Tiistai 27.07.2021
Nimipäivät: Heidi
Hämeenlinna
Verrattain selkeää
27°C
Tuuli: 3 m/s IEI
 

KUNTAVAALIT: Kokoomuksen ehdokastilanne on Jiri Katteluksen mieleen

Jiri Katteluksella on autokoulunsa seinällä muun muassa Lamankaatajan kunniakirja. Katteluksen ja Kari Ventolan (etualalla) mielestä Hattulassa on nytkin onnistuttu tekemään hyviä linjanvetoja tiukoissa oloissa.

Parolan Autokoulun yrittäjällä Jiri Katteluksella on päättymässä ensimmäinen kausi Hattulan kunnanvaltuustossa. Hattulan Kokoomuksen puheenjohtajanakin toimiva Kattelus mietti ehdolle lähtöään vuonna 2012 pitkään, mutta uskaltaa nyt suositella kuntapolitiikkaa myös muille.

– Aluksi olin ehdokkuutta vastaan, mutta valtuustokauden aikana on koko ajan vahvistunut ajatus siitä, että haluan olla jatkossakin mukana, hän sanoo.

Suurin käytännössä murentunut epäilys on se, että kunnanvaltuutettu ei voi saada asioita etenemään.

– Politiikassa ja yrityksessä ei vain voi toimia samalla tavalla. Jos päätän, että autokouluni kaikki autot ovat huomenna mustia, niin se tapahtuu. Politiikassa se ei käy vaan asioita pitää tehdä yhdessä. Nyt valtuustossa on ollut hyvä henki ja asioita on saatu eteenpäin, Kattelus toteaa.

Kokoomus on kymmenellä valtuutetullaan Hattulan suurin valtuustoryhmä. Kunnanhallituksen puheenjohtajana ensimmäistä kauttaan toimiva yrittäjä Kari Ventola on muun kunnanhallituksen kanssa ollut valmistelemassa valtuustolle useita isoja linjanvetoja.

– Talouden tervehdyttäminen, Juteinikeskus, terveydenhuollon ratkaisut ja Willa Katinala vanhusten asumiseen.

Juteinikeskus oli kunnan historian suurin rakennushanke ja terveydenhuollon yhteisyrityksen perustamiseen liittyvä hankinta myös kunnan historian suurin hankinta. Hattulan kuntapolitiikassa 1990-luvun alusta asti mukana ollut Ventola sanoo, että isoista päätöksistä huolimatta myös valmisteilla olevan sote-uudistuksen jälkeiseen aikaan on Hattulassa jo ryhdytty valmistautumaan.

– Kuntien rakenne ja toiminta tulee muuttumaan ja sitä on tutkailtu budjetin valmistelun yhteydessä.

Jiri Kattelus sanoo, ettei sote kuitenkaan vie kaikkea päätöksentekoa pois kunnilta.

– Yksi iso kulmahammas lohkeaa pois mutta jäljelle jääviin asioihin voidaan panostaa, hän sanoo.

Näistä kuntiin joka tapauksessa jäävistä asioita johtuvat myös kokoomuksen kuntavaaliohjelman kärjet: koulutus, elinkeinopolitiikka ja vapaa-aika johon liittyy kokoomuksen tällä kaudella tekemä aloite harrastustakuusta. Lähtökohdat näyttävät hyviltä.

– Juteinikeskukseen on käyty tutustumassa maan rajojen ulkopuoleltakin. Oma tytärkin käy koulua siellä ja tykkää hulluna, Kattelus sanoo.

Hattula pystyi loppuvuonna 2016 kääntämään laskussa olleen väestökehityksen plussalle. Uudet hyvät pientaloalueet luultavasti houkuttavat lisääkin lapsiperheitä joille koulutus ja vapaa-ajan palvelut ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Kari Ventola muistuttaa tekeillä olevasta kouluverkkoselvityksestä jossa ensiksi päivitetään rakennuskannan tilanne.

– Vanhat tilat eivät välttämättä sovellu nykyisiin opetusmenetelmiin ja takaa parasta tulevaisuutta lapsille.

Tekonurmen tuntumaan rakennettu Juteinikeskuksen uusi liikuntapaikka puolestaan täydensi entisestään Parolan vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Elinkeinopolitiikassa pitkään pohjustetut bioenergiahankkeet saattavat pian olla toteuttamista vailla. Menossa on HAMKin viime vuonna tekemään selvitykseen pohjautuva jatkoselvitys biokaasulaitoksen rakentamiseksi Hattulaan.

– Tässä selvityksessä laaditaan jo tarkat kannattavuuslaskelmat ja mukana selvityksessä on myös yrityksiä, Ventola sanoo.

Kari Ventola kertoo, että valtuutetuista perinteisesti noin kolmannes vaihtuu joka vaaleissa ja ennakoi näin käyvän taas huhtikuun kuntavaaleissa. Jiri Kattelus on tyytyväinen ehdokastilanteeseen. Listoilla on eri-ikäisiä ehdokkaita ja niin miehiä kuin naisiakin.

– Puheenjohtajana iloitsen, että mukana on niin uusia ja nuoria kuin pitkän linjan päättäjiäkin. Hyviä päätöksiä syntyy, kun on molemmat näkökulmat mukana.

– Uudetkin vain rohkeasti mukaan ja ehdolle. Kaikki eivät voi päästä valtuustoon, mutta vaaleissa mukana olo voi hyvin todennäköisesti avata paikan lautakuntiin joissa asiat valmistellaan valtuuston päätettäviksi, hän kannustaa.

Kokoomus on jo käynnistänyt vaalikampanjointinsa parilla tilaisuudella. Seuraavaksi puolueen ehdokaskaartia on tavattavissa K-Supermarketilla vaalimakkaran tarjoilun merkeissä helmikuun 25. päivänä.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.