Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 

Kokoomus kehittäisi Parolan liikekeskustaa yhä nykyaikaisemmaksi

Jiri Kattelus ja Matti Puotila haluavat, että Hattula on nykyistä avoimempi ottamaan vastaan sekä asukkaita että yrityksiä.

Hattulan kokoomuksella on jo tiedossa ehdokkaiden nimiä ensi kevään kuntavaaleihin, mutta nykyiset valtuutetut Jiri Kattelus ja Matti Puotila lupailevat nimiä julkisuuteen vasta joulun jälkeen.

Vaalien jälkeistäkin aikaa on kuitenkin jo ajateltu, sillä kokoomus on laatinut oman versionsa “Hattulan malliksi” valtuustokaudelle 2021 – 2025.

Tulevalle kaudelle lähdetään Katteluksen ja Puotilan mukaan hyvästä tilanteesta. Luottamushenkilöt yli puoluerajojen pystyvät hyvään keskusteluun ja yhteistyö virkamiehistön kanssa on kehittynyt lupaavasti.

– Orkesteri alkaa olla siinä kunnossa, että se soittaa samaan tahtiin, kuvailee Puotila kunnanjohdossa tapahtuneita uudistuksia.

Hattulassa pitää Katteluksen ja Puotilan mielestä olla hyvä ja helppo asua ja yrittää.

– Hattulan sijainti on niin hyvä, että kaikki tulijat pitää pystyä ottamaan vastaan. Keskustaa on kehitettävä yhä nykyaikaisemmaksi, Kattelus sanoo.

Ohessa julkaistava Hattulan malli kokoomuksen näkökulmasta sisältää kertausta päättyvän kauden julkisista investoinneista. Mallissa nostetaan esiin vahvasti myös tarve yksityisellä rahalla toteutettaville investoinneille.

– Jos privaattiraha saadaan liikkeelle, kehityksessä alkaa ihan oma lukunsa, uskoo Puotila.

– Jos mallimme lähtee liikkeelle, kunnassa riittää elinvoimaa ja virtaa ensi valtuustokauden lopussa, Kattelus sanoo.

Juha Reinikainen

“Hattulan malli” valtuustokaudella 2021 – 2025 kokoomuksen näkökulmasta

Kulunut valtuustokausi on ollut erittäin hyvä Hattulan kunnan kehittämisen kannalta. Siitä kuuluu kiitos niin kunnanhallitukselle kuin valtuuston enemmistöllekin, jotka ovat yhdessä kyenneet ratkomaan hyvässä yhteistyössä vaikeita menneinä vuosina syntyneitä ongelmia.

Voimakkaasti uudistetun organisaation myötä ollaan siirtymässä virkamiesbyrokratiasta palveluyhteiskuntaan. Olemme luomassa ns. Hattulan mallia. Virkamiesjohdossa on tapahtunut suuria muutoksia ja johto on nyt aikaisempaa monipuolisempi niin koulutukseltaan kuin kokemukseltaan.

Uudistuakseen Hattula tarvitsee nyt analyyttistä, innovatiivista ja rohkeaa virkamiesjohtoa, joka hengittää Hattulan ilmaa. Asioihin on uskallettava puuttua eikä muutosta ole syytä pelätä. Niin luottamushenkilöiden kuin virkamiesten on yhdessä etsittävä huomisen ratkaisuja.

Palveluhenkisyyden kehittäminen kuntatyöntekijöiden keskuudessa on edelleenkin numero yksi. Työpaikkojen ja verotulojen lisäämiseksi tarvitsemme mutkatonta vuoropuhelua yrittäjien ja yritysten kanssa.

Olemme toki päässeet yhteistyössä yrittäjien kanssa uuteen alkuun, mutta todellinen näyttö puhumisesta tekemiseen vielä suurelta osin puuttuu. Ainakin kokoomus haluaa olla myös yrittäjien puolue.

Jotta kunnan palvelut toimivat riittävän hyvin, tarvitsemme niiden toteuttamiseen riittävän infrarakenteen: kuluneella kaudella on saatu aikaiseksi uusi lähes 5 miljoonan euron terveysasema ja lukion uusi tilaratkaisuhankinta johon ainakin opiskelijat ovat jo nykyisellään tyytyväisiä. Lisäksi on päätetty rakentaa ensi vuoden aikana Koulutien varrella olevalle kalliolle uusi koulurakennus.

