Lauantai 21.09.2019
Nimipäivät: Mervi
Hämeenlinna
Pilvistä
10°C
Tuuli: 3 m/s PL
 

MIKROHISTORIA: Ullakon löydöistä työsarkaa sukututkijalle

Kalle Kallenpoika Ventolan nimityskirja maanjako-oikeuden jäseneksi. Klikkaa kuva täyteen kokoonsa!

Vanhojen talojen ullakoilta voi joskus tehdä yllättäviä löytöjä. Näin kävi Hattulan Ventolassa, kun siivouksen yhteydessä löytyi paksu nippu vanhoja asiapapereita.

Materiaali sisälsi runsaat 60 asiakirjaa, lähes 240 sivua tekstiä. Pääosa materiaalista on 1800-luvulta. Hallintokieli oli silloin ruotsi, joten suurin osa asiakirjoista on ruotsinkielisiä. Vanhimmat asiakirjat ovat yli 200-vuotiaita. Ne on kirjoitettu 1700-luvun kirjoitustyylillä. Se vaatii oman tulkintansa selkokieliseksi ja puhtaaksikirjoittamisen ruotsiksi. Vasta sitten itse teksti päästään suomentamaan.

Osa asiakirjoista on ulkoasultaan arvokkaita. Maaherra Gustaf Hjärnen päätös rusthollari Kalle Kallenpoika Ventolan nimittämisestä maanjako-oikeuden jäseneksi vuonna 1820 on vahvistettu maaherran sinetillä.

Asiakirjoissa on runsaasti alkuperäisiä perukirjoja, lainhuutoja ja otteita oikeuden päätöksistä. Ne antavat uutta tietoa omistajista ja tilan vaiheista. Perukirjoista selviää, miten maatalous kehittyi, kun niihin on tarkasti kirjattu maatilan eläimet ja kalusto. Arvoesineet, vaatteet ja kotitalouden esineet kertovat henkilöiden varallisuudesta.

Asiakirjoissa on myös tietoja muista Hattulan tiloista. Esimerkiksi Merven Pietolan vanhan emännän Lovisa Juhontytär Pietolan perukirja löytyi aineistosta. Käräjillä hoidettiin pitäjäläisten asioita ja oikeuden päätökset kertovat ihmisten arjesta. Useimmiten käräjiä istuttiin Kanungin rusthollissa mutta myös Rahkoilan Puontilassa ja Tasalassa.

Mierolan talojen Sorkkalan, Rokkalan, Rasilan, Lotin, Mattilan, Parkkulan, Uotilan ja Kirrin haltijat kiistelivät kulkuoikeudesta tiluksilleen Ventolan maiden kautta. Kun kihlakunnanoikeuden ratkaisu ei tyydyttänyt osapuolia, asiasta valitettiin laamanninoikeuteen.

Asiakirja on laadittu 1700-luvun kirjoitustyylillä.

Käräjiä on käyty myös metsän käyttöoikeudesta. Pankkijärjestelmä oli vasta kehittymässä. Niinpä ihmiset lainasivat toisilleen rahaa. Velkapapereissa on tietoja takaajista ja lainan takaisinmaksuista. Aina asiat eivät sujuneet suunnitellusti. Velallinen ei kyennyt maksamaan lainaa takaisin. Silloin saatavaa perittiin oikeudessa.

Materiaalin joukossa on myös holhouskirjanpito asiakirjoineen ja kuitteineen. Elias Ventola oli määrätty naapuritilan Uotilan alaikäisten lasten holhoojaksi.

Runsaan materiaalin selvittäminen tietää usean viikon työsarkaa sukututkijalle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.