Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

Jouluvalojen loistoa Amerikan malliin

Joulukuun alun pimeys kaikkoaa hetkessä, kun ajan Päivi Lindstedtin tunnelmalliseen pihaan Parolan Tuomontiellä. Tuntuu, kuin olisin tullut aivan jonnekin muualle päin maapalloa. Voin vain ihaillen katsoa väriloistoa ja valokoristeiden yksityiskohtia.

Joulun hahmot toivottavat tervetulleiksi tulijan.

Joulun hahmot toivottavat tervetulleiksi tulijan.

– Jouluvalot ovat olleet minulle aina iso juttu. Muistan ikuisesti, kun sain joululahjaksi 10-vuotiaana ensimmäisen jouluvalosarjani 70-luvun keskivaiheilla.  Se oli värivalosarja, jossa oli muoviset tähdet valojen päällä, mitään niin ihanaa en ollut ikinä nähnyt. Sitä sarjaa sitten asettelin oman huoneeni ikkunaan monena jouluna, sanoo Päivi Lindstedt.

– Kun jouluvaloja alkoi tulla enemmän myyntiin 90-luvulla, ostelin sarjoja ja sommittelin niitä sen aikaisen talomme parvekkeelle ja puihin. Valot olivat siihen aikaan siten sarjaan kytketty, että yhden lampun sammuessa, sammui kahdeksan lamppua. Näitä lamppuja jaksoin vaihdella, sillä en kestänyt valosarjaa, jossa oli sammuneita lamppuja, hän kertoo.

Valoloistoa terassilla.

Valoloistoa terassilla.

Onni ja autuus alkoi Lindstedtin mukaan ledvalojen myötä. Sarjat kehittyivät ja myyntiin tuli monenlaisia vaihtoehtoja.

– En edelleenkään haluaisi pihallemme muita kuin värivalosarjoja ja tämä onkin välillä ongelma, kun tarjontaa ei ole kovin paljon. Käytän paljon aikaa etsimällä erilaisia värivaloja kaupasta sekä netistä, sanoo Päivi.

Lindstedtien jouluvalot rakennetaankin hyvin tarkan suunnitelman mukaan. Innoitusta on otettu Aku Ankasta ja amerikkalaisesta joulusta ajatuksella, enemmän on parempi. Valojen tulee olla värillisiä tai väriä vaihtavia, vilkkuvat valot sopivat myös teemaan. Sen lisäksi isot ilmalla täyttyvät hahmot ovat Päivin mieleen. Näitä hahmoja hän on tilannut Saksasta, koska täältä niitä ei kuulemma saa.

– Suosikkini on kuitenkin vanha Valion mainostuutti, johon olen laittanut valot siten, että tuutti näyttää syötävän hyvälle, toteaa Päivi.

Valion jäätelötuutti on Päivin oma suosikki.

Valion jäätelötuutti on Päivin oma suosikki.

Pihan rakentamiseen menee monta päivää ja yksin se ei Päiviltä onnistu.

– Onneksi aina joku on suostunut auttamaan, vaikka ihan niin innostuneita muut perheessämme eivät olekaan. Valojen määrää rajoittaa sähköpistokkeiden ja jatkojohtojen määrä. Jos sähköä olisi otettavissa rajaton määrä, niin voisin toteuttaa vielä monta ideaa. Naapuritkaan eivät vielä ole menettäneet hermojaan valojemme kanssa, päin vastoin he auttavat, jos tarvitsen esimerkiksi jatkojohtoa lainaan tai rikki menneen sarjan korjaukseen apua, sanoo Päivi kiitollisena.

Päiviltä on useasti kysytty, miksi hänen pihansa täyttää valomeri. Päivin mukaan vastaus on helppo.

– Joulu on ihmisen parasta aikaa! Ja se ilo, kun portilla seisoo pieniä ihmisiä ihmettelemässä joulupukkeja, lumiukkoa, vilkkuvia sarjoja, poroja ja kaikkea muuta. Muutama vuosi sitten postilaatikostamme löytyi jouluaattona suklaalevy ja kortti, jossa luki: ”Kiitos ihanista valoista!” Kiitos tälle ihanalle ihmiselle ja kaikille muillekin, kun käytte valoja katsomassa. Se saa minulle joulumielen, toteaa Päivi iloisena.

Lumiukko toi lumisen tunnelman muuten lumettomaan pihaan.

Lumiukko toi lumisen tunnelman lumettomaan pihaan.

Ja Päivi on oikeassa, lähden ajamaan kotiin hymyssä suin ja jouluinen mieli kotiin viemisenä.

Miia Salminen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.