Maanantai 25.03.2019
Nimipäivät: Aija
Hämeenlinna
Selkeää
0°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Hattulan Teatterin Hattulexit iskee itsenäisyysirvailullaan nauruhermoon

Byrokratia on ja pysyy, lausuu viiden vuoden ulkomaanmatkalta Hattulaan palannut Elmeri Knaapila (Veikko Pulli) Hattulan Teatterin komediallisen Hattulexit-näytelmän päätteeksi. Knaapila-parka joutuu pyörityksen kohteeksi heti näytelmän aluksi, kun kaksoisroolia Hämeenlinnan bussiaseman lipunmyyjänä Anni Valana ja itsenäiseksi julistautuneen Hattulan virkailijana esittävä Annina Latvala laittaa parastaan ja öykkärimäiset mummot Aune (Ritva Halmela) ja Esteri Konttinen (Marja Sinisalo) näyttävät, missä kaappi heidän mielestään seisoo.

Lipunmyyjä Anni Vala ja siskokset Aune sekä Esteri Konttinen iskevät Elmeri Knaapilan sananmukaisesti lattianrakoon.

Hattula on julistautunut muun muassa Britannian Brexitin innoittamana itsenäiseksi. Tahto on ollut byrokratiaa pakoon ja Pulli / Knaapila saakin aluksi ihmetellä, miten jopa poliittinen päätöksenteko vaikuttaa muuttuneen Facebookin, Instagramin, Twitterin, Instagramin ja Snapchatin päivittelyksi.

Presidentti Edwin Majurin valtakunta on kuitenkin jakomielinen yhdistelmä Twitter-päätöksentekoa ja diktatuurien byrokratiaa. Johtajan tuttavapiiriin kuuluu sekä Donald Trump että Kim Jong-un joten vaikutteiden haitari on laaja.

Näytelmäkin on juonellisesti hieman byrokraattinen, eli itseään toistava. Päähenkilöiksi nousevat virkailija (Annina Latvala) ja Veikko Pullin Elmeri Knaapila saavat homman lämpiämään ensimmäisen viisitoistaminuuttisen jälkeen. Huumori uppoaa salakavalasti, kun juoni on riittävän kauan toistanut Knaapilan pompottelua palvelutiskiltä toiselle ja näennäisrennon some-päivittelyn taakse piiloutuvaa mielivaltaa ja byrokratiaa.

Sen jälkeen tarina etenee nopeammin ja jopa itseironisen stereotyyppisten pirtukohtausten sekä homo- ja ulkomaalaishahmojen lavavierailujen jälkeen päästään tapaamaan valtakunnan todellinen pimeä puoli, ihmisiä Pohjois-Koreaan leirille kuljettava Hattulan Salainen Poliisi, HaSaPo.

Hattulan tasavallan nerokas johtajahahmo, presidentti Edwin Majuri katsoo kansakuntaansa vahvan empaattisena seinältä.

Muun muassa vuokra-asunnot on sosialisoitu samalla, kun pellolle on jo pystytetty pylväs tulevaa Business Star Center -kauppakeskusta varten. Sinne siirtävät pääkonttorinsa sekä Toyota, Apple että Microsoft.

Pulli ja Vala tekevät isot roolinsa varmasti ja myös kaksoisroolia sekä Hattulan meri- että ilmavoimien komentajana esittävä Risto Pekonen istuu sotilaallista ryhdikkyyttä edellyttäviin rooleihinsa mainiosti. Ikäneidot Aune ja Esteri Konttinen hoitavat myös omat roolinsa ilahduttavalla (lava)röyhkeydellä.

Tunnettu vasemmistopoliitikko Ritva Oinonen tuo roolillaan ja sujuvalla venäjänkielellään oman pikantin lisänsä Jari Kelhon ohjaamaan ja käsikirjoittamaan näytelmäteokseen, joka on joko ihan jees tai kuvaa osuvasti Suomen ja myös Hattulan historiallisesti haastavaa asemaa itäisen ja läntisen kulttuuripiirin vaikutusten välimaastossa.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.