Perjantai 19.04.2024
Nimipäivät: Pilvi, Pälvi

Tuuli:
 

Nyrkkeilijä Sanni Laakso haluaa päästä niin pitkälle kuin mahdollista

Parolalainen Sanni Laakso valmistautuu alkaviin harjoituksiinsa Hämeenlinnan Kisan nyrkkeilysalilla. Sali huokuu ensimmäisten ”Rocky”-elokuvien tunnelmaa. Roikkuvat nyrkkeilysäkit, tyhjä nyrkkeilykehä peilien ympäröimänä ja puulattian narina virittävät heti kerralla oikeaan tunnelmaan, josta on helppo astua nyrkkeilijä Sanni Laakson maailmaan.

Kuinka olet päätynyt nyrkkeilyn pariin?

– Kävin urheilupainotteisen lähihoitajakoulun, josta neljä kuukautta olin Eerikkilän urheiluopistossa. Siellä tutustuin kuntonyrkkeilyyn, ja kouluttauduin myös kuntonyrkkeilyohjaajaksi. Ohjaajakoulutuksen suoritettuani tieni vei Hämeenlinnan Kisan salille kuntonyrkkeilyn pariin. Innostuksen kasvaessa ja pitkän harkinnan jälkeen ajatus kilpailemisesta heräsi.

Nyrkkeilysäkki saa kyytiä Sanni Laaksolta harjoituksissa.

Kauanko olet nyrkkeilyä harrastanut?

– Kilpanyrkkeilyä olen harrastanut nyt noin puolitoista vuotta ja ensimmäinen kilpailuni oli viime vuoden 2015 helmikuussa.

Saavutuksesi?

– Ensimmäinen saavutukseni oli, että uskalsin nousta kehään. Tavoitteenamme oli alusta asti, että pääsisin ottelemaan SM-kisoihin ja se saavutus toteutuikin tämän vuoden helmikuussa. SM-kisoissa ottelin todella tasaisesti tämän vuoden hopeamitalistia vastaan, niin että erät menivät 2–1. Lähellä oltiin siis loppuottelua, mutta pronssin toin tällä kertaa mukanani.

Mitä olet mieltä naisnyrkkeilystä Suomessa tällä hetkellä?

– Ensimmäisenä tulee mieleen Eva Wahlström. On hienoa, että Suomesta löytyy menestynyt naisnyrkkeilijä. Olisi hienoa, jos meitä nyrkkeilyssä menestyviä naisia olisi tulevaisuudessa vielä enemmän.

– Mielestäni naisnyrkkeilyä aletaan jo arvostamaan enemmän kuin ennen ja on myös hienoa nähdä, miten naisia on alkanut kiinnostamaan nyrkkeily enemmän.

Mistä harjoittelusi koostuu?

– Treenit koostuvat monesta eri osa-alueesta. Välillä keskitytään enemmän johonkin tiettyyn osa-alueeseen, mikä tarvitsee hiomista enemmän, mutta yleensä treenit koostuvat ”sparrista”, erilaisista lyöntisarjojen lyömisestä ”pistareihin”, väistöharjoituksista, liikkumisesta sekä varjonyrkkeilystä. Treenaamme viisi kertaa viikossa ja juoksulenkit siihen päälle.

Kuinka valmistaudut kisoihin?

– Valmistautuminen kisoihin alkaa jo heti edellisten kisojen oltua. Kisaviikolla ollaan joka päivä salilla. Alkuviikosta treenataan vielä kovaa, otetaan mahdollisimman paljon ”sparria” eli matsia. Muutamaa päivää ennen kisoja aletaan ”herkistelemään”, eli enimmäkseen varjonyrkkeilyä sekä muutamia kovia lyöntejä ”pistareihin”. Venyttely on tärkeää, ettei paikat menisi jumiin, jolloin lyönnitkään eivät lähtisi herkästi.

Sanni Laakso ja taka-alalla valmentaja Jari Malmisuo

Kerro valmentajastasi.

– Jari on valmentanut minua siitä lähtien kun päätin aloittaa kilpaporukassa. Olen ollut todella tyytyväinen häneen valmentajana. Tänä aikana minussa on tapahtunut todella paljon kehitystä ja kehitystä tapahtuu koko ajan lisää.

Unelmasi tulevaisuudessa lajin parissa?

– Unelmani on päästä tämän lajin parissa niin pitkälle kuin vaan on mahdollista.

Valmentaja Jari Malmisuo, kuvaile Sannia urheilijana?

– Sanni on fyysisesti ja henkisesti vahva urheilija. Sannilla on motivaatio kohdillaan kilpailemista ajatellen. Tärkeä piirre on myös huumorintaju, jota tarvitaan pitkäjänteisessä harjoittelussa.

Sanni ja Jari kannustavat kaikkia lajista kiinnostuneita.

– Ei muuta kuin kaikki rohkeasti mukaan vaan!

Miia Salminen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.