Tästä on hyvä jatkaa investointeja tulevalla valtuustokaudella. Nykytahdilla uskomme, että voimme tehdä kunnan varoilla 2,5 miljoonan euron vuotuiset investoinnit. Ajattelun keskiössä kuitenkin pitää olla jatkossa myös yksityisen rahan kautta tapahtuvat investoinnit.

Hattulan kehityksen painopistealueina ovat tulevaisuudessa akselit Katinalasta Lepaalle ja toisaalta Pekolasta Sattulaan. Haja-asutusalueilla erityisen kehitettävinä alueina tulee säilyttää nyt olemassa olevien koulujen ympärille muodostuvat viiden kilometrin säteellä piirretyt ympyrävyöhykkeet. Näille alueille tapahtuvaa rakentamista tulee erityisesti suosia.

Kunnan rahoittamassa investointiohjelmassa tulee olemaan runkona Pappilanniemen ylläpitokustannuksiltaan kalliiden toimintojen siirtäminen saavutettavuudeltaan parempiin ja tehokkaampiin tiloihin. Kunnanviraston keskeiset tehtävät haluamme siirrettäväksi Parolan keskustaan.

Pappilanniemen vuodeosastolle pitää rakentaa Katinalan Tuuliakodin yhteyteen uudet tilat muutamaksi vuodeksi. Uuden Assi-sairaalan valmistuessa elokuussa 2026 siirretään kyseiset hoitopaikat sairaalan yhteyteen rakennettavaan yhteisyksikköön Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Kun ensi vuoden lopussa aloitetaan rakentaa edellä mainittua vuodeosastoa Katinalaan, rakennetaan samaan yhteyteen toinen 15-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö.

Pappilanniemen 150-paikkaiselle päiväkodille rakennetaan korvaavat tilat osittain yksityisellä pääomalla osin Pekola/Pappilanniemi -alueelle, osin Hattulantien varrelle. Oleellista kuitenkin on, että molemmat päiväkodit tulee profiloida esimerkiksi englanninkieliseksi päiväkodiksi ja/tai luontoeskariksi kysynnän mukaan synkronissa lähellä sijaitsevan alakoulun kanssa.

Myös Parolan lukion on entisestään kehityttävä – niin hyvä kuin se jo nykyisellän onkin – nykyaika edellyttää profiloitumista. Helpoin ja nopein tapa olisi löytää innovstiivisia yhteistyömahdollisuuksia yli kunta- ja maakuntarajojen.

Parolassa kehittämisen ykkösasia tulee olemaan entiselle kunnanviraston tontille kehitettävä varttuneemman väestön yhteisö, jossa tulee olla uusia, viihtyisiä vuokra- ja omistusasuntoja riittävine palveluineen.

Kunnallishallinnon päätöksen keskiössä on säilytettävä joka hetki kuntalaisten ja yritysten arjen sujuminen. Sillä ei ole merkitystä kuka palvelut tuottaa, mutta sillä on merkitystä, että olemme tehokkaita ja taloudellisesti toimivia. Yhteistyön kehittäminen naapurikuntien kanssa saattaisi avata uusia palveluelämyksiä.

Hattulassa tulee olla hyvä asua ja elää!

Keskeisiä valtuustokauden investointeja

  • 2021 Parolan koulu 2,5 M€
  • 2022 Tehostetun palveluasumisen rakennus Katinalaan 15 + 15 paikkaa (ulkopuolisella rahoituksella) 4 M€
  • 2022 Terveyskeskuksen alueelle uuden asumiskeskuksen rakentamisen aloittaminen Ulkopuolinen rahoitus
  • 2022 Parolan liikenneympyrä 0,4 M€
  • 2022 Lepaalle johtavan kevyen liikenteen tien rakentamisne aloitus 0,2 M€

Hattulan kokoomuksen valtuustoryhmän puolesta

Matti Puotila, Jiri Kattelus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.