Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 

Ilveshiihdon perustajat muistelivat alkuvaiheita Hattulassa: “Tahko Pihkala yllätysvieraana vuonna 1959”

Antti Ikonen Hämeenlinnasta ja Markus Tiitola Espoosta omaavat hämäläiset sukujuuret ja olivat mukana ensimmäisessä Ilveshiihdossa 1959.

Yksi Suomen vanhimmista laturetkistä, Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunnan järjestämä Ilveshiihto sujutellaan tänä vuonna torstain 14.2. ja sunnuntain 17.2. välisenä aikana. Hattulassa viimeksi vuonna 2008 vieraillut retki sai alkunsa vuonna 1959, kun osakuntalaisia hiihti Helsingistä kotimaakunnan halki Tampereelle.

Vuonna 2019 vuorossa oli siis jo 61. hiihto ja reitti kulkee tänä vuonna Valkeakoskelta Hattulan, Riihimäen ja Kärkölän kautta Lahteen. Hiihtäjiä odotettiin ruokailemaan Parolan koululle perjantaina noin puolilta päivin. Suojaiseksi kääntynyt keli kuitenkin tiesi, että hiihtäjien saapuminen myöhästyi tuntikaupalla aiotusta.

Alakoululle olivat saapuneet myös kaksi hiihdon perustajiin lukeutuvaa miestä, Antti Ikonen ja Markus Tiitola. He olivat mukana jo vuoden 1959 retkellä.

– Ensimmäisen yön vietimme Hiivolan kartanolla Riihimäellä ja toisen Linnan Kasarmilla. Tahko Pihkala oli jostain kuullut, että retki on käynnissä ja ilmaantui yöllä Hiivolaan. Hän lähti myös hiihtämään kanssamme seuraavana aamuna kohti Hämeenlinnaa, mutta kääntyi Ryttylän kohdalla kotiinpäin, miehet muistelevat.

Hiihdon tarkoitus on kunnon kohottamisen lisäksi tutustuttaa osakuntalaisia Hämeen kuntiin, elinkeinoihin ja kulttuuriin sekä tehdä Hämäläis-Osakuntaa tunnetuksi sen kanta-alueella. Kolmen päivän aikana tavoitellaan yhteensä noin 150 hiihdettyä kilometriä.

Sen lisäksi osakuntalaiset haluavat hiihdossa ojentaa kunnille Ilvesviestin, hämäläisten ylioppilaiden kannanoton, jolla ylioppilaat ilmaisevat huolensa tai kiinnostuksensa erilaisia yhteiskunnallisia, ajankohtaisia asioita kohtaan.

Perinteisiin myös kuuluu, että hiihtäjät etenevät suunnistamalla eli taittavat taivalta pääosin valmiiden latu-urien ulkopuolella.

– Alkuvuosilta muistan, kuinka ylitimme hiihdon aikana monia laidunten piikkilanka-aitoja, kun valittiin peltoaukeita reitiksi, Tiitola kertoi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.