Sunnuntai 26.05.2019
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
11°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Hattulan alakouluissa on jälleen muovailtu savea

Syyskuun ajan Hattulan alakouluissa on kuvataiteilija (YAMK), keraamikko (AMK) ja kulttuurialan opettaja (AmO) Piela Auvinen kiertänyt ohjaamassa keramiikkapajoja. Auvinen tarjoaa kouluille vuosittain kymmeniä sisältöjä, joista opettajat voivat valita luokilleen sopivimmat.

Tänä vuonna ARX on tarjonnut kaikille kuudesluokkalaisille Auvisen suunnitteleman kokonaisuuden, jossa he ovat pohtineet omaa menneisyyttään, nykyhetkeä ja tulevaisuuttaan, mitä tärkeitä asioita ne ovat sisältäneet sekä mitä haaveita on tulevaisuuteen liittyen. Pajoja toki oli tänä vuonna muillakin luokka-asteilla kuin kuudensilla.

Jatkuvassa suosiossa ovat olleet kokonaisuudet, joissa on mietitty empatiaa, toisen huomioon ottamista sekä pohdittu minkälainen on hyvä ihminen. Tänä vuonna suosiota sai myös 3-4 luokkalaisille suunnattu eläinten suojeluun liittyvä kokonaisuus, jossa oppilaat miettivät eläinten tuntemaa kipua ja miten sen tunnistaa. Monelle on tullut yllätyksenä, että esimerkiksi kaikki nisäkkäät tuntevat kipua hyvin samalla tavalla kuin ihminen. Pajat ovat herättäneet paljon keskustelua oppilaiden kesken. Tänä vuonna keramiikkapajoihin osallistui yhteensä yli 400 oppilasta Hattulan alakouluista.

– Olen onnellinen, kun saan suunnitella itsellenikin tärkeitä aihesisältöjä ja opettaa niitä. Huomaan usein, että aiheet ovat erittäin tärkeitä ja tarpeellisia keskustella, vaikka niitä olisi käytykin jo aikaisemmin läpi. Yhteisen pohdinnan jälkeen savityön suunnittelu sekä lopullinen toteutus tietyllä tapaa konkretisoivat keskustelun ja parhaimmillaan ovat pysyvä muistijälki siitä. Tietyt aiheet eivät vanhene koskaan vaan ne ovat vuodesta toiseen tärkeitä.

Auvinen valmistui tämän vuoden keväällä ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta kuvataiteilijaksi, mutta tarkoituksenaan on jatkaa opintoja sekä erityispedagogiikan puolella mutta myös opiskella kokonaisuuksia sosiologian sekä psykologian sisällöistä.

Keramiikkapajat ovat osa seudullisesta lastenkulttuurin yhteistyöstä jossa mukana ovat Hattula, Janakkala ja Hämeenlinna. Pajat linkittyvät Hattulan Kulttuuripolkuun. Toimintaa koordinoi Hämeenlinnan kaupungin Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.