Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

KUNTAVAALIT: Viime vaaleissa voittanut keskusta on ehdokashankinnan puolimatkan krouvissa

Pääosin kaikkien päätösten kanssa on tällä valtuustokaudella voitu elää, vaikka muun muassa Rahkoilan koulun lakkautuspäätös jakoi porukkaa kahtia. Näin summaavat viime kunnallisvaaleissa Hattulassa rökälevoiton ottaneen keskustan valtuutetut Pirkko Lokinperä, Kaj Nordenswan ja Kari Virtanen.

Pirkko Lokinperä, Kari Virtanen ja Kaj Nordenswan toivottavat uudetkin ehdokkaat vielä tervetulleiksi. Vaalipäällikkönä toimii Virtanen.

Kunnallisjärjestön puheenjohtajan Lokinperän rintapielessä on myös nappi joka julistaa: Suomi hölmistyy jos et äänestä. OAJ:n vaalinappi ei ole päätynyt nuttuun sattumalta, sillä Lokinperä työskentelee opettajana Nihattulan koululla.

– Kasvatusalan ihmisenä näen, että nuorison syrjäytymisen ehkäisyn eteen on tehtävä töitä. Meillä on paljon nuoria työttömiä ja syrjäytymisvaarassa olevia.

Keskustan omaa kampanjamateriaalia Lokinperälle on kertynyt mukaan viime viikonvaihteen vaaliristeilyltä. Puolueen vaaliohjelmassa tärkeällä sijalla on varhaiskasvatus ja perusopetus. Kun Hattulan kuntastrategiaan on kirjattu tavoite kylien pitämisestä elinvoimaisena, nousee tavoite kyläkoulujen säilyttämisestä esiin kuin itsestään.

– Päivähoidon on myös oltava tarjolla kohtuullisen matkan päässä ja tilojen on oltava turvalliset ja terveelliset, täydentää Hattulan kunnanvaltuuston puheenjohtajana ensimmäistä kautta toimiva Kaj Nordenswan.

Postityöntekijä ja keskustan Hattulan kunnallisjärjestön vaalipäällikkö vuosimallia 2017 Kari Virtanen huomauttaa, että kipeimmin kunnostusta kaipaavat yläkoulun tilat. Tähän tarkoitukseen onkin jo tälle vuodelle varattu suunnittelumääräraha.

Rakennusarkkitehtitoimiston osakas Kaj Nordenswan on Hattulassa kenties parhaiten rakentamiseen perehtynyt päättäjä. Hänen uransa kunnallisen vaikuttamisen parissa alkoi jo vuonna 1977 Hattulan nuorisolautakunnassa.

Kunnanvaltuutettuna hän on ollut vuodesta 1993 ja oli 20 vuoden ajan rakennuslautakunnan puheenjohtaja. Kun Juteinikeskuksen rakentaminen tällä valtuustokaudella tuli eteen jopa yllättävän nopeasti, on siis kohtuullista sanoa että valtuuston johdossa oli onneksi ajan tasalla oleva mies.

– Juteinikeskus oli valtion rahoitusohjelmassa myöhempänä mutta nousi ylöspäin, kun muita hankkeita siirtyi myöhemmäksi. Meiltä kysyttiin suoraan, että rahaa olisi, lähdettekö tekemään, kertaa Nordenswan.

Ja Hattulahan lähti. Kaj Nordenswan jakaa kunniaa onnellisesti maaliin päätyneestä rakennushankkeesta virkamieskunnalle, niin hankkeen käynnistämisvaiheessa kuin loppuvaiheissakin pitäjän palkkalistoilla olleille; kunnan virkamiesjohto kun ehti Suomen edistyksellisimmän opinahjon takomisen aikana vaihtua melkein kokonaan.

– Rakentamismenojen jaksottaminen omaan talousohjelmaamme oli vaikeaa. Onneksi rekrytointimme olivat olleet onnistuneita ja samaa voi sanoa uusien tulokkaiden osalta.

Keskustan kolmikko sanoo, että kunnallisjärjestön ehdokashankinta on tässä vaiheessa puolivälissä tavoitteeseen nähden. Tavoite on 34 ehdokasta joten kova loppukiri tarvitaan. Puolueen väkeen voi tutustua esimerkiksi ensi lauantaina, jolloin keskusta järjestää ohjelmallisen vaalitempauksen kirjaston pihamaalla kello 10–13.

– Ohjelmassa on yhteisen jutustelun lisäksi makkaranpaistoa ja valjakkoajelua, jos sää sallii, lupaa Pirkko Lokinperä.

Lokinperä itse on ehtinyt istua Hattulan valtuustossa paitsi keskustan, myös kokoomuksen ja taannoin suurimpana valtuustoryhmänä rymynneiden sitoutumattomien kaavussa. Nyt jatkoaikeet keskustassa ovat siis selvät, samoin kuin Virtasella ja Nordenswanilla. Kovia menetyksiäkin on tiedossa, sillä valtuutetuista Piia Hyyrynen, Matti Kortesaari ja Mikko Myllymäki ovat ilmoittaneet etteivät lähde enää ehdolle.

– On pyritty siihen, että joka puolelta Hattulaa olisi ainakin yksi ehdokas. Vuohiniemestä ei tällä hetkellä ole ketään, mutta se onkin muuttunut melkein mökkipaikaksi, kertoo Lokinperä.

SOTE-uudistukseen Kanta-Häme on liki kautta koko maakunnan asennoitunut alusta asti edelläkävijän asenteella. Keskustalaiseen ministeri Juha Rehulaan pitkälti profiloitunut uudistus on myös Kaj Nordenswanin mielestä maan kannalta välttämättämyys.

– Asia nähdään Kanta-Hämeessä positiivisena ja me olemme jo tehneet enemmän mitä Rehula on suunnitellut, painottaa puolestaan Pirkko Lokinperä.

Maakuntavaalit olisivat ehdokasasettelunkin kannalta uusi asia. Keskustassa on laskettu, että Hattulasta olisi mahdollista asettaa ehdolle viisi–kuusi henkilöä. Innokkaita nimiä tähänkin on jo kuulemma paikallisesti tiedossa.

Keskustan kuntavaaliehdokkaat nostavat esiin myös sen, että vuodesta 2019 asti todennäköisesti täysin uutta vaikuttamismallia voidaan onnistuneesti rakentaa vain toisia kuunnellen ja arvostaen.

– Ne ovat meille luontaista arvopohjaa, sanoo Pirkko Lokinperä.

Kuntiin jää joka tapauksessa myös elinkeinopolitiikka. Nordenswan toteaa tyytyväisenä, että pitkään valmisteilla olleissa bioenergiahankkeissa on otettu viime aikoina käytännön askelia. Merveen liittyvät alkuperäiset suunnitelmat puuta hyödyntävästä biovoimalasta eivät hänen mukaansa lähde toteutumaan ainakaan ensimmäisinä, mutta konkretiaa on kuulemma kuitenkin luvassa.

– Uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen on kuin lähes suoraan keskustan ohjelmasta, hän päättelee.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.