Torstai 28.09.2023
Nimipäivät: Arja, Lenni

Tuuli:
 

Olli Luoma: Seikkailuni Jordaniassa kuumailmapallon lentäjänä

Olli Luoman käsissä sujuu lennätys myös Jordaniassa.

Ammattini kuumailmapallolentäjänä on antanut minulle mahdollisuuden tutustua mielenkiintoisiin paikkoihin maailmalla. Ennen pandemiaa työskentelin kahtena talvena Myanmarissa ja lensin pääasiassa Baganin alueella buddhalaistemppelien yläpuolella turistien täyttäessä pallon korin. Pandemia ja sotilasvallankaappus pysäyttivät toiminnan siellä.

Baganissa tutustuin englantilaiseen lentäjään Cary Crawleyhin joka oli aikoinaan perustamassa lentotoimintaa Myanmarissa. Noin vuosi sitten hän otti minuun yhteyttä ja kertoi olevansa mukana perustamassa pallotoimintaa Jordanian Wadi Rumiin.

Hän kysyi, olisinko kiinnostunut tulemaan sinne lentäjäksi ja huoltotoiminnan johtajaksi talvikaudeksi. Pitkällisen harkinnan, eli noin kahden sekunnin jälkeen olin valmis ilmoittamaan kiinnostukseni. Niinpä syyskuun puolivälissä matkasin Istanbulin ja Ammanin kautta Wadi Rumiin.

Jordania on yksi stabiileimmista lähi-idän maista. Alueella ei ole öljyä ja muitakin luonnon rikkauksia on vähän. Maa on perustuslaillinen monarkia, jossa kuninkaalla on suuri valta. Nykyinen kuningas Abdullah II, hallitsija vuodesta 1999 nauttii suurta kansan suosiota ja hän on tehnyt uudistuksia maassa sekä yhteistyötä naapurimaiden kanssa.

Merkittäviä turistikohteita ovat historiallinen Petra, Kuollut meri sekä Wadi Rumin aavikko, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Muita kohteita ovat Ammanin lähellä on myös Jerash, roomalainen rauniokaupunki sekä Raamattuun liittyvät historialliset paikat.

Minut palkattiin lentäjäksi Balloons Over Rum-yhtiöön, joka oli aloittanut lentotoiminnan viime vuoden kesäkuussa yhdellä 16 matkustajaa kuljettavalla pallolla. Kesän aikana lentäjänä toimi uusiseelantilainen Milton, joka lähti heinäkuun lopulla lentäjäksi Keniaan. Minä saavuin paikalle syyskuun puolivälissä ja vapautin Cary Crawleyn, joka toimi lentäjänä tuon väliajan.

He olivat myös kouluttaneet maahenkilöstön, joten tulin varsin valmiiseen pöytään. Lentäjän työ alkaa jo lentoa edeltävänä päivänä, jolloin tehdään arvio seuraavan päivän lentosäästä. Lennot tapahtuvat aamuisin auringon nousun aikaan. Wadi Rumissa se tarkoittaa lentäjän heräämistä vuodenajan mukaan aamulla kolmen ja puoli viiden välillä.

Maahenkilöstö, joita on kuusi ja maahenkilöstön johtaja valmistelevat pallon ja siirrytään lentoalueelle. Siellä taivaalle lähetetään valaistu heliumpallo, jolla katsotaan tuulen suunta ja nopeus. Tämän jälkeen tehdään päätös lentoonlähtöpaikasta.

Lentoalue on kooltaan noin 20 x 20 km ja lento pyritään suunnittelemaan siten, että matkustajille tarjotaan mahdollisimman hyvät maisemat ja lentoajaksi saadaan noin tunti. Lentoonlähtöpaikalla saatetaan pallo lentovalmiiksi ja otetaan pick up autoilla eri leireistä haetut matkustajat vastaan.

Kuumailmapallolento kestää puolesta tunnista tuntiin ja lentokorkeus vaihtelee 50–800 metrin korkeudessa. Lentoalueella korkeimmat kalliot ovat 600 metriä korkeita ja niiden yli on päästävä.

Lentoalueella on muun muassa korkeita kallioita.

