Lauantai 20.04.2024
Nimipäivät: Lauha, Nella

Tuuli:
 

Kulttuurin ja kirjaston palveluksessa tottuu vaihteluun

Minna Linna-Vuori on ollut hattulalainen vuodesta 2012 ja nyt noin kolmen kuukauden ajan myös hänen työpaikkansa on ollut Hattulassa. Hän haki ja pääsi kirjastonhoitajan tehtävään toukokuussa, mutta on nyt kotikuntansa vt. kirjasto- ja kulttuurintoimenjohtaja.

Minna Linna-Vuoren omaa mielilukemistoa ovat dekkarit.

Minna Linna-Vuoren omaa mielilukemistoa ovat dekkarit.

– Toivottavasti ei enää tarvitse matkatöihin lähteäkään, aiemmin 11 vuoden työuran Helsingin yliopiston kirjastossa tehnyt Linna-Vuori sanoo.

Yhdistetty kirjasto- ja kulttuuritoimialojen vastuu ei kunnissa ole sinänsä harvinainen, mutta laaja kylläkin. Minna Linna-Vuori luonnehtii tehtäväkenttäänsä isoksi kokonaisuudeksi pienessä kunnassa. Se tarkoittaa tarvittaessa myös tilanteen mukana elämistä päivän mittaan.

– Vaihtelua riittää ja edellisenä iltana tehdyt päiväsuunnitelmat menevät usein uusiksi. Taustaltani olen ihan kirjastoihminen ja opiskellut sitä alaa. Kulttuuri on nyt tullut mukaan uutena ja kaikenlaista pientä tapahtumaa onkin jo kehitetty eri kohderyhmille.

Lastenkulttuuripalveluissa Hattula tekee yhteistyötä Hämeenlinnan lastenkulttuurikeskus ARXin kanssa.

– Ostamme sieltä joitain palveluja, vaikka osittain toteutammekin palvelut itse.

Esimerkkinä jo käynnistetystä toiminnasta on näyttely-yhteistyö Hattulan Taiteilijaseuran kanssa. ParoLAN-yhdistyksen kanssa on suunniteltu ohjelmaa kansalliselle peliviikolle marraskuussa.

– Nuorisolle voisi tarjota myös peli-iltoja tai lukupiirejä.

Yleensäkin Linna-Vuori haluaisi lisätä kirjaston käyttöä ja yhteistyötä paikallisten kanssa.

– Kirjastokortti kaikille ja kolmas sektori mukaan. Niin yksittäiset kuntalaiset kuin yhdistyksetkin voivat ottaa rohkeasti yhteyttä ja antaa palautetta.

Esimerkiksi Hämeenlinnan seudun omaishoitajayhdistyksen ja Hope-yhdistyksen kanssa pientä yhteistyötä on jo suunnitteillakin.

Kirjastoon on saatu töihin myös Seija Laakso, joka on aiemmin tehnyt kouluyhteistyötä Hämeenlinnassa. Janakkalan, Hämeenlinnan ja Hattulan kirjastojen uutta lainausjärjestelmää odotellaan myös. Hankintapäätös on tehty, mutta toisen tarjoajan valituksen takia asiaa käsitellään markkinaoikeudessa.

– E-kirjojen ja verkkolehtien lukemista varten suunnitteilla on aktivoida pari konetta asiakaskäyttöön, suunnittelee Linna-Vuori.

Hattulan kirjasto elää kesäaikaa, eli supistettujen aukiolojen aikaa vielä elokuun loppuun asti. Torstaisin ja perjantaisin kirjasto on kello 19:n sijaan auki kello 16:een asti ja lauantaisin suljettu. Linna-Vuoren mukaan itsestäänselvää ei ole, että entisiin talvikauden aukioloaikoihin palataan.

– Voi olla, että taloudellisen tilanteen takia joudumme miettimään aukioloaikojen supistamista myös talvella. Tarjoamme silti laadukkaita kirjastopalveluja, vaikka muutamasta aukiolotunnista jouduttaisiinkin luopumaan.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.