Tiistai 21.03.2023
Nimipäivät: Pentti
Hämeenlinna
Selkeää
1°C
Tuuli: 3 m/s W
 

HELMIKUUN HARTAUSTEKSTI: Tuhkakeskiviikko, kutsu itsetutkiskelun ja katumuksen tielle

Tuhkakeskiviikosta alkaa itsetutkiskelun, katumuksen ja parannuksen paastonaika. Meitä kutsutaan etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastamme hädänalaisten hyväksi.

Elämme 24/7-yhteiskunnassa, joka on aina vauhdissa. Arki on meille monelle niin yltäkylläistä, että kutsu pysähtymään, paaston viettämiseen tulee tosi tarpeeseen. Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona, tuhkakeskiviikkona alkaa 40 päivän pituinen paastonaika.

Paastonaika antaa mahdollisuuden raivata turhaa pois ja etsiä sitä, mikä on merkityksellistä ja kestävää. Paasto ei ole vain sisäänpäin kääntymistä, vaan saakoon oman itsen tutkiminen meidät katsomaan Jumalaa, hänen pyhyyttään, hänen hyvyyttään, muita ihmisiä ja luomakuntaa.

Paasto on mahdollisuus kokeilla erilaista elämää. On hyvä muistaa, että kristillisessä perinteessä seitsemän paastoviikon, niin sanotun vapaan viikon, tarkoituksena on valmistaa meitä suuren juhlan, pääsiäisen, viettoon.

Viime vuosikymmeninä on vakiintunut tapa viettää tuhkakeskiviikon messua. Oma, erityinen paikkansa tässä tuhkakeskiviikon messussa on tuhkaristillä merkitseminen. Tässä toimituksessa tulee esiin tuhkan kaksi merkitystä. Se on ensinnäkin muistutus ihmisen kuolevaisuudesta. Evankelisissa kirkoissa on tuhkalla merkitsemisen yhteydessä voitu sanoa ”Muista ihminen, että olet tomu ja tomuun olet jälleen tuleva”.

Toisaalta tuhka merkitsee puhdistautumista. Tuhkaa on käytetty pyykinpesussa ja siitä on valmistettu saippuaakin. Tuhka muistuttaa meitä paitsi katoavaisuudesta, myös puhdistautumisesta. Molemmista asioista riittää muistutettavaa ja ajateltavaa. Lisäksi saamme ajatella, että tuhkaristillä merkitseminen on Jumalan rakkauden vakuutus ja muistutus siitä, että myös meidän tulee rakastaa Jumalaa.

Tuhkakeskiviikkona 22.2.2023 Hattulan seurakuntatalossa vietetään illalla kello 18 messu, johon sinäkin olet lämpimästi tervetullut.

Virpi Järvinen

Kirkkoherra

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.