Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
18°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

HAMKin ja Hamin Lepaan kampus on suosittu ja käytännönläheinen 110-vuotias

Hamin koulutuspäällikkö Soile Viljakka ja Lepaan museo, jossa puutarhakoulutuksen vaiheet on esitelty.

Lepaan kampuksella elämä jatkuu puutarhakoulutuksen 110-vuotisjuhlavuonna koronarajoitusten jälkeenkin. Vuotuinen suurnäyttely Lepaa 2020 jouduttiin siirtämään seuraavaan kesään ja juhlavuosinäyttely toteutetaan virtuaalisena, mutta opetuksessa täyssulku on jo ohi, viinejä pullotetaan uutterasti ja myymälä sekä golfkenttä ovat avanneet ovensa.

– Poikkeustilan aikana keväällä käytännön töitä jouduttiin korvaamaan etäopetuksella, mikä on käytännönläheiselle opetukselle suuri haaste. Vähitellen loppukeväällä on saatu toteuttaa joitakin opetustilanteita kampuksella pienryhmissä huomioiden hygieniamääräykset. Kampuksen asuntola ja ruokala ovat olleet suljettuina maaliskuun puolivälistä asti, kertoo Hamin koulutuspäällikkö Soile Viljakka.

Opiskelijat pääsivät toukokuussa aloittamaan työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksojaan kohtuullisen hyvin yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

– Henkilökohtaiset opintopolut mahdollistavat yksilöllisiä ratkaisuja, joilla pyritään kaikin keinoin turvaamaan opintojen eteneminen ja opiskelijoiden valmistuminen.

Lepaalla toimii sekä Hämeen Ammatti-instituutti Hami että Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK.

Hami Lepaalla opiskelijoita on nykyisin noin 160 joista puutarha-alan perustutkinnossa noin 70, golfkentänhoitajaopinnoissa noin 25, golfkenttämestariopinnoissa noin 25 ja alkoholijuoma-alan opinnoissa noin 40.

– Elokuussa alkavaan puutarhurikoulutukseen voi vielä hakeutua jatkuvassa haussa Opintopolun kautta. Sekä golfkentänhoitaja- että golfkenttämestarikoulutus alkavat myös syksyllä. Alkoholijuomien osaamisalan ryhmät ovat tällä hetkellä täynnä ja hakijoita on runsaasti jonossa.

Camilla Haaga pullottamassa Lepaan Annaa.

HAMK Lepaalla on tällä hetkellä noin 400 opiskelijaa ja syksyllä aloittaa yli 110. Ensi vuonna on tulossa aloituspaikkalisäyksiä OKM:n linjausten mukaisesti.

– Rakennetun ympäristön koulutuksessa käytössä on niin sanottu 18–100 -malli eli työn ohessa opiskelevia on noin 80 prosenttia kaikista opiskelijoista. Puutarhataloudessa vastaava osuus noin 60 prosenttia. Päiväopiskelijoita kampuksella on hyvin vähän verrattuna kokonaismäärään. Ensisijaisia hakijoita on molemmissa HAMKin koulutusohjelmissa 2–3 aloituspaikkaa kohden, kertoo Viljakka.

– Koronakevät on mennyt hyvin opetusten suhteen. Järjestelyt ovat toimineet hyvin, vaikkakin ovat olleet rankkoja erityisesti työssäkäyville perheellisille. Niin opiskelijat kuin opettajatkin odottavat kovasti pääsyä takaisin Lepaalle.

Opettajia ja muuta henkilökuntaa Lepaalla on yhteensä noin 50 henkilöä.

Myös merkkivuoden juhlistamisen suhteen Lepaalla ollaan vielä osin odottavalla kannalla.

– Odotellaan, mitä saamme järjestää. Juhlavuosi näkyy joka tapauksessa tuotevalikoimassamme ja lahjoituksena saimme merkittävän stipendin, jolla aiomme muun muassa kehittää puiston kasvikokoelmaa.

Viime vuosien suuri muutos jo ennen koronasulkuja on ollut ammattikorkeakouluopetuksen muuttuminen yhä enemmän työn ohessa suoritettavaksi. Tämän ansiosta Lepaalla oltiin hyvin valmistautuneita etäopintoihin.

– Painotus ylemmän asteen opinnoissa on ollut jo aiemmin etäopiskelussa, muun muassa kaikki luennot videoidaan ja ne ovat katsottavissa tallenteina. Muutos on tulossa myös toisen asteen koulutukseen, mutta hitaammin, arvioi Soile Viljakka.

Lepaan Viinitilan tuotantopäällikkö Paula Vanhatalo esittelee 110-vuotisjuhlajuomaa.

Käytännönläheinen opetus on ollut Lepaalla läpi historian tärkeässä roolissa. Maaseutumainen oppimisympäristö ja käytännöllisyyttä palvelemaan rakennetut tilat ovat yhä oppilaitosten valtti. Tämä näkyy myös alkoholijuomien valmistuksen koulutusohjelmassa, jossa opiskelijat pääsevät tekemään viinitilan töitä.

– Viime viikot olemme tehneet tiiviisti viinien pullotuksia, kertoo viinitilan tuotantopäällikkö Paula Vanhatalo.

Pulloihin on löytänyt tiensä myös juhlavuoden nimikkojuoma, Hinnonmäen keltainen karviaisviini.

