Tiistai 26.03.2019
Nimipäivät: Manu, Manne, Immanuel, Immo
Hämeenlinna
Selkeää
-3°C
Tuuli: 2 m/s P
 

Hattulan seurakunnan kirkkovaltuusto päätti korottaa veroprosenttia

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat kenties näkyvin osa seurakunnan toimintaa. Menossa kirkkoherra Virpi Järvisen virkaanasettajaisemessu helmikuussa 2017. Messu täytti Hattulan kirkon penkit.

Hattulan seurakunnan kirkkovaltuusto päätti maanantaina 10.9. korottaa kirkollisveroprosentin 1,50:een vuodelle 2019. Toimenpide on välttämätön talouden tasapainottamiseksi. Seurakuntien jäsenmäärät ovat vähentyneet tasaisesti ja tämä aiheuttaa verotulojen vähenemistä. Pelkästään verotulojen korotus ei riitä.

– Jatkossa vaaditaan muitakin säästötoimenpiteitä, kuten seurakunnan toiminnan kannalta tarpeettomista kiinteistöistä luopuminen, kertoo seurakunta tiedotteessaan.

Hattulan seurakunnan kirkollisveroprosentti on valtakunnallisesti tarkasteltuna ollut alhaisella tasolla, 1,25 % jo vuodesta 1998. Vuonna 2018 keskiarvo Suomen seurakuntien kirkollisveroprosenteista oli 1,67 (mediaani 1,75). Hattulan seurakuntaa alhaisempi veroprosentti on ollut pääsääntöisesti isommilla seurakunnilla kuten Espoo, Helsinki ja Vantaa.

Veroprosenttia on korotettu 1,50:een aiemminkin. Edellisen kerran korotus tehtiin vuonna 1980, jolloin veroprosentin korotuksella rahoitettiin muun muassa kirkkojen korjauksia sekä rakennettiin seurakunnan leirikeskus Tömäjärvelle. Tuolloin veroprosentti alennettiin nykyiselle tasolle vuosien 1995–1998 aikana. Seurakunta on aloittanut tila- ja hankesuunnittelun, jossa selvitetään uusien toimitilojen rakentamisen tarvetta.

Iso osa seurakunnan toiminnoista sijaitsee tällä hetkellä Pappilanniemessä.

Vuonna 1966 valmistunut seurakuntatalo on tällä hetkellä purkutyömaana. Kyseinen kiinteistö rakennettiin myös aikoinaan veroprosentin korotuksella saaduilla varoilla. Päätöstä uusien toimitilojen rakentamisesta ei siis olla vielä tehty, vaan asiassa ollaan kartoitusvaiheessa. Tällä hetkellä toiminta on jakautunut useisiin eri toimitiloihin Parolaan sekä Pappilanniemeen.

Seurakunta järjestää monenlaista toimintaa jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten lisäksi. Lapsi- ja perhetyö kokoaa alle kouluikäisiä lapsia yhteen päivä- ja perhekerhoissa. Lisäksi viisi vuotta täyttäville järjestetään vuosittain yhteinen synttärijuhla, esikouluikäisille kirkkoseikkailu sekä kouluiän saavuttaville lapsille siunaaminen. Nuoret kokoontuvat nuortentila Huiliksella useana iltana viikossa.

Nuorisotyö on kasvatustyötä, jonka tavoitteena on tukea nuoria niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. Nuorisotyöhön sisältyy lisäksi muun muassa isostoimintaa sekä nuorten aikuisten Echo-toimintaa. Rippikoulu tavoittaa lähes 100 prosenttia ikäluokasta. Diakonia tarjoaa vertaistukiryhmiä, henkilökohtaista keskusteluapua sekä taloudellista tukea
elämän kriisitilanteissa.

Aikuisille on muun muassa lauluryhmiä ja kuorotoimintaa sekä erilaisia keskusteluryhmiä, esimerkiksi sururyhmä läheisensä menettäneille. Seurakunta palvelee myös väestökirjanpidon viranomaistehtävissä, kuten virkatodistuksissa ja huolehtii hautatoimesta.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.