Keskiviikko 23.09.2020
Nimipäivät: Mielikki, Miisa, Minja
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
18°C
Tuuli: 3 m/s EEL
 

Pia Kuurma palvelee vanhojen talojen kunnostajia: Kodeista halutaan tänä päivänä luonnonmukaisia

Domus Classica on palvellut asiakkaita Hattulassa vuodesta 2008 alkaen. Tänä vuonna avataan uusi liike Tampereella.

Vanhoja rakennustarvikkeita myyvä Metsänkylän Navetta ja uusvanhan tavaran rautakauppa Domus Classica houkuttelevat asiakkaita Hattulaan kauempaakin. Yhä useammat suomalaiset ovat kiinnostuneita rakentamaan terveellisesti ja ekologisesti.

Aulangon lähistöllä, Hattulan Pekolassa on oma pieni maailmansa rakennuksineen ja idyllisissä maisemissa laiduntavine alpakoineen, aaseineen ja lampaineen. Metsänkylän kartano on tullut tutuksi niin paikallisille, vierailijoille kuin TV-katsojillekin 2000-luvulla muun muassa Metsänkylän Navetasta ja Domus Classica -rautakaupasta.

Satoja vuosia vanha tila sai uuden elämän, kun Kuurman perhe osti 1990-luvulla pakkohuutokaupatun tilan takaisin suvulle. Kimmo ja Pia Kuurma alkoivat ensitöikseen remontoida vanhasta hevostallista kotia. Sen jälkeen monta muutakin tilan 28 rakennuksesta on laitettu kuntoon.

Kun Kuurmat huomasivat, miten vaikea vanhoja rakennustarvikkeita on löytää, he perustivat vuonna 2003 kierrätettyä rakennusmateriaalia myyvän Metsänkylän Navetan. Viisi vuotta myöhemmin oli uusvanhaa tavaraa myyvän Domus Classica -rautakaupan vuoro. Liike laajeni Helsinkiin vuonna 2015, ja tänä vuonna avataan uusi Domus Tampereella.

Terveellinen rakentaminen kiinnostaa

Domus Classican toimitusjohtaja, rakennushistorioitsija Pia Kuurma keskittyy nykyään jakamaan tietoa vanhojen talojen kunnostamisesta. Hän ylläpitää sekä Pelastetaan vanhat talot -blogia että samannimistä ryhmää Facebookissa.

– Terveellinen rakentaminen kiinnostaa monia. Ihmiset haluavat ottaa selvää, miten ennen maalattiin taloja tai tilkittiin ikkunoita, eli mitä aineita voisi käyttää, että talossa olisi terveellistä asua.

Pia tietää, että vanhan talon kunnostaminen on vaativa mutta antoisa projekti. Itse tehdessä kodista saa sellaisen kuin haluaa. Vaikka talon historiaa kunnioitetaan, siitä ei tehdä museota.

Vanhoja rakennustarvikkeita käytetään muun muassa niiden kestävyyden takia. Esimerkiksi Domuksesta ostetaan paljon sähkökytkimiä ja -pistorasioita sekä mittatilauksena tehtyjä ovia.

Vanhaa taloa kunnostaessa oppii väistämättä paljon, mutta kaikkea ei tarvitse osata tehdä itse. Kuurmatkin ovat käyttäneet paljon ammattilaisia apuna remonteissa. Vanhojen talojen kunnostajat eivät ole Pian mukaan muita rakennusmiehiä kalliimpia.

Vanhan tilan uusi elämä

Metsänkylän kartano on ehtinyt kokea historiansa aikana monenmoista. Yli tuhannen hehtaarin maista on jäljellä enää 60 hehtaaria luomuviljelyä peltoa. Tulevaisuudessa perheen aikuistuvat lapset päättävät, mitä liiketoiminnan ja tilan kanssa tehdään.

– Yritys mahdollistaa sen, että olemme saaneet pidettyä yllä tätä paikkaa seuraaville sukupolville. Lapset voivat tehdä sitten mitä haluavat, Pia sanoo.

Mahdollisuuksia olisi moneen.

– Kahvilatoimintaa voi laajentaa ja Domuksen myymälöitä avata eri kaupunkeihin. Uskon, että kivijalkaliikkeet, kuten palvelevat rautakaupat, tulevat takaisin.

Elina Kirkkomäki, teksti ja kuva

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.