Siellä kyläyhdistyksessä tehdään yhdessä kivoja juttuja, vaikka ei ole edes yhteistä toimintatilaa. Treffeillä saa mielellään kertoa myös omasta toiminnasta, antaa vinkkejä aloittelijoille tai kysyä toisilta neuvoa.

Myöhemmin syksyllä kylätreffeillä tutustutaan Kanta-Hämeen yhdistyssivuihin, kylien työllistämistoimintaan sekä vaihdetaan kokemuksia toiminnasta koronatilanteessa.

Hämeen Kylät ry:n puheenjohtaja Sisko Savolainen on huomannut koronan myötä lisääntyneen verkko-osallistumismahdollisuuden tuoneen uutta aktiivisuutta.

– Yhdistyksemme hallituksen kokouksiin on osallistuttu tosi hyvin, kun olemme järjestäneet ne etänä, matka-ajoista on säästytty. Keväällä lähdimme kokeilumielellä organisoimaan myös verkkovalmennusta kylätoimijoille polkujen ja karttojen tekemisestä mobiilisovellukseen. Hämeen Kylät toteutti valmennuksen ja osallistujia tuli joka puolelta Suomea. Tuloksena valmistui 50 KyläNomadi -mobiilireittiä, joista kaksi kolmasosaa muualle Suomeen.

Kylätreffeille osallistuminen on haluttu tehdä helpoksi. Yhdistys haluaa madaltaa kynnystä etäosallistumiseen ja tarjoaa apua myös ensikertalaisille. Verkkotreffien järjestämisessä kokeillaan yksinkertaista jitsi-sovellusta. Osallistua voi osoitteessa meet.jit.si ja kirjoittamalla Kylätreffit kokouskenttään.

Kylätreffit järjestetään verkossa mutta osallistuminen on mahdollista myös livenä tulemalla paikan päälle Hämeen Kylät -yhdistyksen toimistolle Tuulokseen, jossa on etäkokousvälineet. Tarkemmat tiedot Kylätreffeistä löytyvät netistä www.hameenkylat.fi

Hämeen Kylät on maakunnallinen kylien ja asukastoiminnan edunvalvoja sekä yhteistyöelin Kanta-Hämeessä. Yhdistyksen tavoitteena on elävät ja viihtyisät paikallisyhteisöt, jossa on hyvä asua ja työskennellä, lähellä luontoa, kauniissa kylissämme. Toiminnallisia kyliä on Kanta-Hämeessä noin 120 ja sen lisäksi asukastoimintaa kaupunginosissa ja taajamissa.

KYLÄTREFFIT SYKSY 2020 etänä verkossa ja livenä

  • MA 5.10. klo 18–19 MITÄ ON KYLÄ JA ASUKASTOIMINTA? Viksberg – kaupunginosa Forssasta – Hämeen Vuoden Kylä 2020. Tuittula – pieni iloinen kylä Hämeenlinnasta. Mikä Hämeen Kylät? Auttaa kyliä, verkottaa ja vaikuttaa
  • TI 20.10. klo 18 KANTA-HÄMEEN YHDISTYSSIVUSTO meidanhame.fi – kylien yhdistykset näkyviin, miksi, mitä ja kuinka? DEMO: Kataloinen – näin tehdään sivut kyläyhdistykselle ja seurantalolle.
  • TO 5.11. klo 18 MITÄ TEKEVÄT KYLIEN YHDISTYSAVUSTAJAT? Mitä tämä vaatii kyläyhdistykseltä? Kokemuksia TriPla-hankkeen kautta työllistämisestä, esimerkkeinä kiinteistönhoitaja Vojakkala Loppi ja kylän yhdistysavustaja (?, haluatko kertoa kylänne kokemuksista? Ota yhteyttä Elinaan)
  • KE 11.11. klo 18 MITEN TOIMITAAN KYLILLÄ KORONATILANTEESSA?
    Korpilahden pohjoiset kylät Keski-Suomesta – tukea ja iloa kylien ikäihmisille korona-aikana
    Nummenkylä Hämeenlinnasta – talkoita, ulkoilua ja varoen kylätalolla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.