– Pullotamme yhteensä 15.000–16.000 litraa juomia vuodessa ja pyrimme siihen, että opiskelijat pääsevät mukaan juomia valmistamaan. Tuotantotilamme ja laboratoriomme palvelevat opetustarkoitusta hyvin, Vanhatalo kiittelee.

Lepaan omilta viljelmiltä viinitila saa muun muassa omenaa ja pensasmustikkaa, mutta hankintoja tehdään myös ulkopuolelta.

– Käytämme hankinnoissamme vain kotimaista tuotantoa ja mahdollisuuksien mukaan erityisesti lähiseudun tuotantoa.

Viinitila myy tuotteensa pääosin omasta myymälästään, mutta tukkumyyntiä on myös ravintoloille ja löytyypä Lepaan tuotteita myös Alkon tilausvalikoimista.

Juha Reinikainen

Puutarhaopetuksen käynnistyminen Lepaalla

Jo 1800-luvun lopussa esitettiin Suomen puutarhaopetuksen kehittämistä. Ylempää puutarhakoulua käsiteltiin jo valtion komitean ensimmäisessä kokouksessa 25.–28.1904.

”Puutarhalehdelle 8.6.1904 lähettämässään kirjoituksessa komitean sihteeri, maisteri Gustaf Ingatius määrittelee koulun tehtäväksi kohottaa puutarhanhoidon mainetta ja hyötyä maassamme, valmistamalla sivistyneitä, alaansa taidolla innostuneita ja perehtyneitä ammattimiehiä, läänin puutarhureita, puutarhanhoidon opettajia ja ohjaajia alempiin puutarhakouluihin, maanviljelyskouluihin, seminaareihin y.m. korkeampiin, enemmän vastuunalaisiin paikkoihin.”

Samassa kirjoituksessa mainitaan komitean ehdottavan myös puutarhanhoidollisen keskuskoeaseman ja hedelmäviljelyskonsulentin eli valtionpomologin viran perustamista tulevan ylemmän puutarhakoulun yhteyteen.

Puutarhakomitea lähti lokakuussa 1904 vartavasten Lepaan tilaa katsomaan, joka testamentin kautta oli joutunut valtion haltuun juuri tällaista tarkoitusta varten. Saman kuukauden ”Puutarhassa” oli tästä käynnissä jo seuraava uutinen:

” T.k. 2 ja 3 p. olivat puutarhakomitean jäsenet tarkastamassa Lepaan tilaa saadakseen selville, voiko sinne sijoittaa ylemmän puutarhakoulun. Kaikki komitean jäsenet olivat yksimielisiä tilan sopivuudesta tarkoitukseen. Maa on enimmäkseen hyvää savensekaista multaa ja eri maalajeja on runsaasti saatavissa. Asema on myöskin hyvä, saisi kuitenkin olla hiukan viettävämpi etelään päin. Lepaan puutarhassa kasvaa usean metrin korkuisia Thuja occidentalis -kasveja, joka meillä on aivan harvinaisia, sekä komeita tammia. Hedelmäpuita on toista sataa, kaikki aivan täynnä hedelmiä. Paikan ilmaston lauhkeutta vaikuttaa sekin, että läheinen vesistö sen virtaavuuden takia kaiken vuotta pysyy sulana ja sieltä huokuu lämmintä talvenkin pakkasiin.”

Mietinnössään, joka valmistui kesällä 1906, puutarhakomitea ehdottikin ylemmän puutarhakoulun perustamista Lepaan tilalle.

Lopullisen vahvistuksen asia sai 28.5.1909, jolloin tsaarin kesälinnassa Tsarskoje Selossa allekirjoitettiin ”Armollinen asetus `Carl Fredrik Packalénin säädös` nimisen puutarhaopiston perustamisesta Tyrvännön kappelissa olevalle Stjernsundin eli Lepaan tilalle.”

Asetuksen mukaan oli puutarhaopiston tarkoituksena: ”antaa teoreettista tietoa ja käytännöllistä taitoa puutarhanhoidon alalla ja erityisesti tarjota tilaisuus opiskeluun niille, jotka aikovat valmistautua puutarhureiksi, puutarha- ja talouskoulun opettajiksi sekä puutarhanhoidon neuvojiksi tai puutarhaviljelyksen harjoittajiksi.”

Ottaessaan haltuunsa 6.8.1902 Lepaan kartanon Suomen valtio oli sitoutunut noudattamaan viimeisen yksityisen omistajan Carl Packalénin testamentin määräystä perustaa tilalle maanviljelys- tai puutarhurikoulu.

Vuotta 1910 pidetään Lepaan puutarhakoulutuksen perustamisajankohtana. Tuolloin 1.7.1910 täytettiin ensimmäiset opettajanvirat ja ryhdyttiin perusparannus- ja istutustöihin koulua varten erotetulla alueella. Ensimmäiset opiskelijat aloittivat opintonsa 15.11.1912.

Vuonna 1992 aloitettiin ammattikorkeakoulun kokeiluvaihe ja 1996 vakinaistettiin ensimmäiset ammattikorkeakoulut. HAMK oli mukana ensimmäisten joukossa molemmilla kerroilla. Hämeen ammatti-instituutti aloitti toimintansa 1996 ja toimii nykyisin HAMKin tytäryhtiönä.

Lähde: Lepaan Puutarhaoppilaitos 1910–1960, Valkeakosken kirjapaino Osakeyhtiö, Valkeakoski 1960.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.