Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Joulumuori ja kissakin tyytyväisiä kierrätysmateriaaleista luotuihin roolivaatteisiin

Oppilaat Senni Vuorinen (vas.), Ilona Tienhaara, Timo Hemminki, Alina Lapakko, Noora Nurminen, Anu Järvi, Elle Korkatti, Mila Koskinen, Nelli Korkatti ja Anna Nykänen roolivaatteissaan. Oikealla 5.-6.-luokille käsityötä opettava luokanopettaja Senni Lepistö.

Osa Juteinikeskuksen 5.–6.-luokkalaisista oli tänään pukeutunut roolivaatteisiin.

– Joulumuorina on kiva olla ja tämä on kiva asu, perusteli viidennen luokan oppilas Alina Lapakko.

Kissaksi sonnustautunut Nelli Korkatti taas kertoi tykkäävänsä eläimistä ja erityisesti kissoista.

Hämeen ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun opiskelijat toteuttivat roolivaatekokonaisuuden osana tuotanto- ja tuotekehitysprojektiaan. Roolivaatteet suunniteltiin co-design -menetelmää käyttäen yhteistyössä lasten kanssa.

– Tosi hauskaa oli tehdä näitä, sanoo muotoilun opiskelija Iina Torhola.

– Ideat jalostuivat paremmiksi mitä olisi saatu aikaan yksinään. Ja kun näkee lasten palautteen ja vaatteet heidän päällään, niin se on ihan parasta, täydentää Johanna Kormano-Suokko.

Lapset yhdessä HAMKin yhteistyökumppanien kanssa, eli HAMKin opiskelijat vasemmalta lukien Ronja Vähätiitto, Maria Miettunen, Johanna Kormano-Suokko ja Iina Torhola.

Roolivaatekokonaisuus sisältää perusvaraston erityisesti koulun joulu- ja kevätjuhliin soveltuvia asusteita. Vaatteet on pääosin koostettu palvelukeskus Sampolan lahjoittamista kierrätysmateriaaleista tarkasti valikoiden.

– Suunnittelun lähtökohtana on ollut uuden koulun moderni arkkitehtuuri ja yksittäisten kappaleiden muuntuvuus moneksi sekä koon että käyttötarkoituksen mukaan. Vaatteet on suunniteltu niin, että ne muokkaantuvat eri ikäisten tarpeisiin. Kohderyhmänä ovat olleet 1.–6.-luokkalaiset, kertoo opiskelijatiimin projektipäällikkö Maria Miettunen.

Suurimmaksi yhteistyöprojektin hyödyksi hän näkee mahdollisuuden hyödyntää moniammatillista osaamista, kun työtä tehdään eri alojen osaajien kanssa.

– Lapset toivoivat vaatteita muun muassa enkeleille, tontuille ja joulupukille, mutta myös keijuille, merirosvoille sekä metsän eläimille. Näitä olemme toteuttaneet ja on hienoa nähdä lasten lopulliset fiilikset vaatteista, Miettunen toteaa.

Oppilaat näyttivät tyytyväisiltä koulunsa uusissa roolivaatteissa.

Juteinikeskuksen koululla 5.–6.-luokkalaisille myös tekstiilityötä opettava luokanopettaja Senni Lepistö kertoo, että oppilaat lähtivät pääsääntöisesti positiivisin mielin mukaan projektiin.

– Pojat olivat alussa vähän epäluuloisia mutta hekin lopulta innoissaan, kun pääsivät tekemään ja toteuttamaan, Lepistö kuvailee.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.