Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Lumikuuroja
-4°C
Tuuli: 6 m/s NE
 

Hymy palkitsee jumpan vetäjän

246_685x457Hiki ei valu niin valtoimenaan kuin huippu-urheilijoilta, mutta idea on sama. Parolan Visan ohjaustoiminnan päällikkö Ville Karvinen vetää jumppahetkiä, joilla nostetaan ikäihmisten kuntoa. Kuinka Karvinen on onnistunut tehtävässään? Niin hyvin, että toive ”tehkää siitä ihmeessä juttu Hattulaan.fi-lehteen” oli aivan pakko toteuttaa!

Olet pidetty ja suosittu hattulalaisten keskuudessa. Ikäihmiset tykkäävät tyylistä, jolla vedät kuntopiirejä. Mikä selittää suosiosi?

– Heh, jaa-a sitä pitäisi varmaan kysyä ohjattavilta, mutta kaitpa se savolainen ”sarmi” puree täällä Hämeen sydämessäkin.

Ikäihmisistä ei tule enää olympiavoittajia, ei itse asiassa mitään voittajia urheilun kilpakentillä. Mikä sinua motivoi sinua kuntouttamaan ikäihmisiä?

– Ikäihmiset tulevat tunneille hymyssä suin ja lähtevät hymyssä suin. Se riittää minulle. Toki myönteinen palaute motivoi ja ikäihmiset antavat sitä pyyteettömästi. Myös joululahjat ovat priimaluokkaa.

Mitä muuta teet Parolan Visassa?

– Ohjaan myös päiväkodeissa lapsille liikuntaa ja Tyky-ryhmiä työssäkäyville. Rekrytoin tuntiohjaajia ja toimin heidän esimiehenä sekä tarvittaessa koulutan tehtävään. Ylipäätään koitan kehittää ja tarjota liikuntapalveluja kuntalaisten käyttöön. Nettisivuja päivittelen. Kun on vain kaksi päätoimista työntekijää, niin vähän kaikki kuuluu kaikille.

Olet kotoisin Varkaudesta. Mikä toi sinut juuri Hattulaan?

– Työn ja opiskeluiden perässä olen kiertänyt Suomea, Hämeeseen päädyin kuusi ja puoli vuotta sitten, kuinkas muuten kuin naisen perässä.

Miten tv-legenda Heikki Kahilan kanssa samaa Varkauden kaupunkia asunut urheilullinen nuorimies on sopeutunut Hattulaan?

– Sanotaanko, että hattulalaisilla oli minuun sopeutumista. Hyvin olen täällä viihtynyt ja hämäläinen sielunmaisema alkaa olla jo aika syvällä. Ihmiset ovat olleet mukavia minulle tai sitten kukaan ei vaan ole saanut suunvuoroa.

Kuvaile Hattulaa ja hattulalaisia muualta muuttaneen silmin!

– Tiivis yhteisö. Ihmisiä voi olla vähän hankala saada lähtemään mukaan, mutta kun lähtevät, ovat sitten täysillä mukana. Ehkä se ”hitaasti lämpenevät” on hyvä kuvaamaan hattulalaisia, itse en näe sitä negatiivisessa valossa. Liikuntamyönteisyys täällä on kovinta mitä olen missään muissa kunnissa törmännyt. Aina on peukku ylhäällä, oli ehdotus sitten miten pöljä tahansa.

Oletko Hattulassa läpikulkumatkalla vai voitko kuvitella asuvasi jo kunnassa, jossa jäät joskus kaukana tulevaisuudessa eläkkeelle?

– Olen ollut neljä vuotta töissä Visassa ja Iskussa ja viihtynyt olen. Seurojen hallitukset, toiminnanjohtaja, vapaa-aikatoimen porukka ja ylipäätään ihmiset joiden kanssa toimin päivittäin saavat Hattulan tuntumaan paikalta jonne tuntuu kuuluvansa. Mikään välietappi tämä ei ole ja ainakin tällä hetkellä minun paikkani on täällä. Niin pitkään kun hommia piisaa, löytää minut täältä.

-Mitä urheilu ja liikunnallisuus sinulle merkitsevät?

– Paljon merkitsee. Tämä on kuitenkin kutsumusammatti, ei tätä pelkän rahan takia tehdä. Koen olevani oikeutetussa asemassa saadessani tehdä töitä liikunnan parissa. Siitä tulee hyvä mieli, kun saa liikuttaa ihmisiä ja huomata miten paljon iloa ja hyvää oloa liikunta tuottaa. Pelasin jalkapalloa, salibandya ja jääpalloa, mutta täällä ne saivat väistyä golfin ja frisbeegolfin tieltä… ainakin toistaiseksi.

Suomalaiset liikkuvat liian vähän ja niin myös hattulalaiset. Miten liikuntaa voitaisiin lisätä ja samalla kohentaa kuntalaisten terveydentilaa sekä nostaa näin elämisen laatua?

– Jokaisen pitäisi löytää se itselle sopiva laji. Liikunnan täytyy olla mielekästä ja monet haluavat saada siitä jotain ”kiksejä”. Jos liikunta on pakkopullaa ei sitä jaksa harrastaa. Rohkeasti kokeilemaan lajeja, se oma löytyy! Omalta osaltamme pyrimme järjestämään kysynnän mukaan erilaisia kursseja Hattulassa. Uusi liikuntahalli on uusia mahdollisuuksia avaava tärkeä hanke.

Kolmikymppisellä on varmasti ehkä suuriakin salaisia haaveita. Paljasta muutama Hattulaan.fi- lehden lukijoille!

– Uusi työtuoli olisi kiva, mutta ei kerrota sitä kellekään.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.