Lauantai 03.06.2023
Nimipäivät: Orvokki, Viola
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
12°C
Tuuli: 4 m/s WNW
 

Paras kesätyö ikinä, sanovat HUKissa kesänsä viettävät Emma ja Hanna

– Paras kesätyö ikinä, hehkuttaa suuren osan kesästään Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin avustajana tanssiva ja laulava Hanna Koukku.

– Todellakin, säestää HUKin toinen hattulalainen avustaja, Emma Peltola.

Emma Peltola, Veikko Pulli ja Hanna Koukku valmistautuivat Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin lauantain esitykseen. Näytäntökausi on nyt puolivälissä.

Emma Peltola, Veikko Pulli ja Hanna Koukku valmistautuivat Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin näytelmän Elämä janottaa lauantain esitykseen. Näytäntökausi on nyt puolivälissä.

Hattulalaista osaamista Kaupunginpuistossa toimivassa kesäteatterissa edustaa myös käyttöpäällikkö Veikko Pulli. Hattulan Harrastajateatterin puheenjohtajanakin toimiva Pulli on vastannut kesäteatterin näyttämötekniikasta jo vuodesta 2010 asti.

– Työtehtävät ovat paljolti samat kuin edellisen toimijan aikana, mutta oheistyöt ovat Otto Kanervan ja HUKin aikana laajentuneet. Näyttämötekniikan lisäksi minulla on paljon myös näyttämön ulkopuolisia tehtäviä, Pulli vertaa.

Ulkopuoliset tehtävät liittyvät siihen, että HUK on tuonut Kaupunginpuistoon paljon oheistapahtumia, kuten teatterivieraille tarkoitetut jatkot.

Emma Peltola kiittelee teatterin ammattilaisten ja avustajien suhdetta hyväksi. Hänen mukaansa HUKissa vastaanotto on ollut ihana ja avustajan töissä on päässyt näkemään monta tapaa tehdä teatteria.

Emma Peltola kiittelee teatterin ammattilaisten ja avustajien suhdetta hyväksi. Hänen mukaansa HUKissa vastaanotto on ollut ihana ja avustajan töissä on päässyt näkemään monta tapaa tehdä teatteria.

Emma Peltolalla on harrastustaustaa Hämeenlinnan Miniteatterista ja eri urheilulajeista, kuten yleisurheilusta ja jalkapallosta.

– Nyt pääosassa on cheerleading, hän kertoo.

Aiemmin hän on ollut teatteriavustajana parissa Hämeenlinnan Kaupunginteatterin näytelmässä. HUKin koe-esiintymisiin Emma lähti lehti-ilmoituksen innoittamana.

– Kun nimenomaan painotettiin, että mukaan halutaan paikallisia harrastajia. Vastaanotto on ollut todella ihana ja olen päässyt näkemään tosi monta tapaa tehdä teatteria, hän iloitsee.

Hanna Koukku puolestaan on valmistunut tanssijaksi Lapin Urheiluopistosta vuonna 2011.

– Kerran aiemmin olen ollut kesäteatterissa, silloin koreografina. Teatterissa olen ollut tanssimassa pari kertaa ennen tätä, hän kertoo.

Hanna Koukku on koulutukseltaan tanssija. Avustajan tehtävät HUKissa ovat hänen mielestään olleet antoisia.

Hanna Koukku on koulutukseltaan tanssija. Avustajan tehtävät HUKissa ovat hänen mielestään olleet antoisia.

Kesä HUKissa on hänen mukaansa tuonut mukanaan yllättävän paljon vastuuta.

– On ollut hauskaa ja tosi hyvin on päässyt porukkaan mukaan. Vastuuta on avustajana saanut musikaalin kohtauksissa enemmän kuin olisin ennakkoon odottanut, hän kertoo.

Hannan mukaan avustajat ovat muun muassa lauluissa mukana enemmän kuin olisi voinut odottaa ja myös saaneet tehdä koreografioita.

– Hanna on suunnitellut Vitutuslaulun Polkan, sanoo Emma naurahtaen.

Teatterin tekemisestä on tietysti pakko nauttia, mikäli tiiviin rupeaman haluaa kunnialla selvittää.

– Ensin oli tosi intensiivinen neljän viikon harjoitusjakso, sitten puolentoista kuukauden tiivis esitysjakso ja se on sitten siinä. Sitovaa hommaa tämä on, kun näytöksiä on tiistaista lauantaihin ja enimmillään kaksi näytöstä päivässä, Emma huomauttaa.

Ennen esityskauden alkua teatterilaiset olivat vielä monissa paikoissa markkinoimassa esitystään.

– Haluttiin olla kaikessa mahdollisessa mukana jo ihan ihmisläheisyyden takia ja madaltamassa kynnystä tulla teatteriin, kertoo Veikko Pulli.

Emma Peltola on leipätöissä metallipajan toimistosihteerinä ja odottaa parhaillaan tietoa siitä, pääseekö varasijalta opiskelemaan kulttuurituottajaksi. Hanna Koukku puolestaan on opintovapaalla Parolan S-Marketista ja opiskelee vielä vuoden ajan liiketaloutta.

Veikko Pulli puolestaan valmistui keväällä Metropoliasta esitys- ja teatteritekniikan medianomiksi.

Hattulan Harrastajateatterista tuttu Veikko Pulli saa tehdä teatterialan töitä käytännössä koko vuoden.

Hattulan Harrastajateatterista tuttu Veikko Pulli saa tehdä teatterialan töitä käytännössä koko vuoden.

– Olimme ensimmäinen kurssi, joka päiväopintoina on opiskellut alan. Valmistuneita on koko Suomessa nyt vasta viisi, hän kertoo.

Hämeenlinnan Kaupunginteatteri työllistää Pullia talviaikaan käytännössä täysipäiväisesti. Ensimmäisen näytelmän harjoitukset ajoittuvat jopa päällekkäin kesäteatterin kanssa.

Pulli luonnehtii, että mitä ammattimaisempia tekijöitä teatterissa on mukana, sitä vähemmän yksittäiset näytökset ovat toistensa kaltaisia.

– Teatterin suola on se, että kun näytelmä on “valmis”, niin sitä hullummaksi se ammattilaisten käsissä menee, hän naurahtaa.

Katsoja ei muutoksia välttämättä huomaa, mutta teatteria tekemässä olevat kyllä.

– Kyse voi olla muutoksista näyttelijän äänenkäytössä tai vaikka puheenvuorojen pituudesta, Pulli valottaa.

Toki muutosvaatimukset voivat kohdistua myös tekniikasta vastaaviin.

– Ammattinäyttelijät keksivät joka viikko jotain uutta ja samalla itsekin tulee väkisinkin mietittyä, miten omaa tekemistä ja lavalla olemista voisi kehittää, täydentää Hanna Koukku.

Hattulaan sidoksissa olevat teatterin tekijät siis nauttivat kesästään, mutta Hattulassa on nykyisin kesäteatterin kokoinen aukko. Kannattaisiko se paikata, Veikko Pulli?

– Kolmenkymmenen kilometrin säteellä Hattulasta on aika monta kesäteatteria, mutta vain kaksi talvella toimivaa teatteria, joista toinen on Hattulan Harrastajateatteri. Komeita esitysmiljöitä Hattulassa kyllä olisi ja voisihan sitä kokeilla, mutta kauanko uutuuden viehätys sitten kestäisi, vastaa Pulli pohtivaan sävyyn.

Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin kesän 2016 näytelmä Elämä Janottaa on musiikillinen kansankomedia Lapinlahden Lintujen sävelin. Esitykset Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa la 13.8. asti.

Juha Reinikainen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.