Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
30°C
Tuuli: 1 m/s EL
 

KONKREETIT UTOPIAT: Ilmaston hyväksi toimiminen on osa lukiolaisen arkea

Miika Tuominen ja Laura Koskinen uskaltavat haastaa itsensä toimimaan ilmastoystävällisesti.

Parolan lukio osallistuu ainoana pääkaupunkiseudun ulkopuolisena lukiona monivuotiseen yliopistohankkeeseen nimeltä Konkreetit utopiat. Hankkeessa keskitytään nuorten ilmastotoimijuuteen ja parempien tulevaisuuksien kehittelyyn.

– Hyvin on mennyt ekaksi kerraksi, sanoi lukion toista luokkaa käyvä Laura Koskinen keskiviikkona, jolloin hankkeen “kärkijoukoksi” valitut kymmenkunta nuorta olivat ensimmäistä kertaa koolla lehtori Tuomas Niemisen ohjauksessa.

Laura Koskinen sanoo ajattelevansa ilmastoasioita ilman hankettakin ja koulusta hän on myös saanut käytännönläheistä ilmastotietoa.

– Omat ilmastotekoni ovat jokapäiväisiä, kuten kierrättäminen ja tiedon jakaminen ja tietoisuuden herättäminen verkossa, Laura kertoo.

Konkreetit utopiat kokoaa yhteen opettajia, oppilaita ja tutkijoita. Hankkeen toiminta muodostuu jokaisessa lukiossa omanlaisekseen nuorten omien ideoiden ja kehitelmien pohjalta. Alkuvaiheessa mukana olevat ilmoittautuivat pilotoijiksi oman kiinnostuksensa vuoksi. Jatkossa hanke on tarkoitus ulottaa koko lukiota koskevaksi.

– Ilmastoasiat ovat mielessä jonkin verran ja ajattelin, että kiva kun on mahdollisuus lähteä tähän mukaan, sanoo lukion kolmatta luokkaa käyvä Miika Tuominen.

Myös Miika kertoo, että kotona kierrätetään ja että hän pyrkii välttämään turhaa kuluttamista sen minkä voi.

– Olen huomannut, että moni opiskelukaveri on ilmastoasioista tietoinen, mutta ei löydä käytännön asioita joita voisi tehdä. Tämä on hyvä hanke juuri siinä mielessä, että etsitään käytännön keinoja.

Lauran mielestä lukiokaverit ovat tietoisia ja kiinnostuneitakin ilmastoasioista kaiken muun nuoren elämään kuuluvan ohessa.

Sen paremmin Miika kuin Laurakaan eivät toistaiseksi ole suunnittelleet välittömästi ilmastoon liittyviä jatko-opintoja lukion jälkeen.

– Yksi tulevista uraideoistani on graafinen design ja yksi aihe voisi olla juuri ilmasto. Taide on hyvä kieli, Laura luonnehtii.

– En tiedä liittyykö ilmastoon, mutta tästä voin saada eväitä, kun mukana on yliopistoväkeäkin, tuumii Miika.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.