Paras turistikausi Jordaniassa on syksyllä ja keväällä. Talvella sää on epävakaista ja kesällä tukalan kuumaa. Wadi Rum sijaitsee noin 800 metriä meren pinnan yläpuolella. Talvella yöt ovat kylmiä, saattaa olla jopa muutama aste pakkasta. Varsinaisia sadepäiviä ei ole, mutta kuurottaisia sateita kyllä. Kuurot saattavat olla erittäin voimakkaita.

Kesällä taasen päivälämpötilat nousevat lähelle viittäkymmentä astetta ja iltapäivisin tuuli on usein erittäin voimakas. Tällöin ilma on sakeana hiekasta. Syksy oli erinomaista lentoaikaa. Lensin vuoden vaihteeseen mennessä tasan 100 lentoa. Ensimmäiset puolitoista kuukautta olin ainoana lentäjänä.

Marraskuun alussa yhtiölle saapui toinen pallo ja sille englantilainen lentäjä Robert Keron. Hänetkin olin tullut tuntemaan Myanmarissa. Tammi-helmikuussa lentotoiminta oli hiljaisempaa, lensimme useasti vain yhdellä pallolla ja väliin sattui jopa päivä, jolloin emme asiakkaita ei riittänyt edes yhdelle pallolle.

Maaliskuussa turistien määrä alkoi lisääntymään. Kolmas pallomme sekä kaksi uutta lentäjää saapui maaliskuun lopulla ja aloitimme lentämisen kolmella pallolla. Näin pystyimme nostamaan kerrallaan taivaalle lähes 50 turistia.

Wadi Rum alueena kiehtoo turisteja. Vuosittain vierailijoiden määrä on satoja tuhansia. Suomalaisia olen tavannut minua tapaamaan tulleiden lisäksi vain kaksi. Vierailijoita on ollut aivan ympäri maailmaa. Suurimmat turistiryhmät ovat tulleet Italiasta, Ranskasta ja Saksasta.

Merkittävin vetovoimatekijä on luonto. Alue ei ole pelkkää hiekkaa, vaan alueella on valtavasti kallioita, joista korkeimmat kohoavat yli 900 metrin korkeuteen maanpinnasta. Miljoonia vuosia sitten alue on ollut veden alla ja vesivirtaukset ovat muovanneet hiekkakivikallioista uskomattoman näköisiä luonnon taideteoksia.

Wadi Rumissa ei myöskään öisin juurikaan ole valosaastetta, jolloin tähtitaivas näkyy erittäin kirkkaana. Kuuttomana yönä linnunradan pystyy näkemään paljaalla silmällä.

Englantilainen arkeologi, Arabian Lawrence alias T.E. Lawrence vaikutti alueella 1916–1918. Hän toimi yhteysupseerina arabivallankumouksessa englantilaisten ja arabijoukkojen välillä ja saavutti tarunhohtoisen maineen sotilasjohtajana.

Historiallisia vierailukohteita ovat muun muassa Lawrencen talo ja Lawrencen lähde. Erämaassa liikutaan pick up autojen lavalla, mikä tuo matkaan todellista seikkailun makua. Luonnollisesti tarjolla on myös kamelilla ratsastusta. Majoitustarjonta on monipuolista.

Alueella ei ole hotelleja, vaan satoja eritasoisia leirejä. Majoitusta on tarjolla ihan karusta luolasta luksukseen saakka. Huomattavassa osassa leirejä on tarjolla igluja, joissa pystyy näkemään tähtitaivaan suoraan vuoteesta. Vastaavanlaisia Suomessa on Lapissa revontulien katselua varten. Majoitusten hinnat vaihtelevat tason mukaan muutamasta kympistä yötä kohden useampaan sataan euroon.

Jordania ja Wadi Rum ovat mielenkiintoisia, tutustumisen arvoisia paikkoja. Arabikulttuuri on toki varsin erilaista kuin suomalainen. Olen huomannut muuallakin, että oma ajatusmalli on muutettava uudessa maassa ja katsottava asioita paikallisen silmin. Se on ainoa keino selvitä pidemmän päälle.

Olli Luoma

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.