Maanantai 15.04.2024
Nimipäivät: Linda, Tuomi

Tuuli:
 

Joka neljäs liukastuminen aiheutti hoidontarpeen Kanta-Hämeessä

Lämpötilojen sahatessa nollan molemmin puolin kulkuväylät voivat muuttua nopeastikin luistinradoiksi.

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) vuonna 2022 julkaisemassa tutkimuksessa arvioitiin noin 75.000 (60 %) tapauksessa liukastumis- ja kaatumistapaturman aiheuttajana olevan talven liukkaat kelit.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus kyselyn mukaan joka neljäs tarvitsi liukastuttuaan hoitoa vammoihinsa Kanta-Hämeessä, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin muualla Suomessa keskimäärin.

Tyypillisiä liukastumisista aiheutuneita vammoja ovat luunmurtumat, venähdykset ja ruhjeet. Kaatuessa sattuu usein nilkkoihin, polviin, kylkiin sekä käsiin, joilla kaatuessa otetaan vastaan.

Iäkkäille seuraukset voivat kuitenkin olla pahemmat, koska keho voi olla hauraampi ja paranee hitaammin. Ikäihmisillä liukastumistapaturmille altistavia tekijöitä ovat myös esimerkiksi heikentynyt tasapaino, lihaskunto ja liikkumiskyky.

Kyselyyn vastanneista lähes 60 % kertoi kaatuneensa kävellessään ja 20 % pyöräillessään talven liukkailla Kanta-Hämeen alueella.

– Moni näistä kaatumisista olisi ennaltaehkäistävissä asianmukaisilla varusteilla ja olosuhteet huomioiden, kertoo LähiTapiola Loimi-Hämeen korvauspäällikkö Hanna-Leena Ikonen.

Eniten liukastumis- ja kaatumistapaturmia tapahtuu 20–54-vuotiaille ja naisille miehiä useammin. Kaikista kaatumistapaturmista noin 4 % johtaa vakavaan loukkaantumiseen.

Liukastumisista aiheutuu yhteiskunnalle kustannuksia hoito- ja kuntoutuskuluina sekä sairauspoissaoloina

Talven liukastumisista aiheutuu vuosittain arviolta noin 1,4 miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle. Kustannuksia syntyy esimerkiksi hoitokuluista, kuntoutuksesta ja sairauspoissaoloista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi vuonna 2019, että noin 4.600 potilasta joutuu vuosittain vuodeosastohoitoon talviliukastumisen takia. Tästä syntyy arviolta noin 18 miljoonan euron hoitokustannukset.

Vastuuvakuutus voi korvata vahinkoja henkilön omaa tapaturmavakuutusta laajemmin. Siksi korvausvastuu kannattaa selvittää.

Moni kiinteistönomistaja ei tule ajatelleeksi olevansa vastuussa piha-alueen ja tontin kohdalla olevasta jalkakäytävän kunnossapidosta.

Liukastumisesta aiheutuneet henkilö- ja esinevahingot voidaan korvata kiinteistönomistajan vastuuvakuutuksesta vastuukorvauslain mukaisesti.

Kunta vastaa hallinnassaan olevien torien, katuaukioiden ja puistojen  kunnossapidosta. Hautausmaat ovat seurakuntien vastuulla. Valtio vastaa valtion teistä, tieosakkaat yksityisistä teistä.

Seitsemän vinkkiä liukastumisen välttämiseksi

  1. Valitse kengät kelin mukaan.
  2. Käytä liukuesteitä.
  3. Varaa aikaa matkoihin.
  4. Tarkista jalankulkusää.
  5. Anna palautetta kunnossapidolle.
  6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.
  7. Keskity kävelemiseen.

Lähde: kotitapaturma.fi/pysy-pystyssa

LVM 2022: Liukastumistapaturmat ja niiden ehkäisy toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta

Arjen Katsaus kyselyyn vastasi 11. ja 26.5.2023 välisenä aikana yhteensä 5.227 henkilöä Suomessa (pl. Ahvenanmaa) ja LähiTapiola Loimi-Hämeen alueella 300 henkilöä. Kyselyn toteutti Kantar Public.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.