Tiistai 28.03.2023
Nimipäivät: Armas
Hämeenlinna
Pilvistä
-1°C
Tuuli: 1 m/s ENE
 

Kuntavaaleihin valmistautuvilla vihreillä on hyvääkin sanottavaa Hattulan päätöksenteosta

Riitta-Liisa Joutsenlahti (kuvassa vas.), Mari Monto ja Riikka Aronen vaaliponi Sepen kanssa ovat valmiina kuntavaalitaistoon.

Hattulan vihreillä on koossa viisi varmaa ehdokasta huhtikuun kuntavaaleihin ja pari ehdolle lähtöään yhä miettivää. Nykyiselläkin valtuustokaudella vastuutehtävissä vaikuttaneet Mari Monto (sit.) ja Riitta-Liisa Joutsenlahti (sit.) sekä uusina politiikkaan pyrkivät Riikka Aronen (sit.) Elina Sorvali (sit.) ja Johanna Roosendaal (sit.) löytävät yhteistä säveltä muun muassa kylänäkökulmasta.

– On tärkeää, että kylät säilyvät elinvoimaisina eikä kuntapolitiikka ole vain Parola-keskeistä, sanoo Riikka Aronen.

Hänen mielestään Hattulassa pitäisi tutkia mahdollisuudet muuttaa kesäasuntoja vakituisiksi asunnoiksi.

– Kylien näkökulma yhdistää vihreitä, vahvistaa nykyisinkin valtuutettuna istuva Monto.

– Kylillä olisi potentiaalia ja intoa, kunhan ihmisille annetaan mahdollisuus käyttää potentiaaliaan ilman turhaa byrokratiaa, hän jatkaa.

Vaalien alustunnelmia Hattulassa on leimannut kunnalliseen päätöksentekoon liittyvä negatiivinen julkisuus.

– On surullista, että päällimmäisenä on ongelmia, vaikka taustalla on paljon hyvääkin, sanoo Monto.

Hän kertoo itse pyrkineensä eräänlaisen sillanrakentajan rooliin ja sanoo olevansa osin ihmeissäänkin siitä, että päällimmäiseksi ovat nousseet kiistat.

– Oppina päättyvästä valtuustokaudesta on jäänyt mieleen yhdessä tekemisen tärkeys. Yhteinen sävel löytyy moneen suuntaan, kun kuuntelee ja haluaa ymmärtää, hän sanoo.

Riitta-Liisa Joutsenlahti kertoo, että lautakuntatasolla päätöksenteko on sujunut hyvässä hengessä.

– Pitkään mietin lähdenkö ehdolle, mutta muun muassa lautakuntakokemusten pohjalta tuli tunne, että täytyy lähteä, Joutsenlahti sanoo.

Vaaliteemoinaan hän korostaa kuntalaisten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta muun muassa sivistys- ja liikuntaharrastusten saatavuuden suhteen.

Valtuustokauden positiivisina asioina Mari Monto nostaa esiin sen, että pikkukouluja ei laitettu kiinni. Joutsenlahti puolestaan iloitsee siitä, että ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikön rakentamisesta saatiin aikaan päätös.

Riikka Aronen on Lepaalla 1.-luokkaa käyvän lapsen äiti ja pitää luksuksena sitä, että lähikoulu ei ole koronan takia ollut kertaakaan suljettuna.

– Hajauttaminen on joskus viisasta, hän sanoo.

Vaikka joitakuita ehdokkuutta harkitsevia kunnan julkisuuteenkin noussut kiistely arveluttaa, Aronen kokee toisin.

– Kuntalaisen näkökulmasta vaikuttaa, että pakka on sekaisin ja se on herättänyt minulla halun osallistua.

Vihreiden ehdokkaista Johanna Roosendaal pitää tärkeänä vanhemmuuden tukemista matalalla kynnyksellä ilman, että tuen tarpeesta tarvitsee kokea häpeää tai syyllisyyttä.

Roosendaal työskentelee nuorten aikuisten työpajapäällikkönä ja kohtaa työssään myös sen, että ongelmia ei ole ajoissa tunnistettu tai niihin ei ole riittävästi reagoitu.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.