Sunnuntai 19.01.2020
Nimipäivät: Heikki, Henrik, Henna, Henriikka, Henri
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
3°C
Tuuli: 4 m/s EEL
 

Hattulan järjestöt kaipaavat lisää nuoria mukaan toimintaansa

Viime vuonna Hämeen kyläksi valitun Teuro-Kuuslammin kuulumisia kertoi kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pietilä.

Hattulan järjestökoulutus-päivää vietettiin syyskuun lopulla Lepaan Kartanolla. Yhdistykset yhdessä -hankkeen työntekijä Elina Sorvali kuvailee tapahtuman tunnelmaa avoimeksi, positiviiseksi ja yhteistyöhenkiseksi.

Hänen mielestään päivän ensimmäinen osio, Rakennuspalikoita toimivalle yhdistykselle, oli todella mielenkiintoinen, koska aiheesta keskusteltiin porukalla.

– Toivon, että tehdessäni kunnan yhdistysohjelmaa tässä hankkeen loppupuolella, osaan nostaa yhdistysten esiin tuomia aiheita suoraan ohjelmaan ja ammentaa pääpointteja yhdistysten osaamisesta ja innokkuudesta tehdä sitä mitä tekevät. Yhdistyskentällä toimivissa vapaaehtoisporukoissa on ihan mieletöntä osaamista ja valtavat voimavarat, hän kiittelee.

Katariina Koivisto polkaisi päivän käyntiin.

Tilaisuuden avasi kunnanjohtaja Katariina Koivisto. Hän korosti, että yhdistyksillä on tärkeä rooli kunnassa. Koivisto sanoi, että yhdistykset järjestävät jo nyt monenlaista toimintaa, jota voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää vielä enemmän myös kunnan näkökulmasta.

Kunnanjohtajan käsityksen mukaan yhdistysten toiminta tuo elinvoimaa kylille eri puolille kuntaa. Tämän työn merkitys korostuu Koiviston mukaan entisestään ja yhdistyksillä onkin nyt näytön paikka siinä, miten ne omalla toiminnallaan voisivat lisätä kunnan elinvoimaisuutta, yhteisöllisyyttä, aktiivisuutta ja sosiaalista pääomaa.

Tilaisuudessa ilmeni Sorvalin mukaan myös, että taloudellinen tuki on selkeästi se mitä yhdistykset kunnalta kaipaavat.

– Se on kuitenkin haaste, koska myös kunnan yhdistysavustuksista on jouduttu leikkaamaan viime vuosina. Myös toimitiloja yhdistyksille kaivattiin. Tämä järjestöpäivä oli toivottu ja tykätty ja yhteisiä tapaamisia erilaisilla teemoilla toivottiin myös.

Yksi suuri tulevaisuudenkysymys yhdistyksille on, miten ne saisivat turvattua jäsenhankintansa.

– Toimijat alkavat olla jo melko iäkästä porukkaa ja ehdottomasti nuoria kaivattaisiin mukaan toimintaan. Mietittiin myös olisiko mahdollista yhdistää aktiivisten voimavaroja joiltain osin. Yhteinen kodittomien vaatekeräys organisoitiin jo tapahtumassa yhdistysten voimin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.