Tiistai 26.03.2019
Nimipäivät: Manu, Manne, Immanuel, Immo
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 1 m/s P
 

KIRJASTOKAHVILA JA LIIKUNTAVAUNU: Kyselyn tulokset Hattulan nuorten vapaa-ajan vietosta

Kyselyssä nousi esiin mm. kiinnostus kirjastokahvilaa kohtaan. Artikkelin kuvat Hollolan kirjastikahvilasta.

Hattulan 10-27-vuotiaille nuorille tehtiin sähköinen kysely vapaa-ajan vietosta maaliskuussa. Kyselyyn vastasi 238 nuorta ja kyselyn toteutti neljä opiskelijaa Lahden Ammattikorkeakoulusta; Hanna Heikkinen, Tiu Riski, Kaisa Varjonen ja Katja West. Kyselyssä oli yhteistyökumppaneina Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimi, liikunta- ja nuorisotoimi, sivistystoimi ja etsivä nuorisotyö.

Kyselyn tavoitteena oli kuulla nuorten ajatuksia ja mielipiteitä, kuinka nuorten vapaa-ajan paikkoja ja toimintaa tulisi kehittää. Nuorisotyö on tärkeätä osallistavaa ja ennaltaehkäisevää työtä.

Hattulan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa vuosilta 2013-15 todetaan Hattulan kunnan resursoineen koulupäivän jälkeiseen toimintaan, mutta toimintaa tarvittaisiin lisää.

Kyselystä kävi ilmi, että nuoret tarvitsevat paikan, jossa he voivat viettää aikaa ystävien kanssa. Eniten kannatusta sai kirjastokahvila-toiminta. Vastaavia paikkoja on toiminnassa Hollolassa, Espoossa, Oulussa ja monella muulla paikkakunnalla.

Nuorten toivoma ajanviettopaikka tulisi olla auki arkisin iltapäivästä iltaan ja viikonloppuisin useamman tunnin ajan. Toiveet eivät ole suuret: riittää, että tila on lämmin ja siellä on muutama sohva, pöytä ja tuoli.

Tärkeätä on, ettei tilassa tarvitse ostaa mitään, jotta siellä saa olla. Pingispöytä, kahvilanurkkaus ja muutama pelikone olisi kivoja, ohjattua toimintaa ja live- musiikkia voisi olla satunnaisesti. Parolan nuorisotila on auki maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 16- 21, sekä perjantaisin kello 18-23. Nuorisotila on Vanhan Meijerin talossa, osa talosta on suljettuna sisätilaongelmien vuoksi. Nuoret olisivat myös kiinnostuneita lani-tapahtumista, leikkimielisistä peliturnauksista, laskettelureissuista ja bänditoiminnasta.

Kyselyssä tiedusteltiin myös, että käyttäisivätkö nuoret liikuntavaunua, mikäli sellainen tulisi Hattulaan. Vaunussa olisi liikuntavälineitä ja ohjaaja ja vaunu saapuisi säännöllisesti, ennalta ilmoitettuina ajankohtina koulujen urheilukentille ja muihin sopiviin paikkoihin. Toiminta olisi maksutonta.

37,4 prosenttia nuorista käyttäisi tai ehkä tätä mahdollisuutta. Jalkapallo-, sulkapallo-, sähly-, frisbee-, golf- ja koripallotarvikkeet kiinnostaisivat eniten. Monilla nuorista on jo liikuntaharrastuksia, mutta kuten kouluterveystutkimisesta voimme lukea, niin päivittäistä liikuntaa tarvitaan lisää.

Kysely vastauksineen on nähtävissä Hattulan kirjastossa 9.4. alkaen.

Teksti: Katja West

Kuvat: Annika West

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.