Maanantai 25.03.2019
Nimipäivät: Aija
Hämeenlinna
Selkeää
0°C
Tuuli: 3 m/s P
 

Nina Aitola kannustaa uusia päättäjiä uteliaisuuteen ja aktiivisuuteen

Päättäjän päivät venyvät usein pitkiksi, mutta antavat myös virkistystä ja laajempaa näkemystä sekä ystävyyssuhteita, sanoo Nina Aitola.

Hattulan kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston jäsen Nina Aitola jatkaa kirkkovaltuutettuna myös seuraavan kauden ajan.

– Minulla on alkamassa toinen kausi ja oli luontevaa jatkaa. Seurakunta on minulle tärkeä yhteisö ja hengellinen koti. Vaikka töistä joskus tulee väsyneenä kokouksiin, täältä lähtee virkistyneenä, hän luonnehtii.

Uusia valtuutettuja kaudella 2019–2022 on peräti 13.

– Kun itse aloitin neljä vuotta sitten, halusin olla utelias ja aktiivinen. Meillä on myös kirkkovaltuusto joka sallii. Kannattaa myös lähteä mukaan tapaamaan muiden seurakuntien päättäjiä kirkon yhteisiin tilaisuuksiin, Aitola sanoo.

Perehtymistä uudelta valtuutetulta Aitolan mukaan tarvitaan erityisesti kirkon moniportaisen hallinnon sisäistämiseksi.

Toimikautensa päättävä valtuusto teki marraskuussa ison mutta odotetun päätöksen: Hattulan uusi seurakuntatalo on tulossa Parolan keskustaajamaan samalle tontille jossa sijaitsi myös edellinen seurakuntatalo.

– Päätös hankkeen käynnistämisestä oli yksimielinen eli rakentamisesta tai rakennuksen paikasta ei väitelty. Hinnaksi on hankesuunnitelmassa laskettu 1,6 miljoonaa ja laina on määrä maksaa kymmenessä vuodessa, kertoo Aitola.

Nyt päättyvän kauden alussa seurakunnan luottamuspäättäjätkin kokoontuivat vielä vanhalla seurakuntatalolla. Sisäilmaongelmaiset tilat piti kuitenkin jättää.

– On tärkeää, että sieltä päästiin pois. Luottamuspäättäjän näkökulmasta nykyiset hajanaiset tilat ovat tuntuneet eniten huolena siitä, miten työntekijät pärjäävät ja miten kuntalaiset tavoittavat toiminnot Pappilanniemessä.

Kirkollisveroa Hattulassa korotettiin muun muassa siksi, että uudisrakentamiseen olisi paremmin varaa.

– Kannatin korotusta. Jäsenmäärä on laskussa ja uuden seurakuntatalon lisäksi tehdään erilaisia pienempiä investointeja, muun muassa Hattulan kirkon vesikattoa korjataan ja Pyhän Ristin kirkon katto tervataan. Ja jos näyttää, että varoja kertyy liikaa, prosenttia ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista pitää korkealla, pohtii Aitola.

Nina Aitola toimii toista kauttaan myös Hattulan kunnanvaltuutettuna ja on myös kunnanhallituksen jäsen. Hattulan kunnallista päätöksentekoa leimaa hänen mukaansa valtuuston kyky keskustella ja tehdä yhteistyötä.

– Synergiaa löytyy, kun kunta ja seurakunta tekevät jonkin verran yhteistyötä. On ollut aika kiireistä mutta antoisaa. Aika on vielä riittänyt, kun on ymmärtäväinen mies kotona.

Omien kokemustensa pohjalta Aitola uskaltaa suositella lähtemistä mukaan yhteiseen päätöksentekoon.

– Kannustan ihmisiä aktiivisuuteen. Tämä antaa laajempaa näkemystä ja ystävyyssuhteita.

Päätöksentekijän roolin lisäksi Aitola vetää seurakunnassa aikuisille tarkoitettua uskonkysymysten pohdintaryhmää. Hänet on myös nimetty kristillisdemokraattien ehdokkaaksi huhtikuussa 2019 järjestettäviin eduskuntavaaleihin.

– Vaalit tulevat olemaan mielenkiintoiset ja onnentoivotuksiakin on hattulalaisilta kuulunut yli puoluerajojen.

Päätöksentekijän päivät työn ja luottamustoimien parissa venyvät usein aamuseitsemästä iltayhdeksään ja tahti ei siis ainakaan helpota kohti kevättä. Nina Aitola ei kuitenkaan pelkää jaksamisensa puolesta.

– Mennään sillä mihin voimat riittää, itsestäkin täytyy pitää huolta.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.