Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
18°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

Hattulalaisten opettajien pitämä digikurssi Petäyksessä sai kiitosta

Heini Syyrilä opastaa Pirjo Kallioniemeä.

Kaksi hattulalaista kieltenopettajaa, Heini Syyrilä ja Heini Vuorinen, järjestivät Hämeen kesäyliopiston nimissä 5.-8.6. Hotelli Petäyksessä nelipäiväisen kurssin eri puolilta Suomea saapuneille kieltenopettajille. Koulutuksessa annettiin käytännön työkaluja digitaalisuuden ja toiminnallisuuden hyödyntämiseksi kieltenopetuksessa.

– Esiinnyimme keväällä Aulangolla järjestetyssä isossa opetusalan kongressissa ITK:ssa. Sen ja somessa tehdyn työn ansiosta kurssi oli niin suosittu, etteivät läheskään kaikki halukkaat mahtuneet mukaan. Halusimme tuoda opettajat nimenomaan tänne Hattulaan ja ihmiset ovat viihtyneet Petäyksessä hienosti, kertoi Heini Syyrilä kurssin päätöspäivänä torstaina.

Kurssilla opettajien ideointi lähti Syyrilän mukaan suoranaiseen roihuun eikä tekeminen ole päättynyt viralliseen päätöskellonlyömään.

Heini Vuorinen oli samoissa tunnelmissa. Hän kertoo, että myös molemmat kouluttajat ovat todella motivoituneita työnsä kehittämisestä ja yhteinen ideointi saa yleensä siivet koiraharrastuksen parissa.

– Olemme yhdessä ideoineet, miten kieltenopettajat voivat hyödyntää digiloikkaa opetuksessa, hän kertoo.

Toiminnallisuutta Heini Syyrilä on lisäksi edistänyt Facebookissa Hattulan kuntalaisten kuulumisia -ryhmässä ja monissa muissa ryhmissä. Hattulalaiset ovatkin aktiivisesti lähteneet mukaan, kun Syyrilä on pyytänyt ihmisiltä Parolan yläkoulun ja lukion kieltenopetukseen kierrätysmateriaalia, josta on tehty toiminnallista opetusmateriaalia.

Innovaatioiden ei aina täydy olla kalliita.

Osallistujat kiittelivätkin kurssia nimenomaan siitä, että se antoi kasapäin käytännössä testattuja työkaluja eli konkreettista opetusmateriaalia.

– Ilmoittauduin mukaan huomattuani, että kerrankin tarjolla on koulutus joka tarjoaa jotain konkreettista ja kestää pidempään kuin kaksi tuntia. Täällä on myös ollut mahdollisuus harjoitella asioita ja apu on ollut tarvittaessa lähellä. Vertaistuki on ollut loistavaa, sanoi helsinkiläinen Sonja Gehring.

Inarilainen Tauno Ljetoff kouluttaa saamea virtuaaliopetuksen keinoin. Fontit ovat siis osin erilaiset kuin suomen kielessä mutta käytännöt sovellettavissa.

– Kurssille oli helppo lähteä mukaan, kun joku on hakenut tämän tiedon ja koeponnistanut sen. Olen saanut täältä konkreettista apua siihen, mitä ohjelmia tulen käyttämään opetuksessa, hän kertoi.

Perholainen Pirjo Kallioniemi kertoo, että on aiemminkin tykännyt tutkia digitaalisovelluksia ja kurssi vaikutti sopivalta opettajalle, jolla on vielä motivaatiota oppia uutta ennen muutaman vuoden päästä koettavaa eläkeikää.

– Täältä tarttuu mukaan paljon valmiiksi mietittyjä oppeja, joita pystyn viemään omaan kieltenopetukseen, hän kehuu.

Mukana oli kaikkiaan 22 kurssilaista. Paikallisia tai lähiseudun opettajia ei mukana ollut, mutta osallistumiseen saattaa olla uusi mahdollisuus ensi vuonna.

– Kyselyjä on jo tullut, että järjestättehän kurssin myös ensi vuonna, Heini Syyrilä kertoo.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.