Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
10°C
Tuuli: 2 m/s I
 

KUNNAN KUULUMISET: Syksyn lähestyessä

Soppaset aamukahvilla virastolla.

Kun toimeen tartutaan

Toinen koronakesä on takana ja uskotaan sen olevan viimeinen laatuaan. Tapahtumien järjestäjille kesä oli jälleen haasteellinen ja kuntakin ensin siirsi Hattula-päivät elokuulle ja lopulta jouduimme ne perumaan. Onneksi emme kuitenkaan ”ihan tyhjän päälle jääneet”. Tästä suuri kiitos ihmisille, jotka puhumisen lisäksi myös tekevät.

Minna Linna-Vuoren, Tytti Peltolan ja 60 hattulaisen taiteilijan, iältään 2-90 vuotta, ansiosta avattiin purkutaidenäyttely Parolan keskustassa, vanhalla terveysasemalla. Siitä myös Hämeen Sanomat julkaisi laajan kirjoituksen 22.8. Näitä tapahtumia on ”harvoin tarjolla”. Hattula liittyy tässä samaan joukkoon Helsingin, Keravan ja Mäntyharjun kanssa. Hieno yhteishengen ja yhteisten ponnistelujen tulos! Kannattaa käydä katsomassa!

Toinen Hattulan kesän erityisistä ja poikkeuksellisista aktiviteeteistä oli Soppasten järjestämä lapsille ja nuorille suunnattu viikoittainen lounas ja harrastetilaisuus. Keitä nämä Soppaset sitten ovat? He ovat hattulalaisia naisia, jotka muuttivat sanat teoiksi. Eräällä värikkäistä ja toisinaan jopa negatiivisista uutisista tunnetulla sosiaalisen median sivulla tuli kesän alussa esille idea viikkolounaan ja mukavan ohjelman tarjoamisesta heinäkuun ajan lapsille sekä nuorille.

Näiden Soppasten toimeenpanokyky ja -nopeus olivat sitä luokkaa, että Parolannummellakin ollaan kateellisia. Kun idea nousi esille, niin välittömästi kokoontui joukko toisilleen ennestään
tuntemattomia hattulalaisia naisia. He hankkivat tilat, keittovälineet, raaka-aineet ja perustivat sosiaaliseen mediaan oman ryhmän. Sitten muutamien päivien kuluttua ensimmäinen
lounastilaisuus olikin jo valmis. Ei muuta kuin tervetuloa!

Elokuussa osa Soppasten aktiiveista kävi aamukahvilla kunnanvirastolla ja kertoivat toiminnan olleen heille ja asiakkaille niin paljon hyvää mieltä tuottavaa, että ensi vuonna toiminnalle on luvassa jatkoa. Suuri kiitos Soppasille ja kaikille heidän yhteistyökumppaneilleen!

Toimeen tarttumisesta vielä yksi esimerkki. Kesällä järjestettiin historian ensimmäiset Multigolfin maailmanmestaruuskilpailut, tietysti Hattulassa. Kunnan liikuntapuoli oli tämän tapahtuman taustavoima. Golfin erilaiset muunnokset ovat kasvava trendi ja tässä Hattula on ”piikkipaikalla”.

Vaikka kilpailuissa on sopivasti huumoria mukana, niin näitä tapahtumia Hattula tarvitsee erottuakseen joukosta. Tuskin Sonkajärvikään olisi tunnettu kunta, ellei siellä järjestettäisi
Eukonkannon maailmanmestaruuskilpailuja?

Hyvä työkin huomataan

Mennyt kesä oli säiden osalta poikkeuksellisen lämmin. Moni kuntalainen nautti auringon paisteesta rannoilla, mökeillä ja kotipihoilla. Kunnan palvelut toimivat koko kesän ajan ja niistä on myös tullut palautetta. Itseäni on ilahduttanut se, kun osa kuntalaista on lähettänyt kiitosta mm. terveysasemalle, sosiaalipalveluiden yksiköihin ja kunnan varikolle.

Toki palaute ei aina ole kiitos, vaan kritiikkiäkin tulee. Joskus negatiivinen palaute saa niin paljon huomiota, että totuus voi unohtua. Esimerkiksi Hattulassa sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat työntekijät kohtaavat päivittäin tuhansia kertoja hoitoa tarvitsevia vanhuksia ja sairaita tai vastaanottavat 100-200 puhelinsoittoa terveysasemalla. Toivottavasti kuntalaiset osaavat arvostaa sitä, että 99,9 % näistä palvelutapahtumista ovat onnistuneita. Jos puhelimeen ei heti vastata tai takaisin ei välittömästi soiteta, niin siihen on varmasti syy.

Uusi valtuustokausi

Uusi valtuustokausi on alkanut. Viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat erilaisilla kokoonpanoilla jo tavanneet ja kaikille on tullut selväksi, että paljon on työtä tehtävänä. Suurimpia tulevaisuuteen katsovia töitä ovat mm.

  • Kunnan strategia, jota on valmisteltu kevään ja osin kesänkin aikana. Lausuntokierroksia on tehty ja pian on päätösten aika.
  • Kunnalla on edessä suurin organisaatiouudistus vuosikymmeniin. Hyvinvointialueen aloittaessa 2023 muuttuvat myös kunnan tehtävät, organisaatio ja erilaiset ohjeistukset.
    Askelmerkit tälle työlle on laadittava alkavan syksyn aikana ja uudistustyö alkaa viimeistään 2022 alussa. Hyvinvointialueen valmistelutyö onkin jo käynnissä.
  • Kunnan elinvoimayhtiön perustaminen etenee ja siihen liittyen odotellaan lähiaikoina jälleen hyviä uutisia yritysmaailmasta.
  • Kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen on aloitettu ja sähköinen lupajärjestelmäkin tulee syksyn aikana käyttöön. Maankäyttöasiat ovat myös agendalla, kunnan kaavoitusmääräykset tulee selkeyttää. Kehityksen esteet tulee poistaa.
  • Kunnan viestintä ja kotisivut ovat olleet keväästä alkaen työn alla ja niiden odotetaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

Lopuksi siteeraan väestötieteilijä Timo Aroa; ”Kun kunta haluaa nähdä valoa tunnelin päässä,
ihmisten ja ilmapiirin tulee olla eteenpäin katsova”.

Hattulassa 24.8.2021,

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.