Keskiviikko 07.06.2023
Nimipäivät: Suvi, Roope, Robert
Hämeenlinna
Selkeää
11°C
Tuuli: 4 m/s WNW
 

Lähiruoka esittäytyi hattulalaisille

K-supermarket Hattulassa perjantaina ja lauantaina järjestetty lähiruokatapahtuma kokosi Parolaan runsaasti niin tuottajia kuin kävijöitäkin.

Hereford-purilaispisteellä kävi kova sutina.

Hereford-purilaispisteellä kävi kova sutina. Sampo Turunen ojensi burgereita, lisukkeet sai pakata sämpylän ja pihvin kylkeen oman valintansa mukaan.

Kauppias Antti-Jussi Kivi kertoi halunneensa järjestää tapahtuman nimenomaan kesälomakauden alussa.

– Tämä on tuottajille hyvä mahdollisuus tulla tutuiksi myös kesäasukkaille, Kivi sanoi.

Pihalla oli näytillä Hattulan Hereford -tilan karjaa ja lihakarjatilan tuotteita oli myös lähiruokahampurilaisissa, joita pihamaan grillipisteessä oli tarjolla 400 ensimmäiselle nälkäiselle. Sämpylät olivat kondiittori Risto Kokon uunista ja tomaatit Lepaalta.

Hattula Herefordin isännät Erkki Lassila ja Petteri Mäkelä sekä kauppias AJ Kivi pääsivät nauttimaan lähiruokapäivästä upeassa säässä.

Hattula Herefordin isännät Erkki Lassila ja Petteri Mäkelä sekä kauppias AJ Kivi pääsivät nauttimaan lähiruokapäivästä upeassa säässä.

– Ennen kuin aloimme myydä lähiruokaperiaatteella hampurilaistarpeita, perehdyin huolella siihen mitkä ovat kotikokin kannalta ratkaisevia tekijöitä hampurilaisen onnistumisessa. Pihvin kannalta keskeistä on se, että lihassa on oltava rasvaa vähintään 20 prosenttia ja liha on paistettava jääkappikylmänä ennen kuin rasva sulaa, Kivi tietää.

Hattulan Herefordien liha täyttää tämänkin laatuvaateen.

Lähiruokatapahtumassa oli mukana noin 20 tuottajaa, eivätkä siinä ole vielä läheskään kaikki lähituottajat jotka Hattulan K-Supermarketiin toimittavat tuotteitaan.

– Kauppiaana tämä toimintatapa  tuottaa minulle enemmän töitä verrattuna siihen, että ostaisin tuotteita keskitetysti. Mutta tykkään itsekin ruoanlaitosta ja tässä oppii koko ajan uutta. On myös ollut mukava oppia tuntemaan tuottajia ihmisinä, he ovat todella hyviä tyyppejä, AJ Kivi pohtii.

Hanna Ahtilan levyllä paistui maistuvia räiskäleitä.

Hanna Ahtilan levyllä paistui maistuvia räiskäleitä.

Hampurilaisten ohella pihamaalla oli tarjolla myös räiskäleitä, joita paistoi oman tilan kanamunista Hanna Ahtila. Hänen miehensä Janin isännöimällä tilalla munia tuottaa vähän yli 8.000 virikehäkeissä olevaa kanaa. Samaan tilaan kuuluvassa, Janin serkun vetämässä luomukanalassa kanoja puolestaan on vähän alle 2.000.

– Tuotantomme menee pääosin Hämeenlinnaan ja myös Tampereelle. Tavallinen kanala on pitkälle automatisoitu ja se työllistää yhden ulkopuolisen työntekijän lähinnä pakkaustöihin. Luomukanalassa on jonkin verran töitä kaikkiaan kolmelle ihmiselle.

Räiskäleensyöjiä kiinnosti myös, mistä oman kunnan tilan munia saa ostaa ja Hannan vastaus oli selkeä.

– Hattulan K-Supermarketista ja myös suoraan tilaltamme.

Minna Järvisen sydäntä lähellä ovat aidot ja laadukkaat raaka-aineet.

Minna Järvisen sydäntä lähellä ovat aidot ja laadukkaat raaka-aineet.

Leipuri Minna eli Minna Järvinen puolestaan maistatti leipomuksiaan kaupan leipäosastolla.

– Vuodenvaihteessa vein AJ:lle maistiaisia tuotteistani ja kyselin kiinnostusta lähileipurin tuotteisiin. AJ piti tuotteista ja tästä lähti yritys- ja yhteistyöasioiden eteenpäin vienti. Toiseksi yhteistyökumppaniksi tuli Hattula Golf, Järvinen kertoo.

Kouluaikoinaan Järvinen kertoo olleensa töissä myös ruokakaupan leipäosastolla ja kahvilassa, mutta koulutukseltaan hän on rakennusinsinööri.

– Irtisanouduin keväällä vakituisesta työpaikastani suuressa rakennusfirmassa ja aloitin yrittäjänä. Ala-asteikäisestä asti olen touhunnut keittiössä paljon, valmistanut ruokaa ja leiponut. Sittemmin olen valmistanut oman perheen, sukulaisten ja tuttavien tilaisuuksiin erilaisia leivonnaisia. Pidän todella paljon leipomisesta ja oma yritys tähän liittyen on ollut kauan haaveissa ja ajatuksissa, hän kertoo.

Leipuri Minna toimittaa K-supermarket Hattulaan leipää ja sämpylää sekä viikonloppuisin myös vaihtelevasti erilaisia makeita leivonnaisia, kuten munkkeja, pullia sekä makeita piirakoita ja leivonnaisia.

– Tuotteet ovat saaneet mielestäni hyvän vastaanoton ja tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä. Tuotevalikoimaa päivitetään asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Minulta voi myös tilata leivonnaisia arjen ja juhlan herkkuhetkiin, Minna Järvinen sanoi.

Järvinen tekee tuotteensa alusta asti itse ilman lisäaineita.

Sokerileipuri Suomisen pisteellä sai suun makeaksi.

Sokerileipuri Suomisen pisteellä sai suun makeaksi.

Vielä tuoreempi tulokas supermarketin leipäosastolla on Sokerileipuri Suominen. Yritys toimittaa leipomuksiaan kahviloihin ja kauppoihin Hämeenlinnassa. Hattulan kaupassa Suomisen tuotteita oli tarjolla nyt ensimmäistä viikonloppua.

– Aitoa voita ja sokeria, kertoi Jenni Laurila Suomisen tuotteiden valtiksi.

Suomisella on maaliskuussa avattu kahvila Hämeenlinnan Jukolassa ja leipomomyymälä Katinalassa.

Iittalassa toimivan Kultasuklaan pöydän luona uutuuksia maistatti Anastasia Soupios.

Anastasia Soupios esitteli Kultasuklaan uutuuksia.

Anastasia Soupios esitteli Kultasuklaan uutuuksia.

– Uudempana uutuutena tarjolla on Rocky Road ja vähän vanhempana uutuutena valkosuklaa & salmiakki. Täällä näitä makuja on myynnissä pakattuina, mutta Iittalan tehtaanmyymälässämme näitä on myös irtolevyinä, Soupios sanoi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.