Sunnuntai 25.09.2022
Nimipäivät: Kullervo
Hämeenlinna
Pilvistä
10°C
Tuuli: 2 m/s NNE
 

Hämeen Liiton historiikki tallentaa tärkeän osan maakunnan toimintaa ja historiaa

Matti Puotila piti liiton historian kirjaamista tärkeänä tekona.

Maakuntaliitto Hämeen Liiton historiikki Hämeen hyväksi – Hämeen liitto ja sen edeltäjät 1953-2020 julkistettiin tänään Hämeen Linnan Kuninkaansalissa. Historiallisen tutkimustyön osuuden historiikista on tehnyt filosofian tohtori Pirkko-Liisa Kastari ja lopulliseen muotoon tekstin toimitti ja tarinallisti pitkäaikaisena päätoimittajana tunnettu Kari Grahn. Kirjan ulkoasunmuotoilusta vastasi Siltala & Sandberg.

– Ajatuksen historiikista esitti jo edellinen maakuntajohtaja Timo Reina ja maakuntahallitus suostui ideaan mielellään. Tavoitteena oli, että kirja ilmestyisi liiton 65-juhlavuonna 2018, kertasi nykyinen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kirjan syntyvaiheita.

Valtakunnallinen sote-valmistelu, jonka oli määrä lakkauttaa myös maakuntaliitto, kuitenkin laittoi aikataulua uusiksi. Kun uudistusta ei tullutkaan, historiikin tekokin katsottiin parhaaksi saattaa maaliin.

– Historiikin teko on ollut suuritöisempää kuin aluksi ajateltiin, luonnehti maakuntajohtaja Ahonen.

Historiikkitoimikunnan puheenjohtajana toimi hattulalainen maakuntaneuvos ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila.

– Hämeellä on ollut hyvä herra- ja rouvaonni maakuntajohtajien suhteen, arvioi Puotila.

Historiikin tekoa esittäneen Timo Reinan lisäksi Puotila nosti esiin maakuntajohtaja Eero Kuosmasen, jonka aikana tehtiin nykyiseen kolmostien linjaukseen ja rakentamiseen liittyvää voimakasta vaikuttamista. Puotila arveli, että Hattulassakaan monet eivät ottaneet moottoritien aluevarauksia tosissaan ja rakensivat tönönsä aivan tulevan tiealueen kupeeseen.

– Uskon, että kirja herättää mielenkiintoa myös nuoremmissa luottamushenkilöissämme. Joka ei tunne historiaansa, ei ymmärrä nykypäivää, lausahti Puotila.

Historiallisen tiedonkeruun kirjaa varten tehnyt Pirkko-Liisa Kastari kertoi, ettei tiennyt, kuinka laaja-alaisesti toimivan liiton historiaan on tarttumassa.

– Olen onnellinen, että sain olla työssä mukana. Liiton historia on osa sodanjälkeistä jälleenrakennustyötä, hän kommentoi.

Forssan Lehden entinen päätoimittaja Kari Grahn puolestaan kiitteli Kastaria valtavasta tietopaketista jonka äärelle hän pääsi.

– Kirjan tekeminen oli vanhalle journalistille kova juttu, joka myös tutustutti uusiin ihmisiin, Grahn iloitsi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.