Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 

MARI PAAJANEN: “Lepaalla ja Tyrvännössä yhteisöllisyys voi hyvin”

Lepaan Olkkarin käynnistänyt Mari Paajanen iloitsee myös kylätalon uusiutuneesta kuntosalista. Kuva: Juha Reinikainen.

Yrittäjä, kyläaktiivi ja äiti Mari Paajanen on yksi Tyrvännön ja Lepaan yhteisöllisyyden rakentajista. Marin ideasta Tyrvännön kylätalolla toimii kouluvuoden aikaan tiistaisin Lepaan Olkkari, jossa nuori voi viettää aikaa kavereiden kanssa erilaisia aktiviteetteja harrastaen.

– Olkkari sai alkunsa tarpeesta, hain toiminnalle aktiivisuusrahan ja sen turvin kylätalolle saatiin hankittua säkkituoleja, pelejä ja muuta tarpeellista, kertaa Mari Paajanen.

Olkkarin kävijämäärät vaihtelivat talven pimeimpään aikaan 20 ja 30 henkilön välillä, eli paikalla oli usein yli puolet Lepaan koululaisista.

– Yhteisöllisyyttä kuvaa, että valvojiksi on riittänyt innokkaita. Meillä on myös ollut munkki- ja vohvelipäiviä, Paajanen hehkuttaa.

Myös kylätalon kuntosalia haluttiin kehittää ja yhteydenotto kuntaan sai pyörät pyörimään vauhdilla.

– Saimme tänne lukion salin vanhat laitteet ja nyt meillä on alueen väkilukuun nähden Hattulan parhaiten varustettu kuntosali, iloitsee Mari.

Salin avajaisissa paikalla oli peräti 40 henkilöä ja vieraskirja näyttää, että salilla on käyttöä päivittäin.

– Maksu on vain kymmenen euroa vuodessa, eli käyttöoikeuden saa maksamalla kyläyhdistyksen jäsenmaksun.

Suotaalan–Lahdentaan perinteisesti aktiivinen kyläyhdistys elää sekin nousukautta ja jäsenmäärä on kasvussa. Kylätaloa, entistä kyläkoulua, on kehitetty myös rakentamalla vuokra-asuntoja ja vuokraamalla yleisiä tiloja tilaisuuksia varten.

Mari Paajanen kertoo, että asuminen Lepaalla ja Tyrvännössä herättää jatkuvasti kiinnostusta.

– Kiinnostusta on nyt erityisesti vuokralla asumiseen, kun ajat ovat uudisrakentamiselle epävarmat. Jos vaikka kunta rakennuttaisi tänne vuokrarivitalon, asukkaita taatusti riittäisi, ideoi Paajanen.

Kiitosta Paajaselta saa alueen tuore osayleiskaavoitus ja lisäksi asumismahdollisuuksia kartoitetaan Hämeen Kylät ry:n Polku kylälle -hankkeessa.

– Tärkeä asia asukkaille on myös Lepaan koulu, enkä missään nimessä toivo, että se palveluverkkoselvityksen yhteydessä on uhattuna.

Paajanen pyörittää puolisonsa Aki Paajasen kanssa Lepaan Autopajaa ja on myös raskaan liikenteen ammattikuljettaja. Oman uuden toiminimensä, Monitoimi-Paajasen nimissä hän myös tarjoaa esimerkiksi astiavuokrausta tai tarjoilupalveluja.

Omasta lähiympäristöstään Mari poimii pyynnöstä esille muutaman turistille sopivan käyntikohteen.

– Kyllä me turistin kanssa kävisimme Vanajanniemessä tai Käkyessä paistamassa makkarat. Koko puutarhaopiston alue ja Lepaan Kartano viime kesänä lanseerattuine vohveleineen on kesällä aivan mahtava ja myös Petäyksestä löytyy monipuolisia aktiviteetteja. Hyvää tarjontaa löytyy myös ratsastuksesta kiinnostuneille.

Lepaalle on Paajasen mukaan yritetty saada aikaiseksi myös matkaparkkia, kunhan sopiva alue löytyisi.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.