Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Kirjailija hakee inspiraatiota Hattulan kauniista luonnosta

Pekka Kari monologinäytelmässä Tuomioni.

Pekka Kari monologinäytelmässä Tuomioni.

Tampereella asuva kirjailija Pekka Kari on pienestä pitäen viettänyt kesiään Lusin kylän kesäasukkaana.

– Siteeni Hattulaan tulee isän puolelta. Isän äidin puoleinen suku on kotoisin Tyrvännön Lusin kylältä, jossa isän äiti Anna Kari (os. Nurminen) hoiti poikiaan ja tytärtään sotien yli isöisäni Vilho Karin ollessa rintamalla palvelemassa kenttäpostissa.

Nyt 40-vuotiaan Pekka Karin kesämökki sijaitsee edelleen isän ja hänen sisarustensa lapsusaikaisen turvapaikan Nurmisten “vanhan” mökin lähettyvillä.

– Isä veljineen kiintyi niin kovin lapsuuden maisemiinsa, että kaikki pojat ovat rakentaneet mökkinsä kylälle.

– Minulle Hattula merkitsee siis virkistäytymistä ja kaunista luontoa ja lapsuudenmaisemia niin ikään. Armeijamuistot sijoittuvat toki tietysti Panssariprikaatiin 1990-luvun alusta. Palveluspaikan valitsin oikeastaan näistä syistä kun oikea aselajikin löytyi varuskunnasta, hän kertoo.

Kari sanoo, ettei tahtonut 90-luvun laman alla löytää oikeaa paikkaansa.

– Päädyin metallimieheksi vuoteen 2009 saakka, jolloin miltei 15-vuotinen pestini päättyi uuteen lamaan ja lomautuslappuun kuorassa. Jäin miettimään mitä tehdä. Olin ollut vakuuttunut jo pitkään, että metalliala ei ole  minua varten ja ikääkin oli sopivasti tuossa alkavassa neljänkympin kriisissä ja vapaa-aikaa kun jäi runsaasti minä keksin sen: Kirja!

– Olin haaveillut kirjan kirjoittamisesta jo toisella kymmenellä kulkiessani äidin mukana hänen työpaikallaan toimistossa ja aloin kuumeisesti selata kirjoitusoppaita. Päähäni iskostui, että tästä tulee elämäntehtävä ja muistin sen joka aamu herätessäni puoli tuntia aiemmin pätkittäisten vuorotöiden lomassa kirjoittamaan neljän aikaan aamulla niin, että ehdin kaiken mitä päivään liittyy.

Nyt Kari on kirjoittanut seitsemän julkaistua teosta, kolme pitkää novellikokoelmaa ja neljä runokokoelmaa sekä laululyriikoita. Lisäksi hänestä tuli näyttelijä.

– Matkalla kirjoittajaksi ajauduin teatteriin etsiessäni jumiutuneelle kirjoittamiselleni ratkaisua ja päädyin opiskelemaan Tampereelle Suomen teatteriopistolle 2010.

Ja matka jatkuu yhä. Kari esiintyi viime vuonna Musikaalimaakarit ry:n tuottamassa musikaalissa Atlantis Turun Logomolla.

– Sen jälkeen olen laatinut omista novelleistani käsikirjoituksen Tuomioni – monologinäytelmä, jota olen esittänyt kiertueena Ei armahdusta, Rundi! Lahden kaupunginteatterissa sekä Tampereella Tampere-talossa ja Kuopion kaupunginteatterissa.

Tuomioni on puolentoista tunnin monologi, jonka aiheena on yksinäisyys ja aikamme lieveilmiöt turhuuksien perässä juoksemisena ilmentyen.

– Aiheuttaako aikamme henki niin sanottua “syrjäytymiskulttuuria”. Tuleeko se meistä? Kyseenalaistan  yhteiskunnan moraalia, Kari kertoo. (Hattulaan.fi)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.